Inchiziţie la Voineşti: “M-au bătut, m-au udat cu apă şi apoi iar m-au bătut”

0
181

Doi subofiţeri au vrut să-l ducă pe sătean la postul de poliţie, după ce se băgase să despartă doi bătăuşi. Poliţiştii au chemat ajutoare, i-au intrat în casă şi l-au călcat în picioare ca să se răzbune. L-au lovit cu rândul, ore întregi, după care l-au spălat de sânge şi i-au dat drumul acasă. Două luni nu s-a putut ridica bărbatul din pat.

Potrivit declaraţiilor lui Ionel Balan, pe 26 august 2007 a ieşit împreună cu soţia şi fratele său la barul din sat. Aici s-a întâlnit cu mai mulţi prieteni şi a consumat o bere. În faţa barului, Balan a asistat la o bătaie între doi săteni, sărind în apărarea unuia dintre ei. Poliţia a fost sesizată de un martor la scandal. A urmat o altercaţie în timpul căreia poliţiştii au trecut la uzul de forţă, prinzându-l pe Balan de braţ şi trăgându-l către autoturismul poliţiei.Agenţii de poliţie Ionel Gherasim şi Dănuţ Morariu au declarat că “în momentul intervenţiei, Ionel Balan avut un comportament recalcitrant faţă de poliţişti, pe care i-a înjurat şi ameninţat cu acte de violenţă, refuzând să fie condus la sediul poliţiei din Voineşti”, se arată în declaraţiile din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Iaşi. Cei doi poliţişti s-au retras şi au solicitat telefonic sprijinul agenţilor de poliţie Mihai Macovei şi Mădălin Stoica.

Varianta victimei

Balan a declarat că, pe 26 august 2007, Mihai Macovei, Cătălin Stoica, Dănuţ Morariu şi Iulian Gherasim au pătruns în locuinţa sa din satul Voineşti, l-au agresat pe el şi pe soţia sa, i-au pus pistolul la tâmplă soţiei, iar pe el l-au încătuşat şi l-au urcat într-un autoturism. “La sediul postului de poliţie din Horleşti, toţi cei patru inculpaţi m-au lovit în mod repetat cu pumnii, picioarele şi bastoanele din dotare, după care m-au transportat cu un autoturism la sediul poliţiei din Voineşti. Acolo m-au determinat să semnez două înscrisuri ale căror conţinut nu-l cunosc, după care m-au scos afară, m-au spălat de sânge şi m-au eliberat. În urma agresiunilor am fost transportat la Spitalul <Sfântul Spiridon > unde mi s-au făcut investigaţii, radiografii şi mi s-a administrat un tratament medicamentos. Două zile mai târziu m-am prezentat la medicul legist care a constatat prezenţa unor excoriaţii, plăgi produse de corpuri contondente, necesitând 6-7 zile de îngrijiri medicale. Am mai efectuat o radiografie la Spitalul <Sfântul Spiridon> în urma căreia s-a constatat faptul că am o coastă ruptă. M-am prezentat cu rezultatul radiografiei la medical legist care a constatat că pentru vindecarea tuturor agresiunilor la care am fost supus sunt necesare 14-15 zile de îngrijiri medicale”, se arată în declaraţia părţii vătămate. La rândul ei, Mirabela Balan, soţia celui bătut, povesteşte cum s-a întâmplat totul: “Când am vrut să ies din casă, inculpatul Stoica mi-a pus pistolul la cap, iar ceilalţi trei s-au năpustit la soţul meu care era pe pat şi l-au ridicat. Eu nu am mai făcut nici o mişcare. Am încremenit. De la soţul meu ştiu că l-au ridicat, l-au dus întâi pe un câmp şi l-au bătut, apoi l-au dus la postul de poliţie de la Horleşti, unde iarăşi l-au bătut şi udat cu apă, iar în jurul orei 24.00 l-au adus la Voineşti şi i-au dat drumul să plece”, este declaraţia soţiei, Mirabela Balan.

Basma curată

Potrivit concluziilor certificatului medico-legal, Ionel Balan a prezentat excoriaţii, echimoze, plăgi contuze şi fractură arc costal, leziuni ce s-au putut produce cu corpuri contondente. Victima a avut nevoie de două luni de recuperare, timp în care nu s-a putut prezenta la locul de muncă. Martorul Constantin Fotea relatează cum “în seara zilei de 26 august 2007, am văzut cum în curtea locuinţei lui Ionel Balan a oprit maşina poliţiei, au coborât patru persoane, din care trei le-am recunoscut ca fiind agentul de poliţie Constantin Stoica, Dănuţ Morariu şi Iulian Gherasim”. Iniţial, cei patru au fost scoşi de sub urmărire penală, de către procuror, dar avocata victimei a făcut o nouă plângere, contestând soluţia. “Nu s-au efectuat toate demersurile în sensul aflării adevărului şi nici nu s-au administrat probele necesare în vederea edificării situaţiei de fapt”, se arată în plângerea depusă pe 3 noiembrie 2009 împotriva rezoluţiei procurorului de avocata familiei Balan, Sandra Grădinaru.

Minciuna poliţiştilor: a alunecat pe trepte

La testul poligraf, poliţiştii au declarat că au găsit victima pe o uliţă din Voineşti, l-au imobilizat din cauza comportamentului agresiv, au condus-o la sediul poliţiei, unde i-au aplicat sancţiunea contravenţională fără a exercita acte de violenţă, “după care acesta a părăsit sediul poliţiei, iar la ieşire s-a împiedicat şi a căzut pe trepte”. În rechizitoriul din 24 noiembrie 2011 se arată faptul că “ancheta nu a clarificat cu certitudine traseul parcurs în acea noapte, mai ales că persoana vătămată a fost lovită şi ţinută permanent cu capul între genunchi”.

Expertize şi martori

La şase ani după incident, victima speră că se va face dreptate. “Până acum au fost schimbaţi cinci procurori. Au pile, de asta se întinde atât de mult procesul. Nici nu vreau să-mi mai aduc aminte de ceea ce s-a întâmplat în acea seară. Bine că băiatul nu a fost de faţă”, ne-a declarat Ionel Balan. Şi soţia rememorează cu greu clipele prin care a trecut. “Ştiu că după cele întâmplate au fost în altă parte. Cât timp am fost plecaţi în Italia am auzit că ne-au căutat pentru a o da la pace cu noi. Poliţistul Mădălin Stoica era sub influenţa băuturilor alcoolice. Când am vrut să iau telefonul să sun la 112 mi-a spus că, dacă pun mâna, trage!”, îşi aminteşte soţia victimei.

Dosar tergiversat la maximum

Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere cu privire la scandalul în care au fost implicaţi cei patru agenţi de poliţie.Potrivit avocatei Sandra Grădinaru care îl reprezintă pe Ionel Balan, în prezent se efectuează o expertiză la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi. “Expertiza este solicitată de inculpaţi, iar instanţa a dispus administrarea acestei probe, deşi în faza de urmărire penală a fost efectuat un astfel de raport din care rezultă veridicitatea părţii vătămate. Vor mai fi audiaţi o serie de martori, însă probatoriul Parchetului, aşa cum rezultă din rechizitoriul întocmit în cauză, este unul consistent din care rezultă indubitabil faptele reţinute de procurori în actul de înculpare”.

Larisa Amihăesei

 

 

 

           

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments