O nouă industrie la orizont: PROFII ON-LINE. Românii învaţă pe rupte norvegiana pe internet, ca să poată emigra în Raiul nordic

0
165

O firmă din Cluj face de un an şi jumătate cursuri pe calculator, prin cameră web şi microfon. Cele mai cerute ore sunt cele de limbi străine, de către românii care vor să emigreze. În Franţa sunt mii de profesori care predau on-line, această practică urmând să facă legea şi în România.

de Iulian Mofteescu

Un  site din România promovează de ceva vreme cursuri şi meditaţii on-line. Axaţi în principal pe cursuri de limbi străine, profesorii virtuali au inclus în ofertă şi ore de matematică sau informatică. Deşi este un domeniu nou pentru România, are deja o tradiţie bogată în Vest, acolo unde o simplă căutare pe Google întoarce mii de rezultate. Profesorii români sunt sceptici că noua metodă de învăţare va prinde.

73 de lei şedinţa

Afacerea este localizată în Cluj, iar site-ul a debutat pe piaţă acum un an şi jumătate. Specializaţi pe limbi străine, administratorii au introdus, mai nou, în ofertă şi meditaţii de matematică sau de informatică pentru liceu. „Preţul unei şedinţe este de 73 de lei, la plata integrală a pachetului de 16 şedinţe. În cazul acesta este vorba despre o întîlnire on-line între profesor şi un singur elev. Preţul este puţin mai mare pentru orele ce nu sunt incluse în pachet. Clienţii pot opta şi pentru ore de grup, cu 4 elevi odată. În acest caz ora de grup este 30 de lei pentru fiecare cursant”, ne-a spus administratorul Lucian Petroşel.

Tablă virtuală

Avantajul major al acestui tip de învăţământ este faptul că un elev sau un cursant poate să fie prezent la ore chiar dacă este plecat din oraşul în care locuieşte sau chiar din ţară. „Avem o interfaţă specială, un fel de tablă virtuală care poate fi accesată de profesor şi de elev, în timp real. Comunicarea se face cu ajutorul camerei web şi a microfonului. Avantajul este, pe lângă faptul că elevul poate fi oriunde în lume, programarea orelor este flexibilă. Pot fi reprogramate, discutând cu profesorul care predă. În plus, cursurile pot fi trimise în prealabil elevului”, a mai spus Lucian Petroşel.

Multă norvegiană

Dintre toate cursurile predate de profesorii din Cluj, cel mai căutat este cel de limba norvegiană. Şi asta pentru că foarte mulţi români se orientează către Norvegia în căutarea unui loc de muncă. „Este o limbă foarte grea, fără de care nu te poţi descurca în Norvegia. Au această pretenţie, să cunoşti limba. Avem, în prezent, opt profesori integraţi în cursul de limbă norvegiană”, a mai spus Lucian Petroşel.

Pe lîngă norvegiană, mai sunt foarte căutate cursurile de suedeză şi de rusă. Au început să fie cereri şi pentru meditaţiile la matematică.

 Mii de profesori on-line în Europa

O simplă căutare pe Google cu referire la profesori şi cursuri on-line, solicitînd rezultate din ţări situate în Europa de Vest, întoarce mii de posibilităţi. Una dintre cele mai dezvoltate state în privinţa predării on-line este Franţa. Nu mai puţin de 115 milioane de rezultate sunt afişate de motorul de căutare cu referire la cursuri on-line în Franţa. Aici, sistemul a prins acum 6 ani, fiind o alternativă reală la sistemul public de învăţământ. Preţurile sunt cuprinse între 10 şi 26 de euro pe oră, în funcţie de obiectul de studiu. Cele mai ieftine cursuri sunt cele de greacă, iar cele mai scumpe cele de matematică şi de franceză.

 Nu ţine la români cu on-line-ul

Profesorii din Iaşi nu sunt convinşi că studiatul programei şcolare on-line va avea vreodată succes. Mulţi dintre ei sunt sceptici că orele sau meditaţiile on-line vor prinde, şi asta din cauza caracterului elevilor. „Contactul direct cu profesorul nu poate fi suplinit de un calculator. Eficienţa meditaţiilor constă tocmai în interacţiunea directă dintre elev şi profesor şi în faptul că se lucrează individual. Elevii români de multe ori primesc teme la meditaţii şi îşi fentează părinţii, spunând că le-au realizat. Ei bine, în cazul contactului direct cu proesorul există garanţia că acesta îi va putea verifica tema. Dar on-line nu-i poţi controla”, a precizat profesorul Laviniu Lăcustă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments