Profesioniştii spun că este infinit de greu să faci mâncare contratimp, cu ochii unui jurat aţintiţi asupra ta.
“Masterchef”, popularul show realizat de Mediapro, este urmărit şi de bucătarii cunoscuţi din Iaşi. Aceştia spunn că, din fotoliul din faţa televizorului, pare simplu ce se petrece în platou. În realitate, gătitul în condiţii de stres este foarte greu şi erorile produse pot fi mari. Acesta este şi motivul pentru care unii concurenţi nu reuşesc să-şi aranjeze platourile ca la carte sau fac deserturi prea dulci sau fără zahăr, provocând reacţiile extrem de dure ale juriului.
Reţete cam de nota 7
Pe o scară de la 1 la 10 ca nivel de dificultate, bucătarii din Iaşi aşează preparatele gătite de către concurenţii de la Masterchef pe un onorabil loc 7. “Pentru un profesionist poate că nu pare complicat, dar pentru amatori nivelul atins de ei este destul de ridicat”, ne-a spus Ozana Bujdei, bucătarul şef al Restaurantului Panoramic de la Unirea. “Este foarte dificil de gătit într-un timp dat, sub ochii unor oameni care jurizează şi despre care ştii că sunt cu mult deasupra nivelului tău. La concursurile la care am participat am reuşit să fac ce se face acolo, în timp mai scurt, dar eu sunt pregătită, ei sunt amatori”, a mai spus Ozana Bujdei.
Ozana Bujdei adoptă atitudinea războinică a unui Masterchef: gata să taie degetele oricărui greşeşte un fel de mâncare
L-ar angaja pe câştigător
Cel care câştigă show-ul de la ProTv ar avea şanse mari să se angajeze în domeniu, dar numai după ceva cursuri în plus. “Nu l-aş angaja chiar din prima, una este show-ul tv, alta este gătitul ca profesie sau artă. Dar, după ceva pregătire de specialitate, cred că nu aş ezita. Oricum, bucătăria de concurs este o altă categorie, este foarte grea, produsul final trebuie să exprime personalitatea ta, să aibă culoare, gust şi aspect, drept urmare cine câştigă acolo s-ar descurca binişor şi în viaţa reală”, a mai spus Ozana Bujdei.
„Este dificil ceea ce fac acolo. Amatori fiind, ating un nivel înalt. Nu e ușor să-ţi dea unul o andivă şi să-ţi spună s-o faci un fel de mâncare. Participanţii arată interes pentru arta culinară şi se documentează“.
Gigi Fedeleş, maestru bucătar la Restaurantul “Cavalerul Medieval”
Masterchef de groază
Franciza preluată de PRO TV este unul dintre cele mai de succes show-uri de televiziune din lume, în ultimii ani. Participanţii, care au trecut printr-un proces de selecţie foarte dur, se luptă pentru marele premiu: 50.000 de euro care vor fi acordaţi unui singur câştigător.
Juraţii sunt Cătălin Scărlătescu, Sorin Bontea şi Florin Dumitrescu (foto), ajunşi ei înşişi vedete naţionale, odată cu primul sezon al “Masterchef”. Toţi trei sunt chef-i cu renume la restaurante din Bucureşti.
Reţeta spectacolului include extrem de mult stress şi o atitudine nemiloasă a juriului faţă de participanţii la concurs. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât show-ul are audienţă mai mare.