Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că ar exista un proiect pentru redresarea CET Iaşi, ultimul colos economic din oraş, care asigură apă caldă şi căldură pentru 44.000 de locuinţe.
Cu toate acestea, şefii municipalităţii n-au putut sintetiza planul de reorganizare, ci au enumerat câteva principii nefezabile, spun specialiştii.
Planul, care ar trebui să rezolve dezastrul financiar de la CET Iaşi în trei ani, nu presupune vânzarea de active sau de bunuri patrimoniale, ci eficientizarea activităţii de mentenanţă, care ar urma să aducă profit necesar pentru acoperirea datoriilor cifrate la aproximativ 541 de milioane de lei. CET Iaşi mai are în acest moment doar 55 de angajaţi, din cei 1.804 existenţi în 2004. Alte soluţii enumerate, dar neargumentate, ar fi accesarea de fonduri europene sau reangajarea câtorva dintre muncitorii disponibilizaţi. Societatea a intrat în procedura de insolvenţă în aprilie 2012, iar dacă planul de reorganizare nu este depus şi aprobat de magistraţii Tribunalului Iaşi până pe 27 mai 2013, atunci CET intră automat în faliment. Nebuloasa din jurul societăţii de termoficare a Iaşiului a fost accentuată de un scandal recent, generat de faptul că peste 8.000 de tone de materiale feroase din patrimoniul CET, printre care şi instalaţii funcţionale, au fost vândute la licitaţie ca fier vechi unei firme de apartament din Bucureşti.
Află mai mult pe adevarul.ro