Culmea politicii la Iaşi: patronul firmei-căpuşă devine director la Mediu

0
773

Secretul lui Bogdan Davideanu, care a lăsat un venit anual de 100.00 de euro pe un salariu de 200 de ori mai mic.

Davideanu a fost consilier judeţean PSD, iar firma sa lucrează de 14 ani exclusiv pentru un singur beneficiar: Apele Române n Aquaproiect stă în chirie tot la Apele Române, ca şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, unde a devenit director. Toţi formează o familie fericită, în aceeaşi curte, stat şi privat confundându-se până la identificare.

Cele mai multe direcţii deconcentrate ale statului şi-au schimbat directorii anul trecut, după instalarea USL la guvernare. Agenţia pentru Protecţia Mediului este una dintre excepţii, directorul Bogdan Davideanu câştigând concursul în abia în februarie 2013. Venit de la o firmă privată, Davideanu susţine că postul nu este unul politic, deşi, în urmă cu mai bine de 10 ani, noul director era consilier judeţean al PDSR. „A fost o provocare pentru mine. De politică m-am lăsat în urmă cu mulţi ani”, spune el.

 

Abonat la Apele Române

Seria coincidenţelor în ceea ce priveşte desemnarea lui Bogdan Davideanu ca director la APM este fără sfârşit. Potrivit propriei declaraţii de avere, Davideanu a lucrat până în acest an ca administrator la firma Aquaproiect SRL, care are sediul la aceeaşi adresă cu Agenţia pentru Protecţie a Mediului, dar în clădiri diferite. Ambele imobile se află în proprietatea Apelor Române, iar firma condusă de Davideanu a avut până acum exclusiv contracte cu Apele Române. „După Revoluţie, institutul s-a transformat în Aquaproiect SA Bucureşti şi a renunţat la filiala Iaşi. Cei care eram la Iaşi am înfiinţat propria firmă”, explică Bogdan Davideanu.

 

Firmă căpusă

Cu alte cuvinte, li s-a permis foştilor angajaţi să rămână în sediu şi să lucreze pe cont propriu, tot pentru stat. Firma nou înfiinţată, în 1999, pare, de fapt, un apendice pe lângă Apele Române. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Bogdan Davideanu deţinea circa 60% din acţiuni. A prins „contracte” de proiectare de amenajări hidro în toată Moldova, lucrând doar pentru Apele Române. A efectuat inclusiv Studiul de Fezabilitate pentru amenajarea Bahluiului. „Asta este specialitatea noastră, nu aveam cum să lucrăm pentru altcineva”, justifică noul şef al APM Iaşi.

 

100.000 euro în conturi

Trecerea sa bruscă la şefia Protecţiei Mediului nu este văzută drept o fractură în logica evoluţiei sale profesionale. „Am simţit că pot să fac mai mult şi m-am prezentat la concurs. Este o provocare pentru mine”, spune el. Cum s-a ajuns ca tocmai o persoană din afara instituţiei să fie singurul candidat, Bogdan Davideanu n-a putut explica. Putem lua în calcul ndoar faptul că, în calitate de administrator al unei firme private, a avut sediul în acelaşi spaţiu cu instituţia pe care o conduce acum.

Directorul APM are aproape 100.000 de euro în conturi. Banii au fost depuşi la BRD în 2010 şi 2011, ani în care firma proprie a acumulat profituri proprii de circa 86.000 de lei. Cu alte cuvinte, sumele nu se justifică. Totuşi, Bogdan Davideanu are o explicaţie: „Am strâns banii în mai mulţi ani. Din motive care ţin de dobânzile bancare, i-am adunat pe toţi în conturi noi”, susţine el.

 

A trecut la stat pe aceeaşi leafă

Cu trei autoturisme în proprietate, un teren la Bârnova, un apartament, 100.000 de euro în conturi şi o firmă prosperă, este greu de înţeles de ce Davideanu şi-a părăsit afacerea pentru a deveni funcţionar.

Fostul director APM, Dănuţ Pirciu, cu vechime în cartea de muncă, încasa circa 3.000 de lei lunar. Davidescu are un salariu mai mic decât cel încasat de Pirciu, neavând vechime. De ce a preferat să se mute la stat? „Simţeam că pot face altceva. Mă puteţi judeca în funcţie de prestaţia pe care o voi avea”, explică Bogdan Davideanu.

 

Bătaie de joc: noul sediu al APM nu este bun pentru aparatură

Problemele legate de noul sediul al APM, semnalate de 7EST, îi dau bătăi de cap lui Davideanu. „S-a greşit la proiectul tehnic. Efectiv, nu ştiu ce să fac! Unele laboratoare nu se pot muta acolo”, explică el.

Aparatura care face măsurătorile privind radioactivitatea nu poate funcţiona în noul sediu. Sondele care fac măsurătorile pot fi afectate de pulberile din zona industrială, ceea ce duce la efectuarea de măsurători incorecte. „Există varianta ca laboratoarele să rămână în vechiul sediu, dar efectiv nu ştiu ce decizie vom lua”, a spus el.

S-au alocat peste 2 milioane de lei pentru amenajarea spaţiului noului sediu APM. E doar începutul. Urmează amenajările interioare şi alte suplimentări ale contractului iniţial. Sediul are 1.050 mp pentru doar 40 de angajaţi, fiind cel mai generos spaţiu de lucru din tot judeţul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments