Ei l-au ţinut la sol pe Gigi Becali. Trista poveste a trei crescători de pui care şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă, după ce Avicola le-a tras o ţeapă monumentală
„Îl vedeam la televizor cum arunca mii de euro în faţa Palatului său de aur, iar noi ne scotoceam prin buzunare pentru câţiva lei”, spun cei înşelaţi de clanul latifundiarului. Avicola Iaşi le-a abatorizat sute de mii de pui, a vândut carnea, dar nu le-a dat furnizorilor niciun ban. Plângerile lor stau la baza dosarului de înşelăciune în care Gigi Becali este cercetat. Cei trei fermieri au trecut prin chinurile iadului după ce Avicola i-a înşelat
Arestarea lui Gigi Becali a produs emoţie şi a trezit amintiri dureroase în celălalt colţ al ţării, tocmai la Botoşani. Trei fermieri, crescători de pui care şi-au pus în joc toată averea familiei, au ajuns la sapă de lemn din cauza afacerilor făcute cu clanul Becali. Ei au auzit de condamnarea latifundiarului dar nu s-au bucurat de răul altuia, ci au plâns după banii lor.
În 2009, Gicu Onofrei, Constantin Clivăţ şi Dumitru Todireanu au livrat sute de mii de pui pentru abatorizare societăţii Avicola Iaşi, deţinută de Gigi Becali şi administrată de nepoţii lui. „A fost ţeapă cu premeditare. Ei ştiau că nu aveau de unde să ne mai dea banii pe carne, dar noi nu ştiam că Avicola era în pragul falimentului. Am trecut prin trei ani cumpliţi, nici acum nu mi-am revenit şi au fost momente în care îmi venea să-mi pun ştreangul de gât”, povesteşte Dumitru Todireanu.
Becali nu i-a primit
În noaptea dinaintea condamnării, Gigi Becali a fost oprit de procurori pe aeroportul Băneasa, de unde acesta voia să plece cu un avion închiriat spre Israel. Era dat în consemn la frontieră tocmai din cauza dosarului „Avicola Iaşi”, în care este cercetat pentru înşelăciune şi abuz în funcţie.
Plângerea lui Gicu Onofrei, unul dintre cei trei fermieri botoşăneni, a făcut ca Becali să fie oprit la sol. El nu a reclamat doar neîncasarea banilor, ci şi tertipurile procedurale de care s-a folosit latifundiarul pentru a-şi securiza averea. Ciudat, şi Todireanu şi Clivăţ depuseseră plângeri similare, dar Parchetul a admis-o doar pe cea a lui Onofrei. Acesta explică: „Am sesizat organele că dosarul de insolvenţă pentru Avicola Iaşi a fost depus la Tribunal pe 30 decembrie 2009, iar pe 15 ianuarie 2010 Gigi Becali a pus ipotecă proprie pe toate bunurile. Acest lucru ne-a pus în imposibilitatea de a mai recupera banii de la Avicola. L-am căutat să ne înţelem cu el, dar Becali nu ne-a primit”. Gicu Onofrei a pierdut 2,7 milioane de lei, toată agoniseala familiei pe care o băgase în creşterea a câtorva sute de mii de pui, în 2009.
Fermieri pe culmile disperării
Dumitru Todireanu oftează şi-acum când îşi aminteşte de ţeapa luată. 2 milioane de lei a pierdut, bani pe care îi împrumutase de la bănci şi pe care îi investise în cei 100.000 de pui pe care îi vânduse la Avicola. „S-a întâmplat prin iulie 2009. Mi-au dat bilete la ordin, dar în scurt timp am aflat că acestea erau refuzate la plată. Am făcut nu ştiu câte drumuri la Iaşi şi mă duceau cu vorba. Băncile tăbărâseră pe mine să-mi ia casa, maşina, halele, tot ce aveam. Am suferit cumplit, am fost în pragul falimentului. Îmi priveam familia disperată şi ne uitam la televizor cum Gigi Becali aruncă mii de euro în faţa Palatului lui de aur”, povesteşte Dumitru Todireanu.
Într-o sâmbătă l-a sunat personal pe Gigi Becali. „Râdea în stilul lui caracteristic şi-mi spunea: <Ce, mi-ai dat mie vreun ban? Ia-i de la cei cărora le-ai dat>”, îşi aminteşte fermierul. Până la urmă, şi-a reeşalonat creditele şi a luat-o de la zero. „Şi-acum, după trei ani, mai muncesc pentru a-mi acoperi acea pagubă. Nu duc niciun ban acasă, acopăr datoriile din urmă”.
În iulie 2009, cu şase luni înainte de declararea oficială a insolvenţei, Avicola Iaşi nu mai avea lichidităţi, nu mai avea furaje, nu mai avea pui în hale, nu mai plătea salarii. În disperare de cauză, au lansat o ofertă de abatorizare puţin peste preţul pieţei, pentru a atrage crescătorii individuali. Cei trei fermieri din Botoşani au căzut în plasă, neştiind situaţia reală de la Avicola. Nepoţii lui Becali au tăiat şi au vândut circa 400.000 de pui, dar n-au făcut plăţile mai departe, către cei de la care au luat carnea. Todireanu a pierdut 2 milioane de lei, Clivăţ 2,1 milioane, iar Onofrei – 2,7 milioane de lei. Practic, i-au falimentat.
Bilete fără acoperire
Gigu Onofrei a şi pus cruce afacerii sale, din cauza acelei ţepe colosale. Acum se ocupă de cultivarea cerealelor, nu vrea să mai audă de pui.
Pentru a-şi recupera cei 2,7 milioane de lei de la Avicola Iaşi, Gicu Onofrei s-a adresat tuturor instanţelor din Botoşani şi Iaşi. Pe lângă plângerile penale, a reclamat şi faptul că a primit bilete de plată la ordin fără acoperire bancară. În acest caz, l-a învins birocraţia juridică. „Au fost vreo 30 de bilete la ordin emise de Banca Carpatica, pe care n-am putut să le încasez. În instanţă, 8 au ajuns la Botoşani, 4 la Paşcani şi restul la Iaşi”, a spus el.
Foto: Avicola SA Iaşi, 2013
Botoşăneanul este convins că lucrurile de la Avicola s-au întâmplat cu rea-intenţie, pentru că Becali avea capacitatea să salveze firma şi să-şi plătească furnizorii. „Cu 2 milioane de euro plătea toţi furnizorii şi nu avea bătaie de cap. Cea mai mare sumă, vreo 33 de milioane, era datoria Avicola către el însuşi, deci putea să o eşaloneze”, a arătat Onofrei.
În 2011, firma lui a intrat în insolvenţă, iar cei 20 de angajaţi au ajuns pe drumuri. Valoarea datoriilor sale era de 2,2 milioane de lei, adică mai puţin decât avea de recuperat de la Avicola.
Nu se bucură de răul altuia
În ziua în care Becali a fost condamnat şi dus la Jilava, Onofrei a pierdut ştirea. A stat toată ziua în câmp, la muncile agricole şi abia noaptea a aflat de la copiii lui ce s-a întâmplat. „Nu mă bucur că a fost închis. Sunt creştin şi nu-mi place să văd oameni intrând la puşcărie. M-aş fi bucurat dacă-mi dădea banii. Eu am 5 copii şi, de fiecare dată la sărbători, aceştia îl vedeau pe Gigi Becali la televizor cum aruncă cu teancurile de euro, în timp ce noi ne scotoceam buzunarele”, a concluzionat Gicu Onofrei.
Becali şi-a securizat averea
Gigi Becali a împrumutat Avicola cu circa 30 milioane de lei începând cu anul 2006. Firma ieşeană era în dificultate, fiind sufocată de credite. Băncile nu mai ofereau bani pentru că pragul de îndatorare depăşise 150%, iar Becali a băgat bani din buzunar fără să urmărească activitatea economică a fermelor. A cerut dobândă de 10%, pe baza unor chitanţe, fără vreo garanţie materială.
Când intrarea în insolvenţă a fost sigură, Becali a gajat propriile împrumuturi cu patrimoniul de la Avicola. Acest fapt l-a transformat în creditor garantat, ceea ce face ca banii obţinuţi din vânzarea activelor să fie direcţionaţi cu prioritate
spre el. În schimb, furnizori precum Onofrei sau Constantin Clivăţ au ajuns pe ultimul loc în ierarhia plăţilor.
„Au inventat ei, vezi Doamne, un dosar de înşelăciune a mea şi abuz în serviciu, la Avicola. Cum să inventezi dosarul Avicola când eu am dat 15 milioane şi n-am luat nici unul? Cum să fur, dacă tot am dat două-trei milioane?”, spunea Gigi Becali, în noaptea de 19 spre 20 mai, când i s-a interzis să părăsească ţara
Jaf organizat la Avicola
Nepoţii lui Becali au îngropat afacerea, iar Gigi Becali a pus ipotecă pe toate fermele la două săptămâni de la cererea insolvenţei. Procurorii consideră că această mişcare contravine legii.
Dosarul de insolvenţă demonstrează că firma ieşeană nu a fost altceva decât jucăria pe care latifundiarul Gigi Becali a cumpărat-o nepoţilor săi. Din 450 de angajaţi, câţi avea înainte să intre pe mâna clanului Becali, Avicola a rămas la începutul lui 2010 doar cu 15, din care 6 erau în concediu pentru creşterea copilului.
Foto: Hristu Becali, nepotul lui George Becali
Emblematic, poate, este faptul că Hristu Becali şi Petre Cezar Becali au cumpărat, în nume propriu, două maşini din patrimoniul Avicolei, cu numai o săptămână înainte de declararea insolvenţei. Sumele de achiziţie, pentru un Citroen şi un Peugeot, erau derizorii: 9.860 de lei respectiv 7.395 de lei. Contractele de vânzare-cumpărare au fost însă reziliate pe cale judecătorească: „Preţul, deşi derizoriu, nu a fost plătit”, arăta sec raportul firmei Management Reorganizare Lichidare SRL.
Creditele i-au îngropat
Din Consiliul de Administraţie al Avicola făceau parte Hristu Becali, Vasile Geambazi şi Gheorghe Becali, toţi rude cu patronul Stelei. Sub conducerea lor, Avicola a ajuns cu capital propriu negativ, adică datoriile erau mai mari cu peste 23 de milioane lei decât valoarea patrimoniului. Avicola SA a intrat în insolvenţă pentru că a fost condusă fără vreo preocupare pentru performanţa economică. Când au început să scadă vânzările, în 2006, şefii Avicola au împrumutat bani de pe piaţă, în special de la Banca Carpatica, ajungând să plătească 3 milioane lei pe an numai dobânzi.
În mod normal, gradul de îndatorare al unei firme nu trebuie să depăşească 50%, iar în aprilie 2010 Avicola avea un grad de îndatorare de 153%.
Gigi Becali, cămătar la propria firmă
Aşa s-a ajuns ca Avicola să nu se mai poată împrumuta, să fie sufocată de credite, iar activitatea economică să fie deficitară. Din acest moment, a intrat în scenă „salvatorul” Gigi Becali. Acesta a împrumutat Avicola cu sume importante, solicitând la masa credală 33 de milioane de lei, adică 60% din datoriile totale ale firmei. Spre comparaţie, salariile restante reprezentau doar 1,74%.
Paradoxal, deţinător al 60% din datoriile firmei, Becali era, în acelaşi timp, şi proprietarul a 85% din Avicola. La doar câteva zile după ce s-a solicitat insolvenţa, dar cu trei luni înainte ca Tribunalul s-o accepte, Becali şi-a securizat averea. Astfel au apărut contracte de ipotecă pentru fermele 1, 2 şi 3, care includ sediul firmei şi terenul aferent.
Fostul cioban a ajuns patron la Avicola în 2004, când a cumpărat pachetul de 52% din acţiuni. Treptat, după mai multe majorări de capital social, a ajuns să deţină 85% din capitalul societăţii.
Nu se plăteau salarii, dar nepoţii îşi luau limuzine
Deşi nu avea bani de salarii, Avicola a contractat două maşini de teren, un Jeep Grand Cherokee şi un Mercedes Benz ML 320, în valoare totală de peste 100.000 de euro. Firma de leasing, Piraeus Leasing Romania, a reuşit să recupereze autoturismul Mercedes pe 17 mai 2010, iar predarea a fost făcută, la Bucureşti, de un anume Cristian Becali, în calitate de utilizator.
Morala?
1,74% din datoriile Avicola reprezentau salariile angajaţilor şi totuşi aceştia nu şi-au primit banii.