CAZ REAL: FETIŢE HĂRŢUITE SEXUAL PE FACEBOOK. La 9 ani, o copilă a fost întrebată de un individ de 23 de ani dacă nu vrea să fie prietena lui

0
946

Din momentul în care intră pe reţelele de socializare, copiii pătrund într-o lume a pericolelor în care nu pot fi apăraţi de părinţi. Şocurile la care pot fi supuşi de tot soiul de maniaci le poate afecta grav personalitatea. La 15 ani, adolescentele care postează imagini provocatoare pe Facebook sunt percepute ca femeile ce se expun în vitrinele din Amsterdam.

 

 

O fetiţă de 9 ani din Iaşi intră pe Facebook în week-end, în singura oră din săptămână în care părinţii îi permit acest lucru. Având acces la parolă, tatăl îi monitorizează discuţiile şi are un şoc: un tânăr de 23 de ani o întreabă dacă nu vrea să fie prietena lui. Neavând succes, revine peste câteva ore: “Nu mai zici nimic, copilo?”. Cazul este real şi arată pericolul expunerii copiilor la reţelele de socializare.

 

Invitaţii la întâlniri secrete

 

Cu toate că orice nou utilizator al Facebook trebuie să aibă cel puţin 13 ani pentru a-şi crea un cont pe site, aproximativ 7,5 milioane de copii mint în legătură cu vârsta lor pentru a se putea înscrie în reţeaua de socializare. Pentru a atrage atenţia, minorii postează poze indecente şi provocatoare cu ei. Până la discuţii cu tentă sexuală între un minor şi o persoană matură nu mai e decât un pas.

 

Uneori, părinţii sunt cei care îşi ajută copii să-şi facă un astfel de cont. Odată creat, adolescenţii postează poze cu ei în diferite ipostaze pentru a atrage like-uri din partea prietenilor sau chiar a necunoscuţilor. Psihologii avertizează că fetele vulnerabile pot cădea uşor pradă băieţilor mai mari, acceptând întâlniri cu aceştia fără ca părinţii să ştie.

 

“Nu văd reţeaua de socializare ca pe ceva negativ. Din păcate, copiii stau foarte mult în faţa calculatorului şi nu mai socializează cu ceilalţi, nu mai citesc cărţi. Dependenţa de calculator e o tulburare. Părinţii ar trebui să stea cu copiii în faţa calculatorului sau a televizorului să vadă ce fac, ce jocuri joacă sau ce conversaţii poartă pe messenger sau Facebook”, spune Andreea Luca, psiholog în cadrul şcolii cu clasele I-VIII “Titu Maiorescu”.

 

În cazul cu fetiţa de 9 ani, discuţia a părut inofensivă la început, deşi băiatul de 20 de ani ar fi trebuit să realizeze că stă de vorbă cu o copilă de clasa a II-a, fotografia ei fiind cât se poate de elocventă. “Nu ţi-a mers, cred că ai 21 de ani”, îi spune el neîncrezător, sperând că a “pus gheara” pe o pradă ceva mai “coaptă”.

 

În altă discuţie, fetiţa e contactată de un băiat care spune că are 10 ani, deşi foloseşte contul fratelui său mai mare. Copila rămâne însă surprinsă de turnura discuţiei, băiatul întrebând-o: “Vrei să fii cu mine împreună?”. Ea este şocată: „Poftim?”. „Să fii gagica meaaaaaaaaa”, îi răspunde tipul din partea cealaltă a ecranului, a cărui vârstă este incertă. Văzând că nu are succes, băiatul o înjură golăneşte: „Sugi c…”.

„Am citit discuţiile sale imediat după ce s-a ridicat de la calculator şi am rămas blocat. I-am dezactivat contul şi de azi înainte, până va fi mare, nu mai are voie pe Facebook”, explică tatăl fetei, care, în numai o oră de discuţii „nevinovate”, s-a trezit asaltată de masculi în călduri.

 

Minore cu decolteul la vedere

 

Facebook abundă de poze ale adolescentelor îmbrăcate sumar ori machiate strident pentru a lăsa impresia că sunt mai mature. Băieţii de 10 ani postează pe reţeaua de socializare poze cu ei în diferite ipostaze, de la frizuri de ultima modă până la poze însoţite de comentarii de genul “Ne vedem şi noi la o bere? Tu o desfaci, eu o beau”, ori poze cu o pisică ce stă cu pistolul la gât şi spune “Dai like sau mă împuşc?”.

 

O adolescentă de 15 ani a postat următorul mesaj pe pagina de socializare. “Ceea ce îl usucă pe tati de bani e fetiţa lui de 15 ani”. A atras imediat atenţia unui admirator, dar şi 200 de like-uri. “Ce nu înţeleg şi te rog să mă lămureşti ca să pot dormi noaptea…, ai încercat să ieşi adorabilă în poza asta sau serioasă?”, o întreabă admiratorul. “Sincer, nu ştiu”, este răspunsul fetei care adaugă şi un zâmbet. Şi conversaţia continuă. “Eeee…înseamnă că în noaptea asta o să mă uit pe pereţi”, răspunde băiatul dezamăgit de răspunsul adolescentei.

 

Pozele, atracţia hoţilor şi pedofililor

 

Din dorinţa de a se lăuda prietenilor pe Facebook, unii adolescenţi postează zeci de poze cu locurile unde îşi petrec vacanţele, ce haine îşi cumpără sau ce maşini conduc. În acest fel, pot cădea foarte uşor pradă hoţilor. “Recomandăm părinţilor să acorde o atenţie sporită copiilor atunci când stau în faţa calculatorului. Sunt cazuri de minori racolaţi prin intermediul Facebook”, a declarat subinspector Alexandru Chelaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Iaşi.

Unii dintre părinţi sunt de acord ca odrasla lor să aibă pagină de Facebook, însă după vârsta de 16 ani. “Am fetiţa în clasa a V-a, însă prefer să ies cu ea în parc decât să o las să se joace pe calculator. Nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi copiii”, a precizat tatăl unei fetiţe.

 

De partea cealaltă, tatăl unui băiat tot de clasa a V-a a menţionat că este absurd să-i ceară copilului să nu aibă pagină de Facebook: “La început copilul şi-a făcut singur cont, după care am schimbat parola. Pot intra oricând să văd ce conversaţii poartă şi cu cine. Nu trebuie izolat copilul de colegi şi prieteni”.

 

Copiii îşi publică adresele şi numerele de telefon

 

În România, 63% dintre adolescenţii cu vârste între 13 şi 16 ani şi 29% dintre cei cu vârsta între 9 şi 12 ani au profil pe un site de socializare. Asta înseamnă că poate fi văzut de oricine, iar mulţi dintre ei îşi afişează adresa şi/sau numărul de telefon. 

Studiul mai arată că 52% dintre părinţii copiilor români le permit acestora să utilizeze reţele de socializare “în orice moment”, în timp ce 35% le interzic total această activitate, iar 13% le dau voie tinerilor să acceseze aceste reţele numai în anumite momente sau sub supraveghere.

 

Pedofilii stau pe Facebook

 

Potrivit presei din străinătate, la fiecare 40 de minute este raportată o infracţiune care are legătură cu Facebook. Doar în 2011, poliţiştii s-au confruntat cu 12.300 infracţiuni care implicau reţeaua de socializare. Facebook a fost menţionată şi în investigaţii de omor, viol, infracţiuni sexuale cu minori, atac, răpire, ameninţări cu moartea, intimidări ale martorilor şi fraudă.

 

Anul trecut, un bărbat din Boston a fost arestat şi acuzat că a avut o discuţie privată cu un minor, în mesageria privată a reţelei Facebook. Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, suspect de pedofilie, i-a dat întâlnire unui băiat de 13 ani. Conversaţia a fost scanată de un instrument automat şi raportată ulterior echipei de monitorizare a Facebook, care după ce a citit mesajele a alertat poliţia.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments