Dezastru la şcolile tehnice: BACUL, ABATORUL TINERILOR

0
269

2.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi nu se prezintă la Bacalaureat şi nici nu-i angajează nimeni.
„Nu mai vor să înveţe carte”, spune cu năduf directorul unui liceu industrial. Patronii din Iaşi spun că nu sunt buni nici de muncă: „Cum dau de greu, pleacă. N-ai ce face cu ei”. Economia în suferinţă şi lipsa de perspectivă îi face pe mii de tineri să capituleze. Zeci de mii îngroaşă de la 18 ani rândurile păturii sărace.

 

 

Unul din patru absolvenţi de liceu, 23,7% mai exact, nu se prezintă la examenul de bacalaureat desfăşurat în aceste zile. Astfel, din cei 7.486 de absolvenţi promoţia 2013, doar 5.708 s-au înscris pentru a susţine probele examenului de maturitate.

 

„Probleme mari sunt la liceele tehnologice”, a spus Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi. În unele cazuri, la aceste licee, prezenţa la Bac va fi de doar 25% din numărul absolvenţilor. În această situaţie, e exagerat să vorbit de falimentul unui sistem? De falimentul liceelor industriale?

 

“Nu mai vor să înveţe carte”, a afirmat, tranşant, un director de liceu. Şi-atunci ce se va întâmpla cu aceşti tineri care, pe de o parte nu-şi vor definitiva studiile şi, pe de altă parte nu vor intra nici în câmpul muncii? O parte se va întoarce la ţară, în localităţile de baştină, unde va practica agricultura de subzistenţă, dar cea mai importantă parte va îngroşa rândurile asistaţilor social.

 

“Li se oferă valori false”

 

Interesul pentru a urma o facultate, dar şi pentru a munci a scăzut în rândul tinerilor care termină liceul. O recunosc atât profesorii cât şi potenţialii angajatori.

“De la an la an scade interesul pentru învăţat. Copiii nu mai văd o preocupare în a învăţa. Li se oferă valori false”, a fost de părere Lăcrămioara Alexandrescu, directorul Colegiului de Electronică şi Telecomunicaţii.

 

Aici, din cei 151 de absolvenţi, 111 s-au înscris la Bacalaureat. E considerată o cifră bună pentru un liceu industrial. Conducerea a încercat să-i stimuleze.

 

 “Au venit reprezentanţi ai facultăţilor cu care avem parteneriate, iar elevii au părut interesaţi de ofertele acestora”, a precizat Lăcrămioara Alexandrescu, directorul şcolii.

 

 

Povară pentru societate

 

De la interes până la concretizare e însă cale lungă. Directorii de la liceele industriale spun că elevii întâmpină mari probleme la matematică şi la limba română deoarece vin cu lacune din gimnaziu. “Dacă în urmă cu 20 de ani erau 7-8 candidaţi pe un loc, acum numărul lor a scăzut dramatic. Ei vor să înveţe meserii facile. Ne-am învăţat să fim comozi. Societatea este cea care dă trendul. Un procent de 20% dintre copii abandonează şcoala. Ce facem cu ei? Vor deveni o povară pentru societate”, a declarat Ştefan Chichirău, directorul Colegiului Tehnic “Mihail Sturdza”.

 

Aici, din cei 119 ansolvenţi de liceu, doar 52 s-au înscris la bac. Pentru a veni în sprijinul lor, profesorii fac ore suplimentare de pregătire la matematică, limba română, chimie, biologie şi fizică. “Mă duc la orele de pregătire pentru că aşa mai învăţ ceva. Sper să iau bacul, deşi am probleme cu matematica”, a afirmat, Elena, absolventă a liceului.

 

Dezastru la „Saligny”

 

Cea mai gravă situaţie este la Grupul Şcolar de Construcţii “Anghel Saligny”. Din 104 absolvenţi, doar 29 s-au înscris la examen. “Foarte mulţi au rămas corigenţi. Întâmpină dificultăţi la matematică şi română, dar merg greu şi la biologie. Aici, trebuie să reia materia din clasele a IX-a şi a X-a, deoarece doar atunci au făcut biologia”, a spus Mariana Stană, directorul şcolii.

 

Şefa IŞJ a identificat mai multe cauze ale acestei situaţii şi spune că rezolvarea presupune măsuri de substanţă.

 

Foto: Camelia Gavrilă, inspector general ISJ Iaşi

 

“Motivele pentru care de la an la an se înscriu mai puţini elevi la Bacalaureat pot fi explicate prin faptul că examenele au devenit tot mai serioase. Probleme mari sunt la liceele tehnologice, mai ales la matematică. Aceşti elevi se vor mulţumi doar cu certificatul de competenţă. La aceste licee, trebuie o regândire a Bacalaureatului care ar putea echilibra sistemul. Este nevoie de o aerisire a materiilor”, a declarat Camelia Gavrilă.

 

 

Angajatorii sunt sătui: “Nu ştiu să scrie nici măcar o cerere”

 

Nici angajatorii nu sunt încântaţi să apeleze la aceşti tineri, să-i aducă să muncească la firmele lor. “Am angajat în anii trecuţi tineri, însă e cumplit când vine să lucreze un copil care a terminat liceul. Nu ştiu să facă nici măcar o cerere, nu mai vorbesc de a scrie corect gramatical. Nu există nicio metodă de a-i constrânge să înveţe. Fug de muncă, sunt comozi. Orizontul le este redus”, a declarat Grigore Diaconu, directorul companiei Elco Iaşi, societate ce execută lucrări de construcţii-montaj în domeniul instalaţiilor electrice.

 

Un alt director al unei companii spune că în anii trecuţi a vrut să angajeze tineri, însă aceştia au plecat când au dat de greu. “Nu au vrut să lucreeze. Li s-a părut greu”, a menţionat Liviu Găbulici, directorul firmei Alcon Plus SRL, firmă ce are ca obiect de activitate producerea de tâmplărie PVC şi aluminiu cu geam termoizolant.

 

 

Premiul de absolvire: şomajul

 

Fie că iau Bacul sau nu, tinerii care se prezintă la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor, pot beneficia de 250 de lei indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni.

 

 “Angajatorii care le oferă tinerilor absolvenţi ai unei şcoli de arte şi meserii un loc de muncă primesc 500 de lei timp de un an, cu condiţia să nu-i dea afară timp de trei ani. Angajatorii care angajează tineri care au absolvit un liceu ori o şcoală postliceală primesc 600 de lei, iar cei care angajează tineri cu studii superioare primesc 750 lei”, a declarat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Însă nici aceste facilităţi nu-i încântă pe angajatori să-i ia în cadrul companiilor lor pe aceşti tineri.

 

147.830 de elevi s-au înscris la această sesiune de Bacalaureat, care îi include şi pe cei picaţi din anii trecuţi. Cifra este cu 25% mai mică faţă de anii în care examenul de maturitate era o formalitate.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments