Preşedintele cere româncelor să facă mai mulţi copii, dând exemplul femeilor rrome. În blocul de asistaţi social din str. Decebal, din Iaşi, media pe familie e de cinci odrasle. Nimeni nu munceşte, toţi trăiesc din furtişaguri, iar zona, altădată o oază de linişte, a devenit Kandaharul din inima Iaşului.
Blocul de locuinţe sociale din str. Decebal a schimbat peisajul a jumătate din cartierul Cantemir într-unul de ghetou. 90% dintre locatarii din acest imobil, cu garsoniere mari, de 30 mp, sunt de etnie rromă şi aproape toţi trăiesc din alocaţiile copiilor. Media odraslelor pe familie este una care îl satisface pe preşedintele Traian Băsescu: cinci. În 100 de camere stau 700 de oameni şi, cum s-a populat blocul, la casele din jur au şi început să apară garduri înalte de 4 metri. „Îţi fură până şi friptura de pe grătar, dacă o laşi în curte şi intri un pic în casă”, spune o vecină a blocului cu familii numeroase şi fericite, după standardele preşedintelui.
Copii crescuţi doar cu aer
„Cum Dumnezeu femeia rromă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?”, s-a mirat, recent, Traian Băsescu, încercând să încurajeze femeile din România să procreeze, pentru a reface sporul natural. 7EST a verificat modelul de succes din familiile rrome care stau în blocul din Decebal. Copiii de aici nu au apă caldă, nici căldură iarna, nu au pantofi în picioare, jucării, haine, nu au internet şi nici la şcoală nu merg. E o pepinieră de asistaţi social pentru că părinţii nu le oferă nicio perspectivă în viaţă.
Bărbaţi cu burţile goale, tatuaţi de jur împrejurul umerilor, căutau umbra pe lângă zidurile blocului, aşezându-se turceşte, câte trei-patru, în jurul unui PET de bere. În jurul lor stăteau ciorchine zeci de copii. Se tăvăleau în colbul ce-a pus stăpânire pe ceea ce a fost cândva spaţiul verde, se cocoţau pe barele gardurilor din jur sau găureau pământul uscat din jurul blocului, căutând nici ei nu ştiau ce.
Imobilul e ros din temelii, mânjit de graffiti, iar rufele atârnă de frânghiile întinse peste tot, până în trotuar, creând imaginea unei mahalale din lumea a treia. Rromii din bloc au pus stăpânire pe această zonă, chiar inima cartierului Cantemir, plină cu case elegante, cu etaj.
Străinii ocolesc zona
La intrarea în bloc, unde mirosul îţi mută nasul, stau postaţi permanent nişte tipi muşchiuloşi care te taie cu privirea, încercând să te intimideze. Ţâncii desculţi, cu tricouri murdare pe ei, se-adună în jurul fotoreporterului ca la urs. O femeie care are casă în apropiere ne spune că oamenii care au treabă pe-aici traversează zona pe trotuarul de vizavi, evitând să se apropie de bloc, ca şi cum ar fi un câmp minat.
O locatară aude de ziarişti şi se-apropie ca să se plângă. Are lacrimi în ochi şi o cămaşă boţită, neagră de mizerie. „Nu ne ajung banii!”, spune femeia, cu faţă tuciurie, la vreo 40 de ani. Are 8 copii, unul de 20 de ani şi-n rest de la 2 la 14 ani, născând câte unul la doi ani. N-are loc de muncă dar reclamă: „Cu ce să trăim? Avem doar alocaţia copiilor, 42 de lei de fiecare”. O cheamă Claudia Neagu şi spune că n-are de niciunele, deşi, cu atâţia copii, e o mare patrioată.
Copiii, trimişi la furat
Petronela Maftei locuieşte de 12 ani în blocul defavorizaţilor din Decebal şi are numai cinci copii. Dar e tânără şi ar mai putea face trei-patru, la îndemnul lui Traian Băsescu. Printre alţii din bloc ea e înstărită, pentru că are serviciu, la Salubris. „N-am cu ce să-mi cresc copiii. Nu ne place aici, dar nu avem altceva mai bun. Camerele sunt mici şi murdare, nu avem apă caldă, nu avem căldură şi întreţinerea costă mult”, destăinuie Petronela Maftei din tainele creşterii mai multor copii decât au românii.
Trăind aproape de centrul oraşului şi având statut de întreţinuţi ai Primăriei, locatarii din Decebal au totuşi câteva mici avantaje. Săptămânal, echipe de la Salubris curăţă toate împrejurimile blocului, pentru că altfel s-ar umple de gunoaie, se fac deratizări şi dezinsecţii, iar gardienii publici menţin cât de cât ordinea.
Dar zona s-a transformat dintr-una sigură, din cel mai liniştit cartier al Iaşului, într-una de risc. „Fură tot ce prind, iar poliţiştii nu le pot face nimic, pentru că îşi trimit copiii să vadă ce-i de furat, şi nu pot fi condamnaţi penal”, explică Ioana Turcu, o bătrână care locuieşte în imediata apropiere. E răspunsul pe care locatarii din blocul defavorizaţilor îl dau întrebării lui Traian Băsescu: „Cum Dumnezez femeia rromă poate ţine cinci-şase copii?”.
Reacţii de respingere: garduri de 4 m
Treptat, prezenţa rromilor în cartier a generat un sentiment de respingere din partea celorlalţi locuitori din zonă. „N-o să vă vină să credeţi, dar m-am trezit cu ei atârnaţi de balcon, la etajul 1, bătând în geam. Nu te poţi pune cu ei, te terorizează psihic”, spune Ioana Turcu, de la blocul de vizavi.
Foto: Ioana Turcu
Dacă oamenii din cartier s-au obişnuit cu furtişagurile, ceea ce îi sperie sunt bătăile şi scandalurile zilnice. „Toată ziua îşi bat nevestele. Aruncă în grădină cu borcane, becuri, gunoaie, doar ca să ne facă rău, să ne domine. Am ridicat un gard de 4 metri pentru a ne proteja”, povesteşte Mirela Ciureanu, care are casa chiar în spatele celebrului bloc.
Un cuţit a zburat în curtea comisarului Zanfirescu
Foto: vila cms. şef Liviu Zanfirescu
Însuşi comisarul Liviu Zanfirescu, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, era să fie victima rromilor din cartier, el având casa în imediata apropiere. A fost cel mai straniu eveniment petrecut aici vreodată. Comisarul era în curte şi un cuţit i-a zburat pe la ureche. A chemat echipa tehnică de la Inspectorat, au luat amprente de pe mânerul armei albe şi l-au identificat pe cel care l-a aruncat. Locuia în „Blocul groazei” şi a spus că a aruncat cuţitul spre soţia lui, care stătea în fereastră, dar aceasta s-a ferit şi lama a zburat pe geam până în curte la comisar.