Printr-un comunicat sec şi fără niciun avertisment prealabil, SC ApaVital SA Iaşi anunţă scumpirea serviciilor de furnizare a apei şi de canalizare, începând cu data de 1 iulie 2013.
Astfel, noile tarife practicate de singurul furnizor de apă potabilă din judeţ sunt:
– apa potabilă – metrul cub creşte de la 3,02 lei, la 3,20 lei, fără TVA (3,97 cu TVA)
– canalizarea – de la 2,20 lei, la 2,33 lei fără TVA (2,89 lei cu TVA)
– apa industrială – de la 2,41 lei, la 2,56 lei fără TVA (3,17 lei cu TVA)
Săptămânalul „7 Est” a publicat, în numărul 327, o analiză a preţurilor practicate de regiile de apă, la nivel naţional, demonstrând că preţurile practicate de ApaVital SA Iaşi sunt printre cele mai mari din România şi nu au întotdeauna un fundament economic şi social bine justificat. Mai jos vă prezentăm analiza integrală realizată de redactorii „7 Est”.
Apa Vital, eşti o scumpă!
Ieşenii plătesc cea mai scumpă apă dintre oraşele mari din ţară, după Constanţa. La Brăila, unde au crescut tarifele în toamnă, dar sunt tot sub Iaşi, au ieşit oamenii în stradă, iar preşedinţii de asociaţii au făcut pichete în faţa regiei lor de apă
Ieşenii plătesc a doua cea mai scumpă apă din ţară, după Constanţa. E un top care ia în calcul cele mai mari 10 oraşe din România şi reprezintă suma tarifelor la apă rece şi canalizare. Apa Vital Iaşi vinde apa mai scump chiar decât în Bucureşti. Iar regia din Constanţa, cu tarifele cele mai mari, se află de cinci ani în expansiune, monopolizând acest serviciu în câteva judeţe din jur, plănuind să se extindă în Republica Moldova şi Bulgaria şi fiind contestată vehement pentru preţurile mari pe care le practică.
De ce plătim aşa mult
La Iaşi, 1 mc de apă rece menajeră şi 1 mc de apă canalizată totalizează 6,47 lei (6,86 lei, de la 1 iulie 2013 – n.r.), deci pentru 10 mc (apă şi canalizare) ieşenii plătesc 64,7 lei. Directorul general al Apa Vital, Ioan Toma, motivează că elementele care fac apa mai scumpă la Iaşi sunt distanţa de la Sursa Timişeşti până în oraş, faptul că suntem oraş colinar şi cresc costurile de pompare, precum şi amortizarea investiţiilor făcute în staţiile de epurare.
În clasamentul oraşelor mari, pentru 10 mc apă rece consumată şi 10 mc apă canalizată, un bucureştean plăteşte 58,6 lei, un clujean 57 de lei, un timişorean 54,1 lei, iar un braşovean 63 de lei. Cea mai ieftină apă este la Craiova, unde 10 metri cubi pompaţi şi canalizaţi costă doar 43,9 lei, cu 20 de lei mai puţin decât la Iaşi. La Constanţa, unde regia este controlată cu mână de fier, de 20 de ani, de gruparea Mazăre-Constantinescu, aceeaşi cantitate de apă costă 70,3 lei.
Un contraexemplu: Ploieşti
În comunicarea publică făcută de Apa Vital, se evidenţiază că Iaşul are abia al 12-lea tarif, ca mărime, din ţară. Dar informarea conţine doar tarifele la apa rece menajeră, nu şi preţul canalizării, or cele două servicii sunt plătite în acelaşi buzunar al societăţii Apa Vital. De exemplu, Bucureştiul şi Galaţiul au preţuri mai mari la apă rece decât Iaşul, dar mai mici la canalizare. Ioan Toma motivează că aceste oraşe nu deţin staţii de epurare moderne, pentru protejarea mediului, însă în Capitală s-a dat în funcţiune cea mai mare linie de epurare din ţară.
La Ploieşti, unde există o staţie de epurare mai veche şi se construieşte una nouă, modernă, cu fonduri europene, tariful cumulat al apei şi canalizării, este de 4,58 lei, deci pentru 10 mc preţul este cu aproape 20 de lei mai mic decât la Iaşi.
O treime din preţ sunt salarii
În fundamentarea preţului apei la Iaşi, cotele de profit şi dezvoltare sunt de 9-11%, iar salariile au o pondere de 30%. O altă componentă importantă este suma rezervată reparaţiilor, de 16-17%. Directorul general al Apa Vital, Ioan Toma spune că o altă explicaţie a preţului mai mare o reprezintă sursa investiţiilor în instalaţiile de pompare, distribuţie şi epurare a apei. “Societăţile care fac investiţii din fondurile municipalităţilor sau ale Consiliilor Judeţene pot menţine un tarif scăzut. Noi facem investiţii doar din surse proprii şi din împrumuturi externe”.
În realitate, toate marile regii de apă din ţară sunt în procese de modernizare extrem de costisitoare, făcând împrumuturi externe de sute de milioane de euro.
Lumea a ieşit în stradă la Brăila
La Brăila s-a produs un şoc în 2012, când preţul la apă şi canalizare a crescut peste noapte cu aproape 40%. Explicaţia: a fost inaugurată noua staţie de epurare şi au apărut costuri noi. Preţul general a crescut de la 3,84 lei/mc (ap= plus canal) la 5,34 lei/mc. Chiar şi-aşa, preţul la Iaşi e mult mai mare: 6,47 lei.
Preşedinţii de asociaţii din Brăila au organizat pichete în faţa regiei când au văzut noile facturi, iar locuitorii oraşului au organizat chiar şi un miting. Dar toţi au fost puşi în faţa faptului împlinit, iar tarifele au rămas bătute în cuie.
Alte şocuri s-au produs în Buzău şi Tulcea, unde tarifele au crescut enorm, tot în urma unor investiţii: 7,26 lei/mc, respectiv 7,20 lei/mc. Acestea sunt recordurile la nivel naţional, dar o explicaţie constă şi în faptul că sunt oraşe mai mici, iar amortizarea se face la un număr mai mic de locuitori. Comparaţia Iaşului cu celelalte oraşe mari din ţară ţine cont tocmai de acest factor, recunoscut şi de Ioan Toma: cu cât populaţia este mai mare, împărţirea costurilor pe volumul de apă consumată face ca tariful să fie mai mic.
Infograf tarife:
Constanţa: 7,03 lei
Iaşi: 6,47 lei
Braşov: 6,3 lei
Bucureşti: 5,86 lei
Galaţi: 5,78 lei
Cluj: 5,7 lei
Timişoara: 5,41 lei
Bacău: 4,85 lei
Ploieşti: 4,58 lei
Craiova: 4,39 lei