La 20 iunie, Soarele va face o conjuncţie cu Jupiter la 28° Gemeni. Este un moment de adevărată graţie astrală, care poate să permită – acolo unde se întrunesc condiţiile materiale, sociale, politice sau economice necesare – tot felul de gesturi inspirate, bine-venite şi mai ales născute din intenţii oneste şi melioriste. Teoretic. Pentru că, din punct de vedere practic, combinaţia poate să se rezume, ţinând cont de complicaţiile astrale ale anului 2013, la o stare de euforie trecătoare, trăită mai degrabă ca o speranţă. În unele domenii, în planul negocierilor sau al faptelor comerciale, unele firme, instituţii sau corporaţii pot înregistra un succes sau pot marca în chip fericit încheierea unor eforturi vechi de doi-trei ani. Fiind vorba de semnul Gemenilor, ar trebui să ne aşteptăm ca o serie de negocieri să se încheie brusc, repede şi bine, luând prin surprindere ambele echipe de negociere. De ce? Pentru că, pe fondul influenţei minunate a lui Jupiter, partenerii sunt ambalaţi într-o negociere „la sânge“.
În dimineaţa zilei de 21 iunie, Soarele va intra în zodia Racului, marcând în felul acesta solstiţiul de vară. Din păcate, chiar a doua zi, pe 22 iunie, astrul vieţii va face o conjuncţie cu Luna Neagră, recent intrată şi ea în acelaşi semn de apă. Combinaţia lor este delicată. Din punctul de vedere al evenimentelor pe care le creează, mai puternic pare să fie impactul personal. Această combinaţie are şi o valoare simbolică, ea anticipând, din punct de vedere astrologic, tot felul de evenimente ale perioadei iunie – august, legate de zodia Racului, precum şi de semnificaţia unor relaţii astrale ce vor accentua tot ceea ce ţine de cele trei semne de apă – Rac, Scorpion, Peşti, ceea ce pentru domeniul economicului, în ansamblu, nu este cea mai bună perioadă de dezvoltare.
Zodia Racului ne obligă să fim conştienţi de valoarea moştenirilor
În zodia Racului se află, de aproximativ două săptămâni, micul benefic, Venus, Mercur, planeta comunicării şi malefica Lună Neagră. Cele două planete activează elementele specifice acestui semn zodiacal care patronează tot ceea ce este legat de părinţi, de familiile din care provenim, de patrimoniul personal, dar şi de bunurile moştenite, transmise din generaţie în generaţie. Poate că, în doar două săptămâni, cele două planete personale nu îşi pot revela întregul potenţial, dar, de acum încolo, acest segment astral va fi din ce în ce mai bogat în vibraţii specifice, pentru că se vor înmulţi tranzitele prin zodia Racului. Este de aşteptat ca Soarele să ne facă pe toţi mai conştienţi de tot ceea reprezintă valoarea unui bun care ne-a parvenit prin daruri sau moşteniri de la rude. Alteori, se va accentua dorinţa de a avea o casă, o gospodărie care să ne aparţină nu din dorinţa de îmbogăţire, ci dintr-un firesc sentiment de „înrădăcinare“, de fixare într-un loc şi spaţiu geografic, religios, cultural, care să ne reprezinte. Planetele prezente după 21 iunie în zodia Racului vor responsabiliza mulţi oameni, indiferent cărei zodii îi aparţin aceştia, cu privire la ceea ce au ei de lăsat moştenire materială. De aici o serie de strategii de administrare sau dezvoltare a unui mic patrimoniu sau chiar a unei averi. Vor fi analizate cu multă seriozitate toate ipotezele vânzării, închirierii sau înstrăinării sub orice formă juridică a locuinţelor sau construcţiilor cu destinaţie locativă sau industrială (garaje, ateliere, depozite, instalaţii, staţii de prelucrare a materiilor prime cu dotările aferente) care pot aduce bani. Alteori se va pune problema reparării, conservării şi reintroducerii într-un circuit productiv a unor repere imobiliare sau funciare abandonate sau prost întreţinute.
Sentimentele intră pe uşa afacerilor
Vrem nu vrem, emoţiile şi sentimentele apar în relaţiile de afaceri şi nu oricum, ci intrând furtunos pe uşa principală. Sentimentele de toate categoriile – pozitive sau negative, creatoare sau distructive, intense sau moderate – vor modela multe dintre deciziile oamenilor de afaceri, managerilor, întreprinzătorilor particulari sau şefilor de instituţii cu profil economic. Deşi pare ciudat, acum nu vor mai putea fi stăpânite cu uşurinţa de altădată tot felul de impulsuri care îşi au originea în secvenţe de viaţă trăite în trecut şi care acum justifică o serie de atitudini bazate pe simpatii sau idiosincrazii, pe spiritul firesc de competiţie ori doar pe dorinţa de revanşă, pe legitima dorinţă de succes sau doar pe intenţia de a elimina concurenţa. Oamenii se lasă în voia acestor valuri de sentimente pe care numeroasele planete din semnele de apă, precum şi relaţiile aparent armonice dintre acestea, le transformă într-un determinism astral esenţial. Spun aparent armonice pentru că, deşi este vorba de mai multe rânduri de trigoane regale, ele se stabilesc prin intermediul unor malefici (cum ar fi Saturn sau Luna Neagră), ori al unor planete retrograde (Neptun, Saturn și Kiron) sau al unor planete vulnerabile şi slabe în zodia Racului (Venus și Mercur); în zilele de 19, 20, 21 iunie lor li se va adăuga dificilul tranzit al Lunii prin Scorpion. În concluzie, după 21 iunie nu este indicat să se încheie tranzacţii acolo unde există îndoieli sau unde intervin ambiţii şi dorinţe exacerbate ale unuia sau altuia dintre partenerii aflaţi în tranzacţii sau ale celor pe care îi reprezintă.
Astrologia are din nou dreptate: Criza cartofului se confirmă!
În primăvara acestui an, am publicat în paginile revistei Capital un studiu de astrologie financiară dedicat cartofului, aliment de bază pentru spaţiul European şi nu numai. Spuneam, atunci, în articolul „Astrologie şi cartofi“, că în 2013-2014 se va înregistra o criză a culturii cartofului în spaţiul economic European şi nu numai. Plecam de la ideea că revoluţia de la 1848 a fost motivată, printre altele, şi de o foamete provocată, în principal, de dispariţia rezervelor de cartofi, care asigurau hrana ţăranilor şi muncitorilor, adică a oamenilor săraci. De altfel, cartoful este considerat de două secole încoace „mâncarea săracului“. Atunci, pe fondul unor violente tulburări climaterice din 1846-1847, au fost compromise culturile de cartofi, iar în 1848, pe fondul unor inundaţii dramatice urmate de una dintre cele mai mari secete ale secolului al XIX-lea, producţia cartofului practic a dispărut în totalitate. Atunci, Principatele Române au exportat cartofi, ajutând, în măsura posibilităţilor, unele zone în criză.
Acum, în 2013, inundaţiile care au cuprins Europa au distrus culturile de cartofi din Franţa, Olanda, Germania, Austria, Cehia, Slovacia, sudul Ucrainei. Deocamdată, centrul României, unde se cultivă intensiv cartofi, nu este încă atât de sacrificat la acest capitol, dar alte zone agricole din ţara noastră suferă de pe urma calamităţilor şi, prin urmare, este de aşteptat ca, la fel ca în anul fatidic 1848, ţara noastră să fie oarecum protejată; nu credem însă că va mai fi în măsură să exporte.
Spuneam, în acel articol, că este de aşteptat dă se producă creşteri ale preţului cartofului, ca un indiciu al marii crize de alimente, pe fondul recoltelor compromise. Şi iată că efectele în planul preţului cartofului în schimburile libere şi la bursa de mărfuri nu au întârziat să apară. În prezent, faţă de 31 decembrie 2012, preţul cartofului a crescut cu 40%, dar mai semnificativ este faptul că, numai faţă aprilie 2013, preţul cartofilor a crescut cu 20 %! Se aduc în discuţie, din punct de vedere economic, tot felul de a
rgumente specifice: apariţia cartofilor noi, restrângerea culturilor pe plan local, reducerea importurilor, majorarea costurilor de producţie. Toate acestea sunt realităţile unui segment restrâns de piaţă, ce caracterizează, pentru o scurtă etapă, o regiune sau o zonă economică delimitată. Dar aceste criterii (că doar cartofii noi apar în fiecare an!) nu sunt suficiente pentru a legitima această creştere alarmantă a preţului. Acestea pot constitui doar nişte condiţii care susţin (sau derivă din) criza mare, provocată de cel mai important aspect: absenţa cartofilor pe piaţa liberă, epuizarea depozitelor din anul anterior. Pe fondul compromiterii recoltelor acestui an, este de estimat o creştere a preţurilor cu mult mai mare decât cea care se petrece în aceste zile.
În faţa acestei perspective, o serie de organisme internaţionale se vor întâlni pe 30 iunie, având pe agenda de lucru acordul de a se păstra sine die actualul preţ al cartofilor. Lucru posibil pe termen scurt, nu însă sine die. Din perspectiva astrologiei, criza cartofului (pentru care avem şi alte argumente decât cele climaterice, susţinute de un context astral similar) se îndreaptă spre un apogeu ce va marca puternic viaţa de fiecare zi a omului de rând, frustrat de un aliment de bază.
Dar insuficienta cantitate de cartofi recoltaţi în 2013, asociată cu epuizarea rezervelor, va afecta şi un alt domeniu important al industriei alimentare: fabricarea spirtului, ceea ce pe termen relativ mediu, unu-doi ani, va duce la reorientări spre noi tehnologii (mai scumpe) şi la scumpirea spirtului genuin/litru chiar „la poarta fabricii“.
Chiar dacă în această analiză am operat cu un criteriu de referinţă – contextul astral al anului 1848 – fenomenul în sine nu este valabil doar pentru Europa. Avem toate motivele să credem că ceea ce se va produce în lunile viitoare va fi mai puternic resimţit pe pieţele comerciale continentale şi internaţionale decât criza de la jumătatea secolului al XIX-lea, în Europa, după cum el va fi şi mai lesne de studiat.
Sursa: www.capital.ro