„Dumbrava roşie” e aproape imposibil de găsit. Nimeni nu mai publică nimic, pentru că strănepotul lui Mihail Sadoveanu cere sume prohibitive pe drepturi de autor: 1.000 de euro o povestire.
Strănepotul vitreg al scriitorului a pârjolit librăriile. Cere 1.000 de euro pe povestire şi nu se mai publică nimic.
Dan Herford, care trăieşte în Olanda, contestă sumele fixate de Copy-Ro pentru drepturi de autor şi cere negocieri directe cu fiecare editură în parte. În acest moment, „Dumbrava minunată” a dispărut complet din librării. O premieră anunţată la Teatrul „G. Bacovia” din Bacău a fost anulată în ultima clipă.
Mihail Sadoveanu a dispărut din librării. Mai găseşti câteva exemplare, pe ici, pe colo, tipărite cu mulţi ani în urmă. Unul din titanii literaturii române, nelipsit din bibliografiile obligatorii din şcoală, de la clasele primare, până la liceu, a devenit prohibit în România. La Iaşi, bătând oraşul dintr-un capăt în celălalt şi intrând în peste 10 librării, 7EST n-a găsit decât 5-6 exemplare din cărţile lui Sadoveanu. „Dumbrava minunată”, de exemplu, a dispărut complet din Iaşi; nu se mai găseşte decât în biblioteci.
Explicaţia: sunt 5-6 ani de când nepotul scriitorului, care trăieşte în Olanda şi deţine drepturile de copyright, cere preţuri uriaşe pentru publicarea operei ilustrului său înaintaş. Nici teatrele nu mai montează nimic din ce-a scris marele romancier. Mihail Sadoveanu a dispărut, practic, din literatura română.
„Nu le ia nimeni pielea”
Dan Herford este strănepot al scriitorului, fiind fiu vitreg al nepoatei acestuia, Smaranda Caterina Herfurt. El are procură de la mama sa pentru a beneficia de drepturile de autor ce revin în urma publicării operelor lui Sadoveanu. În acelaşi timp, se află în conflict cu Societatea Colectivă a Drepturilor de Autor (Copy-Ro), care nu-i recunoaşte calitatea de moştenitor, iar litigiul se judecă în Justiţie. Editurile nu ştiu cum şi cu cine să trateze. Dacă plătesc doar sumele stabilite de Copy-Ro se trezesc ameninţate de Dan Herford şi riscă să plătească despăgubiri uriaşe. Aşa că preferă să nu mai publice nimic.
Contactat telefonic, strănepotul lui Sadoveanu a spus că se exagerează pe seama sumelor pe care le solicită editurilor. „Acestea urmăresc doar interesul lor. Cine vrea să pună în scenă operele scriitorului să-mi trimită un mail şi negociem. Nu ia nimeni pielea de pe ei”. Dar directorul de Vânzări de la cel mai mare retailer de carte din Moldova, Sedcom Libris, spune că Dan Herford a cerut 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, în urmă cu aproape doi ani. „Am renunţat să mai publicăm, fiindcă preţul era total nerealist”, a spus acesta.
Rămăşiţe printre rafturi
Culmea, nici măcar la Libăria „Mihail Sadoveanu”, de pe Bd. Ştefan cel Mare, nu se găseşte niciun exemplar din operele scriitorului. “Din toamna anului trecut nu mai avem cărţi. Sunt cerute de copii pentru că au în bibliografia şcolară obligatorie. Am înţeles că sunt nişte probleme cu drepturile de autor cerute de moştenitorii lui Sadoveanu”, spune librarul.
Doar la cea mai mare libărie din oraş, Casa Cărţii, se mai găsesc câteva volume de Sadoveanu, acestea fiind publicate cu mulţi ani în urmă. “Baltagul” costa 8,5 lei, iar “Fraţii Jderi” – 13,9 lei. “Toată lumea întreabă de <Dumbrava minunată>, însă editura nu mai trimite. Ştiu că sunt nişte probleme. Noi nu mai avem cartea de aproape un an”, a menţionat vânzătoarea de la Casa Cărţii.
Reprezentanţii Polirom spun că ei au tipărit doar o singură carte, însă în urmă cu mai mulţi ani. “Nu mai tipărim nimic din operele lui Sadoveanu. De foarte mult timp nu am mai scos”, susţin reprezentanţii editurii. La fel s-a întâmplat şi în cazul celor de la Junimea. Au tipărit o singură carte în 2005, “Pagini de jurnal şi documente inedite”. “Nu am vorbit direct cu moştenitorul scriitorului, ci prin intermediul altei persoane. Nu am mai scos nimic pentru că sunt probleme şi nimeni nu vrea să intre sub incidenţa legii”, a declarat directorul editurii.
„Domnul nu e la curent cu realitatea”
Şi în teatre a căzut cortina peste montarea operelor lui Mihail Sadoveanu. Teatrul “Bacovia” din Bacău a anulat în ultima clipă, cu câteva zile înainte de premieră, spectacolul “Dumbrava minunată”, pentru că Dan Herford i-a notificat, ameninţând că vor plăti despăgubiri imense dacă dau drumul la piesă. Conducerea teatrului i-a comunicat că au plătit 6.449 de lei către Copy-Ro, conform grilei stabilite oficial, dar, pentru a evita orice risc, au decis să scoată complet piesa din repertoriu.
La Iaşi, Ioan Holban, directorul Teatrului “Luceafărul”, a fost mai curajos. “Dumbrava minunată” se juca deja când au fost contactaţi de Dan Herford, care le cerea o sumă fixă pentru fiecare reprezentaţie. “M-am adresat Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi mi-au spus să pun opera în scenă şi că se aşteaptă o hotărâre judecătorească prin care să fie recunoscută calitatea de moştenitor a domnului Herford. Adică deocamdată nu trebuie să dau niciun ban, aşa că am hotărât să mergem mai departe”.
În replică, moştenitorul lui Mihail Sadoveanu spune că a obţinut această hotărâre judecătorească încă de-acum doi ani şi că toţi care o încalcă vor suporta consecinţele. Şi totuşi, Copy-Ro continuă să-i conteste drepturile pe care le pretinde, susţinând că mai există o cerere de recunoaştere a acestora din partea Vioricăi Gavril. Aceasta a prezentat un testament al soţiei fiului scriitorului, Mircea Sadoveanu.
Directoarea Copy-Ro afirmă că Dan Herford n-are niciun drept asupra sumelor cerute: “Domnul nu e la curent cu realitatea. Cere preţuri exorbitante fără a avea vreo justificare. Se opune unei utilizări normale a operelor lui Sadoveanu. Plus de asta, mama lui este moştenitorul legal, şi nu el”.
Herford: “Ani la rând, editurile ne-au furat”
Dan Herford s-a născut la Bucureşti şi este profesor de muzică în Olanda. A studiat la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti şi a urmat Conservatorul “George Enescu” de la Iaşi.
El afirmă că doreşte o revigorare a prestigiului lui Mihail Sadoveanu şi că va publica integral opera acestuia la propria sa editură, care poartă numele scriitorului. “Ani la rândul, editurile ne-au furat. Din totalul de 85 de titluri, ele scot doar <Baltagul> şi <Dumbrava minunată>. Editurile nu sunt altceva decât nişte negustori de la tarabe. Nu ştiu să respecte valoarea”, a menţionat Herford.
Ioan Holban, directorul Teatrului “Luceafărul”, spune că i se pare nedrept ca cei mici să nu poată vedea spectacole după operele lui Sadoveanu. “Le negociază ca la piaţă”. Şi-a adus aminte că a fost cu mulţi ani în urmă în casa adevăratului nepot al scriitorului. “Era un om admirabil. Avea cărţi, manuscrise, scrisori şi a fost de acord să fie tipărite toate, să ajungă la marele public”.
Vrea şi Casa Memorială de pe Aleea Sadoveanu
Dan Herford a făcut cerere de revendicare şi pentru „Casa Memorială Mihail Sadoveanu” (foto), de lângă Agronomie, împreună cu tot terenul din jur, circa 5 ha. Cererea i-a fost respinsă pentru că nu a făcut dovada calităţii de moştenitor şi a dreptului de proprietate.