Niciuna dintre cele trei mari montări aduse cu eforturi mari la Iaşi, în cadrul FIE, nu se vor juca pe scena Naţionalului, ci la Casa Studenţilor.
Motivul: Hadji Culea a confiscat teatrul, restaurat cu milioane de euro, doar pentru piesele proprii. Pe 28 mai, directorul TNI a scos din program un spectacol al Operei, motivând că el trebuie să facă profit şi are nevoie de sală.
Cu piesa „Călătoriile lui Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regizorul român Silviu Purcărete a cunoscut gloria la Festivalul de Teatru de la Edinburgh. Teatrul din Sibiu va juca aceeaşi piesă, la Iaşi, în timpul Festivalului Internaţional de Educaţie, numai că nu a fost loc acolo unde merita, pe scena Naţionalului. Din cauza incapacităţii instituţiei de a gestiona două sau trei evenimente în acelaşi timp, piesa lui Purcărete se va juca într-o sală ce ar putea fi considerată nepotrivită, la Casa de Cultură a Studenţilor.
„Ne reorientăm”
Organizatorul FIE, Florin Mindirigiu, spune că ar fi dorit ca toate piesele să fie jucate pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri. Numai că o adresă seacă a instituţiei a împins trei dintre cele patru spectacole care ar fi trebuit să aibă loc la Naţional spre Casa de Cultură a Studenţilor. „Normal că prima opţiune a fost Teatrul Naţional. Am solicitat instituţiei să facem spectacolele acolo, numai că ni s-a răspuns că nu mai este loc. Pentru că se va juca altceva şi sunt repetiţii atunci când ar trebui să fie spectacole”, ne-a spus Florin Mindirigiu.
„Acesta a fost motivul oficial pentru care ni s-a refuzat sala. Răspunsul l-am primit din partea conducerii instituţiei. Nu dau exclusiv vina pe ei, poate dacă mai insistam obţineam sala, dar am ales să ne reorientăm”, a precizat Mindirigiu. Cel care l-a refuzat pe Purcărete şi premiatul Teatru Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi i-a trimis la Casa de Cultură a Studenţilor este chiar directorul instituţiei, Cristian Hadji Culea.
Decoruri mari
Care este motivul invocat de conducerea Teatrului Naţional? Decorurile unui alt spectacol: „Golem”, montat la Iaşi de Alexandru Hausvater. Singurele explicaţii le-a oferit directorul artistic Adi Carauleanu. „Piesa Golem are nişte decoruri foarte mari şi nu era loc, din cauza repetiţiilor, pentru celelalte momente. Sunt însă perfect de acord că Silviu Purcărete trebuia să monteze pe scena Naţionalului. Şi mie mi s-a părut ciudată decizia, dar cred că este doar din raţiuni legate de spaţiu”, ne-a spus Adi Carauleanu.
Hadji Culea
Hadji Culea a trântit uşa-n nasul Operei
Relaţia cu directorul TNI, Cristian Hadji Culea, este extrem de dificilă şi pentru conducerea Operei ieşene, ale cărei spectacole au loc în Sala Mare a teatrului. Pe 28 mai era programată opera „Rigoletto”, care reprezenta şi examenul de licenţă pentru tenor. Cu o seară înainte, directorul Hadji Culea a anunţat conducerea Operei că el trebuie să facă profit şi anulează spectacolul. Motivul: se vânduseră doar jumătate din biletele puse în vânzare. Aceasta deşi, în majoritatea stagiunii, operele se joacă la Iaşi cu casa închisă.
„E o relaţie delicată pe care eu încerc să o gestionez cât mai bine”, a spus Beatrice Rancea, directoarea Operei din Iaşi.
Călătoriile lui Gulliver
Un spectacol-eveniment
Piesa „Călătoriile lui Gulliver” a avut premiera la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi a fost premiată pentru cel mai bun spectacol la Galele UNITER 2013. Reprezentaţia montată de Silviu Purcărete va fi susţinută la Iaşi pe 20 şi 21 iunie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Stundeţilor.
Piesa „Golem” a regizorului Alexandru Hausvater se va juca pe 23 iunie, dar la TNI. Alte două spectacole pentru care organizatorii FIE au cerut sala Naţionalului iar conducerea le-a refuzat-o sunt „Şaraiman” şi „D-ale noastre”.