ULTIMELE 30 DE SECUNDE DIN PICAJUL DELTAPLANULUI prăbuşit la Scânteia. Cum au încercat cei doi piloţi să se salveze

0
74

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au preluat, în această dimineaţă, dosarul tragediei de la Scânteia. Doi tineri şi-au găsit sfârşitul aici, în jurul orei 20.40, după ce s-au prăbuşit cu motodeltaplanul la marginea satului. Magistraţii vor stabili dacă a fost eroare umană sau tehnică. Până în prezent nu s-a făcut nicio încadrare juridică a tragediei.

 

 

 

Cei doi tineri erau prieteni foarte buni şi aveau aceeaşi pasiune pentru zbor. Pilotul motodeltaplanului, Cristian Botezatu, avea 33 de ani, era inginer şi locuia în Iaşi. În urma sa a rămas un copil fără tată.

Prietenul său, însoţitor în carlingă, era fiul preotului din sat şi avea doar 32 de ani. Andrei Mihăilă era unul dintre cei şase copii ai părintelui paroh din sat. Avea un singur copil de numai câţiva ani.

 

Ce spun martorii

 

„Până în prezent nu se cunosc cauzele producerii accidentului. Acestea urmează să fie stabilite în urma anchetei”, se arată într-un comunicat al Parchetului Curţii de Apel Iaşi.

 

 

Din spusele martorilor, însă, accidentul s-a produs în jurul orei 20.40. Aparatul a căzut la circa 200 de metri de ultima casă din sat.

 

„Am auzit cum deltaplanul s-a izbit de pământ. Am mers acolo şi unul mai mişca, dar celălalt nu. I-am scos din aparat şi am încercat să-l resuscitez pe cel care mai respira. A respirat cam cinci minute, după care a murit. Am sunat la 112 şi le-am spus că unul dintre ei are puls, iar celălalt nu“, a povestit săteanul care a ajuns la faţa locului imediat.

 

Alţi martori spun că inţial elicea motodeltaplanului s-a rupt, după care aparatul a fost trântit cu putere de la circa 60 de metri de o pală de vânt. Contactul cu solul a fost violent.

 

 

„Când am ajuns noi, mai mişcau, dar nu vorbeau. Până să vină medicii nu mai respirau deloc”, a povestit un martor. 

 

La sosirea echipajelor SMURD s-a încercat resuscitarea celor doi. În zadar. După o oră tinerii au fost declaraţi decedaţi.

 

„Reprezentanţi de la Autoritatea Aeronautică vin la Iaşi pentru a ancheta cazul. O presupunere ar fi că s-a rupt elicea, dar la fel de posibil, aceasta se putea frânge şi la impactul cu solul. Doar ancheta va stabili cu exactitate ce s-a întâmplat”, a declarat Dan Iamandi, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

 

În calcul au fost luate atât defecţiunile tehnice, dar şi o eroare umană.

 

Pilotul avea autorizaţie de zbor între orele 18.30 şi 21.00.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments