Faptul că te poţi odihni noaptea are o mulţime de beneficii, însă pentru mulţi oameni este o adevărată provocare să doarmă noaptea. Iar dacă nu ai un somn uşor şi, prin urmare, nu te odihneşti suficient în timpul nopţii îţi va fi afectată nu doar sănătatea, ci şi relaţia de cuplu.
Există o mulţime de sfaturi care îţi spun ce ar trebui să faci pentru a avea un somn uşor de calitate. Însă ştii ce NU ar trebui să faci pentru a te odihni noaptea? Iată câteva activităţi, propuse de specialiştii de la sfatulparintilor.ro, care ţi-ar putea distruge şansele de a avea un somn uşor în timpul nopţii.
1. Exerciţiile fizice
Este adevărat că sportul este vital pentru sănătatea ta şi poate contribui la îmbunătăţirea calităţii somnului. Totuşi, nu este recomandat să faci exerciţii fizice cu 3 ore înainte de a merge în pat. Sportul ridică temperatura corpului şi în acest caz somnul vine mai greu. Cel mai bine este să faci mişcare în prima parte a zilei.
2. Să priveşti la TV/ să navighezi pe net
Studiile au arătat că timpul petrecut în faţa unui ecran interferează cu abilitatea corpului de a adormi. Luminiţele strălucitoare ale acestor ecrane pot impidica eliberarea melatoninei, hormonul declanşează somnul. Prin urmare ar trebui să opreşti laptop-ul şi televizorul cu o oră înainte de a merge la culcare.
3. Să faci o baie/duş fierbinte
La fel ca şi exerciţiile, băile/duşurile fierbinţi te pot ajuta să adormi mai repede. Singura problemă este să le faci chiar înainte de a merge la culcare. Dacă temperatura corpului este prea ridicată sau transpiri îţi va fi greu să adormi. Lasă corpul să se răcorească înainte de a merge la culcare.
4. Să consumi prea multe lichide
Cafeină şi bineînţeles alcoolul influenţează în rău abilitatea corpului de a se odihni. Însă şi dacă consumi prea multe lichide (de orice fel) cu o oră sau două înainte de a merge în pat, te vei trezi peste noapte să mergi la baie, iar somnul tău va fi astfel fragmentat. Însă nici n-ar trebui să mergi la culcare însetat pentru că te vei trezi în toiul nopţii să bei apă. Cheia este, că de obicei, ehilibrul.
5. Munca
Indiferent că este vorba de probleme de muncă sau şcoală, cu siguranţă că pot aştepta până dimineaţa. Terminarea muncii stimulează creierul şi poate cauza creşterea nivelului de stres ceea ce nu te va ajuta să dormi mai uşor.
6. Să citeşti povesti captivante
Mulţi dintre oameni procedează astfel atunci când citesc un roman interesant: „Doar o singură pagină şi gata!”. Brusc, îţi dai seama că este 2 dimineaţa şi mai ai doar 4 ore de somn. Da, lectura unei cărţi cu adevărat interesante înainte de a urca în pat va alunga somnul. S-ar putea că remediul este să citeşti cea mai plictisitoare carte pe care o ai în bibliotecă.
7. Să urci în pat cu animalul preferat
Chiar şi cel mai mic câine din lume te va uimi de cât spaţiu are nevoie atunci când doarme, sau cât de zgomotos poate deveni dacă îi întrerupi somnul. Concluzia este că dacă încerci să dormi în pat cu animalul preferat nu te vei putea odihni deloc.
8. Să te cerţi cu cineva
Probabil că ai auzit sfatul: „Nu te culcă supărat”. Se pare că este un sfat pe care trebuie să-l iei în serios. Cercetările au arătat ca somnul este afectat după o ceartă sau o experienţă traumatizantă pentru că emoţiile puternice vor fi la fel de vii şi dimineaţa următoare. Corpul uman este construit astfel să nu poată adormi în timpul situaţiilor periculoase – este un mecanism defensiv. Tocmai de aceea este important să rezolvi cinflictele înainte de a merge în pat.