Dacă în ceea ce priveşte drogurile “tradiţionale” precum heroina şi cocaina consumul este stabil la nivel internaţional, astăzi se înregistrează o creştere alarmantă a consumului aşa-numitelor “droguri legale” – substanţe psihoactive cu nume înşelătoare, vândute fără restricţii, dar care pot avea efecte letale.
Aceste noi substanţe psihoactive (NPS) pot fi mortale, avertizează autorii celui mai recent raport al ONU privind consumul de droguri – World Drug Report. Elaborat de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), raportul scoate în evidenţă o situaţie foarte îngrijorătoare: diferite substanţe sintetice, vândute în mod legal, mai ales prin internet, sunt tot mai larg folosite, în special în rândul tinerilor.
Vândute fără restricţii, inclusiv pe internet, NPS pot fi mult mai periculoase decât drogurile tradiţionale.
Denumiri comerciale precum spice, meow meow şi bath salts (“săruri de baie”), induc în eroare tinerii, făcându-i să creadă că e vorba despre o distracţie inofensivă, arată raportul.
În realitate, efectele lor pot fi extrem de nocive, chiar letale. Aceste substanţe nu au fost testate în ceea ce priveşte siguranţa utilizării, aşa că pot avea consecinţe neprevăzute asupra sănătăţii publice.
Noi şi noi substanţe de acest gen sunt identificate în fiecare an şi autorităţile se străduiesc să ţină pasul cu dezvoltarea acestui comerţ, însă reglementările vin cu întârziere, astfel încât comercianţii pot acţiona nestingheriţi pe această piaţă, deosebit de rentabilă.
Majoritatea acestor droguri apar în Asia, dar sunt vândute în întreaga lume.
Cea mai mare piaţă este în SUA, unde utilizarea unor asemenea substanţe în rândul tinerilor pare să fie de două ori mai răspândită decât în Uniunea Europeană. În cadrul UE, Marea Britanie se dovedeşte a fi o piaţă deosebit de receptivă.
Din nefericire, tendinţa este în creştere, atât în ceea ce priveşte numărul de consumatori, cat şi varietatea drogurilor: Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri a raportat, în acest an, că a detectat anul trecut 73 de noi substanţe de acest gen, faţă de numai 49 în 2011. Sursa: descopera.ro