UPDATE 16.00
„Procentul de promovare al examenului de definitvat este în judeţul Iaşi de aproximativ 50% înainte de contestaţii. S-au înregistrat 38 de note cuprinse între 7 şi 8, 25 de note sub 5 şi o notă de 10, la istorie. Astfel, este posibil ca în urma soluţionării contestaţiilor procentul de promovare să crească.
La unele discipline procentul de promovare este bun – limba română, consiliere psihopedagogică, psihopedagogie specială – iar la alte discipline rezultatele sunt mai modeste – educaţie muzicală, educaţie fizică sau chimie. La chimie, niciunul dintre cei 3 candidaţi nu a obţinut o notă peste 8.
Examenul de definitivare în învăţământ este cu siguranţă unul foarte serios, care trebuie pregtit din timp. Nota 8 reprezintă un prag ridicat, greu de atins pentru profesorii fără multă experienţă la catedră, mai ales din cauza celor 3 puncte alocate subiectului de metodică. Astfel, este posibil ca o teză cu punctaj mare la subiectele de specialitate să nu obţină nota 8 din cauza subiectului de metodică”, a declarat prof. Sabina Manea, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Contestaţiile se depun atât azi, cât şi mâine, 24 iulie, la secretariatul Colegiului „Mihai Eminescu”. Rezultatele finale vor fi afişate în ziua de 27 iulie 2013.
Peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj – 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin – 29,33, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei.
Din cei 7.400 de candidaţi prezenţi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba şi 3.181 (47,83%) au promovat, a arătat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după centralizarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii.
Dintre candidaţii care au reuşit să promoveze examenul, 32 au obţinut note de 10, iar alţi 174 au primit note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note obţinute au fost între 8 şi 8,49, respectiv 1.826. Nota minimă de promovare a fost 8.
Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, a precizat Ministerul Educaţiei.
Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. În urma acesteia, din cei 8.567 de candidaţi înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, din 18 iulie, 7.889 de candidaţi.
Candidaţii pot depune contestaţii marţi şi miercuri, la centrele de examen, acestea urmând să fie soluţionate în perioada 25-26 iulie. Rezultatele finale vor fi afişate în 27 iulie.
În judeţul Iaşi, rata de pomovare la examenul de definitivare în învăţământ este de 46,08 %. 153 de candidaţi din cei 332 care au susţinut proba scrisă din cadrul examenului de definitivat au reuşit să obţină cel puţin nota 8, aşa cum prevede metodologia din acest an. A fost înregistrată o singură notă de 10, obţinută de o profesoară de istorie de la Colegiul „Richard Wurmbrand”.
Anul trecut, rata de promovare pe Iaşi înainte de contestaţii era de 71,16%, 190 de profesori din cei 267 care au susţinut proba scrisă fiind notaţi cu cel puţin 7.
Ministerul Educaţiei a decis ca la sesiunea din acest an nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8, şi nu 7 cum a fost până acum. O altă noutate adoptată de MEN a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.
(Sursa: Mediafax)