DOLIU ONLINE. A murit inventatorul mouse-ului

0
73

Douglas Engelbart, inventatorul mouse-ului, în 1968, dar şi cel care a pus şi bazele altor tehnologii prezente peste tot în IT-ul zilelor noastre, a murit în California la vârsta de 88 de ani. Engelbart şi-a început cariera ca operator radio în cel de-al doilea Război Mondial şi, de-a lungul vieţii, a fost răsplătit cu numeroase premii pentru descoperirile făcute.

El a prezentat mouse-ul în 1968 când computerele erau rare, scumpe, uluitor de mari şi se adresau doar unui număr redus de specialişti şi oameni din Armata SUA.

„Nu ştiu de ce îi spunem mouse. Uneori îmi cer scuze. Aşa l-am numit încă de la început şi nu am mai schimbat”, spunea Engelbert la finele anilor 60′.

Douglas Engelbart, considerat drept unul dintre marii vizionari ai noilor tehnologii performante, a făcut în 1968 o demonstraţie a funcţionalităţii şi utilităţii mouse-ului la San Francisco, la una dintre marile conferinţe ale specialiştilor în calculatoare din acea perioadă.  Iar cea mai mare parte a tehnologiilor utilizate la acea demonstraţie reprezenta sursa de inspiraţie pentru specialiştii care urmau să dezvolte atât mouse-ul cât şi aplicaţiile care aveau să îl folosească, de atunci şi până în zilele noastre.

Demonstraţia din 1968 avea de fapt ca scop fundamental prezentarea sistemului de conectare a mai multor calculatoare NLS, la care Engelbart şi echipa sa de la Institutul de Cercetări Stanford din California lucraseră din 1962.

Sistemul – capabil să lege între ele mai multe calculatoare – care devenea baza reţelei Arpanet –precursoarea  internetului din zilele noastre. Din păcate, această tehnologie era mult prea complexă şi permitea utilizarea doar de către persoane cu un grad ridicat de pregătire în domeniu.

Mouse-ul, construit de către Bill English, a fost folosit de către Douglas Engelbart la probabil cea mai răspândită activitate a utilizatorilor de calculator din zilele noastre: el a arătat că poate selectă, copia, repetă şi muta un fragment de text.

Demonstraţia lui Engelbart atrăgea astfel atenţia celor care doreau să extindă utiliarea calculatoarelor de la un număr restrâns de cercetători la marele public. De atunci, mouse-ul avea să fie unul dintre accesoriile care urmau să permită utilizarea calculatoarelor de către marele public şi să permită deci Revoluţia Informatică din zilele noastre.

Mouse-ul a fost însă doar una dintre multele invenţii prezentate cu acea ocazie – alături de hipertext, modul de adresare a obiectelor şi conectarea dinamică a fişierelor, precum şi colaborarea a două persoane din locaţii diferite care comunicau printr-o reţea cu interfaţa audio şi video.  La scurt timp, toate aceste invenţii deveneau la rândul lor pietre de temelie la dezvoltarea societăţii informatice.

 

(Sursa: Hotnews.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments