EXCLUSIV 7EST. CARACATIŢA POSDRU: funcţionari milionari, niciun şomer salvat. Lista profitorilor de la Iași (TEXT INTEGRAL)

0
1074

Burghezia funcţionarilor publici îşi umflă salariile pe spatele şomerilor. 600.000 de lei a cheltuit anul trecut doar AJOFM pentru recalificarea şomerilor. Suma totală din Iaşi este ţinută la secret.

 

Milioane de euro din fonduri publice se scurg anual către diverse organizaţii care califică şomeri. Numărul celor fără un loc de muncă se menţine însă constant ridicat, deşi în Iaşi sunt circa 130 de „furnizori de formare” şi peste 400 de „formatori”. Şcolarizarea şomerilor e doar o nouă sursă de venit pentru funcţionarii publici, unii dintre ei primind zeci de mii de lei pentru cursurile predate.

 

Şomaj eradicat pe hârtie

 

Statisticile oficiale confirmă faptul că banii cheltuiţi pe formare profesională sunt, practic, aruncaţi în vânt. La nivel judeţean se înregistrează aproape în permanenţă circa 15.000 de oameni fără loc de muncă, deşi aproape tot atâţia sunt teoretic calificaţi în fiecare an. Unul dintre cei mai importanţi furnizori de formare este AJOFM, instituţie a statului. „Noi calificăm, anual, circa 1.500-1.800 de persoane. Ca medie, rata de absorbţie este de circa 60%”, susţine Gabriela Vasilache, directorul AJOFM.

Aşadar, dacă AJOFM califică 1.500 de persoane anual, se poate presupune că fiecare din cei peste 130 de furnizori din Iaşi califică măcar 100 de persoane pe an. Altfel spus, ar trebui să mai avem încă 13.000 de persoane recalificate. Cu o rată a absorbţiei de 60% înregistrată de cursurile AJOFM, ar reieşi că şomajul ar trebui să scadă spectaculos. „Din cei 15.000, trebuie scăzut şomajul rezidual, adică persoanele pe care nu le mai angajează nimeni pentru că sunt în vârstă şi fără studii. Mai trebuie scăzuţi şi cei cu studii superioare, care sunt cam 1.000. Raportarea trebuie făcută la mai puţin de 10.000 de şomeri, şi nu la 15.000”, explică Vasilache. 

Andrei Buiceag, director AJPS, 78.000 lei

 

Lectorii, ţinuţi la secret

De ce nu scade şomajul, în condiţiile în care cursurile de calificare sunt accesibile oricui? Pentru că respectivele cursuri asigură doar o diplomă. Instituţia care se ocupă de controlul acestor furnizori de formare este Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale. Fiecare furnizor trebuie să fie autorizat şi, pentru aceasta, depune un dosar. Dosarul cuprinde, printre altele, şi situaţia lectorilor, adică a celor care predau în cadrul cursurilor de formare profesională.

 

Foarte importanţi în sistem, lectorii par fiinţe extraterestre. Numărul şi numele lectorilor sunt ţinute „la secret” de Andrei Buiceag, directorul AJPS. „La dosar este anexată o cerere a furnizorilor prin care ni se interzice să divulgăm informaţii. Aşa, cu aproximaţie, sunt vreo 400 de lectori în Iaşi”, susţine Andrei Buiceag. Misterul este însă spulberat de un furnizor de formare. „În urmă cu vreo două luni, domnul Buiceag ne-a solicitat să facem o astfel de cerere. Invocă relaţii de muncă private între furnizor şi formator”, a explicat sursa.

Irina-Ioana Rusu, jurist AJPS, 86.000 lei

 

„Contractul pe bani publici este încheiat de furnizor. Cereţi lista de la ei”, a găsit soluţia directorul de la Prestaţii Sociale. Sumele publice cheltuite la Iaşi pentru calificarea şomerilor sunt, din nou, un mister. „Legea nu ne obligă să-i întrebăm”, susţine Buiceag. „Au astfel de evidenţe, dar nu vor să le arate”, susţine, în schimb, acelaşi furnizor de formare.

 

Venituri fabuloase

Secretomania impusă de Andrei Buiceag are, însă, şi alte explicaţii. Unii lectori pot câştiga venituri fabuloase de pe seama şomerilor.

„Doar competenţele specifice necesită personal calificat pe structura cursului. De exemplu, Conest şcolarizează asfaltatori. Abia unul dintre module necesită ingineri în domeniu. În rest, se predă securitate în muncă, comunicare sau muncă în echipă”, dezvăluie sursa. Aşa se face că un jurist poate preda inclusiv la cursurile pentru brutari sau frizeri. Sumele plătite lectorilor sunt dezvăluite de AJOFM. „Din câte ştiu, mai ales pe POSDRU, pe piaţă se plăteşte şi 120 de lei ora”, spune Ciprian Necula, directorul adjunct AJOFM.

 

Emil Popa, director AIPPIMM, 45.000 lei                              Elena Motaș, inspector ISJ Iași, 112.000 lei

Scandalurile POSDRU, pentru care România suportă corecţii (a se citi bani returnaţi Uniunii Europene din bugetul de stat) de sute de milioane de euro, au fost provocate tocmai de salariile uriaşe ale lectorilor. S-a pornit de la retribuţii maxime de 3.500 de euro şi s-a ajuns la peste 11.000 de euro, leafă lunară pentru un trainer.

Astfel, s-a creat o clasă de privilegiaţi care s-au transformat în „lectori POSDRU”, cu venituri lunare de mii de euro, iar directorul Buiceag ţine la secret această listă! La 100 de lei onorariu pe oră, un lector se poate trece cu 20 de ore pe săptămână. Asta înseamnă 2.000 de lei pe săptămână, adică 8.000 de lei pe lună. Au fost cazuri divulgate odată cu venirea USL la Putere, când unii lectori se treceau cu 16 ore lucrate pe zi, dar cazurile de corupţie au fost înăbuşite de Guvernul Ponta.

 

Explicaţia secretomaniei: toţi sunt băgaţi

Motivul pentru care Andrei Buiceag ţine lista la secret este că mulţi traineri sunt funcţionari publici. Jurista Irina Rusu, de la Agenţia de Prestaţii Sociale, are de încasat numai de la Fundaţia Corona şi Fundaţia Holt 16.200 de lei. „Sunt bani pentru cursuri care nu mi-au fost plătiţi”, explică ea. Dar un întreg pomelnic de ONG-uri o plătesc pe Irina Rusu, care ţine în mâini capacul de la butoiul cu miere (AJPS) şi, în acelaşi timp, şi-a descoperit calităţile de lector. Rusu ia bani de la Astra Universal, Fundaţia Holt, Asociaţia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, pe lângă cele două fundaţii menţionate mai sus. În total, 86.029 lei în ultimul an, pe lângă salariul de bază, un mizilic de 13.000 de lei anual. Veniturile lunare ale Irinei Rusu se ridică la 8.252 de lei.

 

George Albulescu, director ITM Iași, 53.000 lei

Expertul Albulescu

Şi cel de-al doilea jurist, Romeu Chelaru, a încasat bani din alte surse. Chelaru a primit bani de la USAMV, EuroAptitudini, ANC, Infoeducaţia, Colegiul Gh. Asachi, European Project Consulting. Chelaru a încasat în 2012 circa 112.000 de lei, adică 10.000 pe lună, pe lângă salariul de funcţionar. „Nu este nicio incompatibilitate. Dacă vreţi să ştiţi, jumătate din ITM predă cursuri de securitate a muncii”, susţine Andrei Buiceag.

Însuşi directorul Buicea
g este formator şi predă la Asociaţia pentru Integrare şi Dezvoltare Comunitară şi la Asociaţia Filantropică Trup şi Suflet. Venitul total al lui Buiceag: 78.000 de lei în 2012, pe lângă salariul anual de 42.000 de lei.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă are printre angajaţi mulţi formatori. George Albulescu, directorul instituţiei, a predat în 2011 cursuri de formare la Metatech-CD şi Metatech-Education, dar şi la Centrul de Pregătire Profesională Botoşani. Contractul cu Metatech-Education s-a păstrat şi în acest an dar a apărut, în plus, un contract la Bucureşti.

 

Cum se aleg formatorii? Prin relaţii

Formatorii nu sunt contractaţi în urma unui concurs de competenţe, ci în funcţie de relaţiile managerului de proiect cu aceştia. „Sunt cazuri în care provin din interior, mai ales la firmele private. Fac cursul de formatori angajaţi ai firmei şi apoi califică personal pe care tot ei îl angajează”, explică Andrei Buiceag. „Contează ce scrie în documentaţie dar, ca medie, rata de plasare trebuie să fie undeva la 10%. Dacă ai calificat 100 de persoane, zece trebuie să se angajeze pentru a nu avea probleme”, susţine Ciprian Necula.

 

Maria Nicoleta Turliuc (stânga), profesor universitar, 142.000 lei

 

Soţii Turliuc, „Regii Proiectelor Europene”

 

Cine sunt cei care se înfruptă din butoiul cu miere al programelor europene:

Andrei Buiceag, director AJPS Iaşi: 78.000 de lei

George Albulescu, director ITM Iaşi: 53.000 de lei

Emil Popa, director AIPPIMM, soţul senatoarei PNL Mihaela Popa: 45.000 de lei în 2011 şi 80.000 de lei în 2012

Elena Motaş, inspector ISJ, consilier Prefectură: 112.000 de lei (proiecte de perfecţionare în cadrul ISJ). Elena Motaş a stabilit n performanţa de a mai preda şi la patru şcoli în acelaşi timp. Are încă 72.000 de lei câştigaţi anual din aceste surse. Total venituri pe an: 184.000 de lei, adică 15.300 lei/lună.

Elisabeta Drăguleanu, consilier superior la AIPPIMM: 108.000 de lei din contracte de consultant regional. În declaraţia de avere, şi-a acoperit numele firmei pe care o deţine cu pastă albă.

Liliana Romaniuc, inspector ISJ Iaşi: 126.279 lei din salariu şi proiecte în cadrul ISJ, la care se adaugă alte 60.000 de lei ca profesor la patru şcoli şi membru ARACIP. Adică peste 180.000 de lei pe an.

Marius Ostaficiuc, consilier local PSD: 65.130 de lei în 2012 de la Asociaţia Egreta, care promova turismul în cadrul unui proiect european.

Cătălin Turliuc, fost consilier PNL, are un contract UEFISCDI în valoare de 1,29 milioane lei, pe trei ani. Mai câştigă anual încă 146.000 din proiecte de cercetare şi din activitate didactică (adică peste 12.000 lei/lună).

Maria Nicoleta Turliuc, soţia lui Cătălin Turliuc, este manager de proiect POSDRU în valoare totală de 15,8 milioane de lei, tot pe o durată de trei ani. Cei doi soţi sunt „Regii proiectelor europene” din Iaşi. Ea mai câştigă încă 142.000 de lei anual tot din cercetare şi activitate didactică, adică încă 12.000 lei/lună.

Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a obţinut împreună cu soţia sa, în 2012, 141.000 de lei în cadrul a două proiecte POSDRU derulate de Blocul Naţional Sindical. În anul anterior, Liviu Voinea a încasat tot de la BNS, pe proiecte POSDRU, 180.000 de lei.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments