EXCLUSIV. Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea au fost canonizaţi de Vatican! Ei vor deveni în mod oficial SFINŢI

0
229

Foto: papa Francisc I

În urmă cu câteva minute papa Francisc I a anunţat, pe pagina de Facebook, canonizarea predecesorilor săi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea.

 

„E oficial. Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi canonizaţi. Documentul a fost semnat în mod oficial astăzi, la Vatican”, arată comunicatul sec dar aşteptat de întreaga creştinătate catolică de pe pagina de Facebook a papei Francisc I.

 

În acest context, prin actul papal, cei doi vor deveni oficial sfinţi.

 

Zilele trecute, Adunarea plenară a Congregaţiei pentru Cauza Sfinţilor care se ocupa de atestarea miracolelor înfăptuite de fostul papă Ioan Paul al II-lea, figură marcantă a anilor ’80 – ’90, implicat activ în evenimentele care au dus la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est şi Centrală, a recunoscut a doua minune înfăptuită de înaltul prelat de origine poloneză. Astfel că, scrie papa Francisc I pe pagina sa, “va fi cu siguranţă proclamat sfânt în acest an. Mare bucurie pentru întreg poporul lui Dumnezeu.”

 

Foto: papa Ioan Paul al II-lea

Procesul canonic prin care o persoană este declarată sfântă necesită recunoaşterea prin examene clinice a unei minuni pentru beatificare (efectivă din mai 2011 pentru Ioan Paul al II-lea) şi a celei de-a doua pentru canonizare.

 

Odată cu Ioan Paul al II-lea va fi canonizat şi Ioan al XXIII-lea, numit şi ‘bunul papă’, aflat în fruntea Bisericii Catolice între 1958 şi 1963. El este cel care a convocat Conciliul Vatican II (pentru analizarea relaţiilor dintre Biserica romano-catolică şi lumea modernă). Este comparat adesea cu Francisc I pentru atitudinea sa pastorală şi binevoitoare la adresa mulţimilor.

 

Papa Francisc este cel care semnează decretul ce autorizează canonizarea, act prin care o persoană este recunoscută ca sfânt (sau sfântă) al Bisericii Catolice. Papa va convoca apoi un consistoriu în cadrul căruia va fi anunţată data canonizării.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments