Salarii de până în 1.000 de lei pentru cei care au picat la BAC. Ce meserii îi aşteaptă pe absolvenţii care nu au luat examenul de bacalaureat

0
68

Absolvenții care nu au dat sau care vor pica examenul de bacalaureat de anul acesta, au șanse să se angajeze, însă salariile oferite pentru posturile disponibile pentru cei fără diplomă nu depășesc 1.000 de lei net.

 

Astfel, cei care fie nu au dat, fie nu au luat bacalaureatul pot fi angajați pentru activități precum promoter în magazine, sampling pliante, operator sondaje de opinie prin telefon sau pe stradă sau ca personal de serviciu sau curățenie.

 

De asemenea, “aceștia se mai pot angaja ca muncitori necalificați în gradinărit sau construcții, ambalator, manipulant marfă, ajutor bucătar, vânzător ambulant ziare, colectare deșeuri, curier sau portar”, a declarat consultantul Manpower, Adina Bereș, pentru Yahoo! News.

 

Plata cu ora, de la 6 la 12 lei

În ceea ce privește salariile primite pentru astfel de job-uri, Adina Bereș a spus că ele variază de la 560 la 1.000 lei net/luna sau 6-12 lei net/ora lucrată, în cazul promoterilor, de exemplu.

 

Și asta pentru că în cazul multor job-uri care se adresează celor fără bacalaureat, banii sunt plătiți pe oră sau pe atingerea unui anunit target, cum ar fi, de exemplu, numărul de pliante împărțite sau chestionare completate.

 

Job de birou pentru cei ce știu engleză

În ceea ce privește job-urile de birou sau administrative, candidații fără BAC au șanse să ajungă la ele doar dacă vorbesc bine o limbă străină, cea mai căutată fiind engleza, și știu să lucreze bine cu programele Microsoft Office.

 

“Există totuși o reticență în a angaja abolvenți de liceu fără diplomă de BAC și fără experiență”, atenționează consultantul Manpower.

 

Varianta cursurilor de formare profesională

Cu șansele reduse semnificativ în a obține un loc pe piața muncii, sfatul specialistului este ca tânărul fără BAC să apeleze la un curs de formare profesională.

 

Absolventul fără diplomă poate opta pentru un curs de agent de pază, lucrător comercial, lucrător în alimentație, bucătar, ospătar, cofetar, patiser, măcelar, confecționer textile, tehnician maseur, cosmetician, frizer sau manichiurist – pedichiurist.

 

5 sfaturi de la Manpower pentru cei care au picat Bac-ul

1. Informează-te și evaluează toate opțiunile existente: calificări, specializări, posturi libere și nu în ultimul rând următoarea dată de susținere a bacalaureatului.

2. Revizuiește-ți competențele și punctele tari. A ști ceea ce poți să faci și ce îți dorești să faci în noul job este un avantaj în fața celorlalți candidați care își caută un loc de muncă.

3. Alege domeniul în care vrei să lucrezi și urmeză cursul de calificare necesar pentru șanse mai mari de angajare.

4. Caută activ un loc de muncă, trimite CV-ul și telefonează la agențiile de recrutare, site-urile de recrutare, în ziare, la agențiile de ocupare a forței de muncă, la târgurile de job-uri. Ia în considerare și alternativele, precum colaborările part-time și joburile temporare.

5. Perseverează pentru obținerea bacalaureatului. Acesta îți oferă șanse mai mari de angajare, mai multă credibilitate și posibilitatea de a urma cursuri de specializare, o școală postliceală sau o facultate.

(Sursa: yahoo! News)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments