Romanul lui Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă”, unul dintre cele mai traduse titluri ale anului 2009, primește o ecranizare de la regizorul Stere Gulea, care semnează și scenariul alături de Lucian Dan Teodorovici .
Realizat în studiourile MediaPro Pictures și beneficiind de o distribuție de excepție: Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu, filmul va fi lansat în cinematografele din România începând cu 23 august.
Lungmetrajul spune povestea unei generaţii care nu se poate adapta realităţilor de după ’89. Eroina este Emilia (Luminiţa Gheorghiu), care, în mijlocul democraţiei noastre problematice, încearcă să menţină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câţiva ani petrecuţi în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict şi pe Ţuţu (Marian Râlea), soţul ei şi tatăl lui Alice, notează cinemagia.ro.
Foto: regizorul Stere Gulea
„Deşi aparent s-ar putea spune că nu s-a păstrat foarte mult din carte, la o analiză mai atentă, se poate constata că filmul redă cu fidelitate o mare parte a acţiunii din roman”, afirmă regizorul Stere Gulea, într-un comunicat remis presei
„Eu încă nu am văzut filmul, deși am fost chemat astăzi, la o prezentare la București. Treburile de la Muzeul Literaturii m-au reținut. Am citit, în schimb, scenariul inițial. Bineînțeles, acesta a mai suferit schimbări pe parcursul filmărilor, dar să știți că nu am pretenția ca el să respecte întrutotul litera cărții pe care am scris-o. Cu siguranță aceasta nu va fi respectată pentru că, e foarte important, viziunea artistului trebuie să primeze. În cazul filmului, construcția regizorală e cea mai importantă. Așteptarea mea este ca atunci când mă duc la cinematograf și văd filmul să pot spune: Mi-a plăcut!”, a declarat, în exclusivitate pentru 7est, scriitorul ieșean Dan Lungu.
Cartea a înregistrat un succes imens atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind tradusă în 10 limbi de circulaţie internaţională. Mai mult decât atât, în 2008, Dan Lungu a fost dublu nominalizat la prestigioasele premii „Jean Monnet”, din Franţa, devenind astfel primul român care a intrat pe lista scurtă a acestei competiţii. În momentul de față, scriitorul este director al Muzeului Literaturii Române din Iași