V-ați săturat de țara în care locuiți, vreți să plătiți taxe mai mici și să vă bucurați de libertatea de a călători și țintiți spre o mai bună calitate a vieții? Ei bine, dacă dispuneți de cel puțin 100.000 de dolari vă puteți cumpăra cetățenia unei țări tropicale care întrunește toate aceste condiții.
Dacă măriți suma la 5 milioane de dolari calitatea vieții sare la cer în drum spre Australia; dublați suma și cafeaua vieneză ar putea să devină o rutină în fiecare dimineată – alături de accesul la aproape toată Europa.
În afară de țări precum Statele Unite ale Americii, Canada sau Marea Britanie, care sunt recunoscute pentru programele lor dedicate investitorilor care vor cetățenie, aveți mai jos o listă cu țări despre care poate nu știați că oferă această posibilitate.
1. Statul federal insular St. Kitts și Nevis
Puteți obține cetățenia acestui stat insular în câteva luni și este 100% legal. Aici nu vi se vor percepe taxe pe venit, se permite cetățenia multiplă și oferă acces fără viză spre aproape 130 de țări și teritorii. Cel mai ieftin drum spre obținerea cetățeniei acestei țări necesită o contribuție de 250.000 de dolari către Fundația pentru Diversificare din Industria Zahărului, o organizație fondată în 2006 a cărei scop este să limiteze dependența țării de industria zahărului și să o direcționeze către o economie orientată spre servicii. O a doua rută spre cetățenie este o investiție imobiliară de cel puțin 400.000 de dolari. Oricine din lume poate aplica pentru cetățeniea acestui stat, cu excepția iranienilor.
2. Dominica
Dacă aveți mai puțini bani la dispoziție, Dominica este o altă destinație tropicală din Caraibe ce trebuie luată în considerare. A nu se confunda cu Republica Dominicană, insula care găzduiește circa 73.000 de oameni are un program ce oferă cetățenie încă din 1993. Prima opțiune aici este realizarea unui depozit de 100.000 de dolari în Banca Națională a Dominica, cea mai mare instituție financiară a țării. Investiția trebuie dublată pentru o familie cu patru persoane. Aplicanții trebuie să aștepte cel puțin opt săptămâni pentru aprobare și să cunoască limba engleză la nivel de bază. Spre deosebire de statul St. Kitts și Nevis, Dominica dispune de acces fără viză spre doar 85 de țări. Până acum, peste 2.000 de familii au obținut cetățenia prin această schemă în Dominica.
3. Antigua și Barbuda
Chiar dacă încă nu și-a lansat oficial programul de acordare a cetățeniei, un al treilea stat insular din Caraibe ar putea intra pe acest drum din vara acestui an.
Similar cu St. Kitts si Nevis, va fi necesară o contribuție de 250.000 de dolari către Fondul Național de Dezvoltare sau o investiție imobiliară de cel puțin 400.000 de dolari în dezvoltări deja aprobate. O a treia opțiune este un plan de afaceri de 1,5 mil. dolari direcționat către afaceri aprobate de guvern. Noii cetățeni se pot bucura de acces fără viză în aproape 120 de țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Canada.
4. Austria
În Europa, Austria este singura țară care oferă posibilitatea achiziționării cetățeniei. Această variantă a fost aleasă de puțini până acum și mai puțini sunt cei care obțin cetățenia, care se acordă numai celor care „au adus servicii excepționale în interesul Republicii“, după cum se precizează pe site-ul guvernului. Un asemenea serviciu este o investiție directă de 10 mil. dolari. Cei care obțin cetățenia austriacă pot locui în Viena, orașul care oferă cea mai bună calitate a vieții din lume, conform unui sondaj realizat în 2012 de Mercer. Totuși, cetățenii trebuie să se supună unei taxe pe venit de 50%, printre cele mai mari din lume.
5. Hong Kong
Chiar dacă obținerea cetățeniei în urma unor investiții nu este posibilă în Hong Kong, se oferă totuși dreptul de rezidență al celor care investesc. Cel mai atractiv este că oferă cele mai mici taxe pe venit, de numai 15%. O investiție de circa 1,3 mil. dolari oferă aplicanților drept de rezidență. De banii aceștia se pot cumpăra acțiuni la companiile listate pe Bursa din Hong Kong, titluri de stat sau certificate de depozit cu maturitate de un an. Până acum, circa 18.000 de oameni şi-au dobândit rezidenţa în urma investiţiilor în Hong Kong. Pentru a menţine statutul de locuitor permanent este necesară o vizită la fiecare trei ani.
6. Singapore
Singapore este considerat oraşul asiatic în care este cel mai bine să trăieşti, potrivit ECA International. La fel ca în Hong Kong, taxele pe venituri sunt foarte mici şi aici, variind între 15 şi 20%. Potenţialii aplicanţi pentru titlul de rezident trebuie să aibă minimum trei ani de experienţă în afaceri şi antreprenoriat. Totodată, trebuie să facă dovadă că au fost profitabili – cu venituri anuale de circa 160 mil. dolari în imobiliare şi construcţii sau venituri de circa 40 mil. dolari pentru alte industrii. Cei care au un asemenea istoric pot aplica pentru obţinerea rezidenţei permanente. Pentru asta au nevoie de încă 2 mil. dolari. Fondurile pot merge către începerea unei noi afaceri sau extinderea uneia deja existente. Un dezavantaj este că rezidenţa permanentă aduce cu sine şi serviciu militar obligatoriu pentru bărbaţii din a doua generaţie.
7. Australia
Lansat în noiembrie 2012, programul are în vizor indivizii cu venituri mari şi necesită o investiţie minimă de 4,7 mil. dolari. Aplicanţii pot investi în titluri de stat, proiecte de infrastructură sau companii private. În schimb – şi în mai puţin de trei luni – se eliberează o viză de investitor. După patru ani, deţinătorii acestei vize pot aplica pentru obţinerea rezidenţei permanente.
De la lansarea programului şi până în mai anul acesta, peste 170 de aplicaţii au fost depuse. Dacă toate vor primi undă verde, Australia va înregistra investiţii străine directe de 850 mil. dolari. Beneficiile cetăţeniei australiene includ acces gratuit la serviciile de sănătate publică, acces la unele dintre cele mai bune plaje din lume şi acces fără viză în peste 160 de ţări. Sursa: capital.ro