A fost descoperit un UN NOU ELEMENT CHIMIC

0
111

Cercetătorii suedezi au făcut publice recent o serie de dovezi care atestă existența unui element chimic necunoscut până acum, cu numărul atomic 115. Elementul este extrem de radioactiv şi poate fi observat pentru mai puțin de o secundă înainte de a se descompune în atomi mai ușori.

 

Propus inițial de oamenii de știință ruși, în 2004, elementul super-greu nu a fost omologat până acum. Cercetătorii suedezi au venit însă cu noi date care dovedesc existența sa, în urma unui experiment descris în publicația de specialitate „Physical Review Letters”, relatează bbc.co.uk. „A fost un experiment foarte reușit şi este unul dintre cele mai importante experimente din ultimii ani în acest domeniu”, a declarat Dirk Rudolph, profesor la divizia de fizică atomică a Universității Lund, din Suedia, şi coordonator al studiului.

Cercetătorii spun că în urma experimentului care a avut loc în Germania, au obținut nu doar dovezi ale existenței noului element, dar şi acces la o serie de date care le oferă o imagine mai clară asupra structurii şi proprietăților nucleelor atomice ale elementelor super-grele şi care ar putea duce la noi descoperiri.

Elementul 115 urmează să fie analizat de un comitet științific compus din membri ai uniunilor internaționale de chimie şi fizică. Acesta va decide dacă sunt necesare experimente suplimentare sau dacă noul element poate fi omologat.

 

(Sursa: Yahoo!News)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments