Cine este Gabor Vona – liderul mișcării radicale maghiare Jobbik care a încins spiritele între București și Budapesta

0
86

Foto: Gabor Vona

Gabor Vona, al cărui nume adevărat este Gabor Zazrivecz, s-a născut în 1978, într-o familie modestă de ţărani. Copilăria sa a fost marcată de poveştile despre bunicul care „a murit eroic“, în Al Doilea Război Mondial şi al cărui nume şi l-a însuşit, odată ajuns la maturitate.

 

Absolvent al Universităţii Eotvos Lorand din Budapesta, Gabor Vona a studiat istorie şi psihologie şi a citit opera unor filosofi precum Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietsczche sau Mircea Eliade. Menţiunea referitoare la Eliade apare într-unul dintre textele publicate de liderul Jobbik pe site-ul formaţiunii.

 

„Ideile mele despre societate şi despre oameni s-au format şi dezvoltat graţie unor mari gânditori precum Schopenhaeur, Nietzsche, Mircea Eliade, Rudiger Safranski, Konrad Lorenz şi, favoritul, Master Eckhart.“, arată Gabor Vona.

 

Lectura operei lui Eliade pare să aibă legătură atât cu pasiunea sa pentru istorie, cât şi cu înclinaţiile religioase, în contextul în care a fost preşedintele Asociaţiei Creştine de Intelectuali.

 

 

Jobbik – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună

 

În 2003, Gabor Vona a participat la crearea Jobbik, în traducere – Partidul pentru o Ungarie mai bună, iar în 2006 a devenit preşedintele formaţiunii situate la dreapta eşicherului politic.

La ultimul Congres al partidului, în mai 2012, a fost reales preşedinte, el fiind singurul înscris în curs. Votul în favoarea sa a fost covârşitor, Gabor Vona fiind ales cu 717 voturi „pentru“ şi numai cinci „împotrivă“. La acea dată, preşedintele reales le-a mulţumit membrilor formaţiunii şi a promis să dezvolte „o forţă radicală, capabilă să guverneze ţara“.

“Pentru Jobbik, radicalismul şi capacitatea de a guverna nu sunt concepte incompatibile”, le-a spus liderul Jobbik celor prezenţi la Congres, atacând totodată formaţiunea de la putere, Fidesz, pe motiv că „încearcă să omoare avântul“ partidului său.

 

 

Războaiele lui Gabor Vona

 

De-a lungul timpului, liderul Jobbik a atacat atât demnitarii străini, cât şi pe cei din ţara sa.

 

Unul dintre cele mai mediatizate conflicte în care  a fost implicat a fost cel avut cu ambasadorul Israelului în Ungaria, Ilan Mor. La acea dată, Gabor Vona solicita verificarea cetăţeniei deţinute de politicieni, pentru ca între conducători să nu existe cetăţeni israelieni. I-a trimis, aşadar, lui Ilan Mor, o scrisoare deschisă în care îi cerea acestuia să ia măsuri la adresa celor suspectaţi că ar avea dublă cetăţeni. În lipsa unei replici, a postat pe contul său de Facebook o altă scrisoare care îi era destinată ambasadorului israelian şi în care avea o poziţie tranşantă.

„Din moment ce Israelul este un stat terorist, politicienii trebuie verificaţi, pentru a se vedea cine deţine dublă cetăţenie“, a scris Gabor Vona.

 

„Sunteţi diplomat al unui stat care beneficiază de cel mai puternic lobby la nivel internaţional : arme, bani, presă, putere şi orice altceva. Iar eu sunt doar un ungur. Mai mult, mă consideraţi antisemit, ceea ce înseamnă că nu aveţi nevoie să discutaţi cu mine deloc. Lăsaţi-mă să vă spun de ce vă înşelaţi. Nu sunt deloc antisemit. Respect fiecare popor, fiecare naţiune şi respect mândria fiecărui popor şi fiecărei naţiuni. A evreilor, de asemenea.“, scria liderul Jobbik în primele paragrafe.

 

Pe măsură ce se apropia de încheiere, însă, tonul scrisorii a devenit agresiv.

„Sunt oameni în ţara mea care nu se tem de voi. Nici mie nu mi-e frică. Aş putea fi ucis ca un câine într-o zi, dar nu mi-e teamă în ţara mea. Ţineţi minte asta ! Niciodată nu voi fi câinele Israelului. Înţelegeţi asta ? Niciodată ! Nu pot fi cumpărat, nici intimidat. Şi sunt mulţi ca noi. De fapt, sunt din ce în ce mai mulţi. Vă cerem politicos să mergeţi acasă. Cu cât mai curând, cu atât mai bine!“

 

O altă propunere controversată a liderului maghiar a fost exprimată într-un interviu acordat publicaţiei ruseşti „Kurier“, în luna mai a acestui an, când Gabor Vona declara că doreşte organizarea unui referendum privind retragerea Ungariei din Uniunea Europeană.

De asemenea, liderul Jobbik le-a cerut politicienilor din ţara lui să îi acorde azil politic lui Edward Snowden, semn că menţine atitudinea antiamericană de care a dat dovadă şi cu alte ocazii.

 

De pildă, în 2010, în acelaşi text în care îl elogia pe Mircea Eliade, el îşi exprima simpatia faţă de islamism.

 

„Mulţi oameni cred că suntem un grup rasist. Tocmai de aceea, toată lumea este surprinsă când se dovedeşte că nimic nu este adevărat. Jobbik, inclusiv eu, am exprimat de multe ori simpatia faţă de lumea musulmană, iar presa consideră că este o dovadă de antisemitism. Însă, dacă Islamul eşuează, luminile se vor stinge definitiv. Nu va mai exista un inamic al întunericului globalizării. Atunci, istoria va ajunge la final şi nu va fi un final fericit.“, susţinea Gabor Vona.

 

Membri ai formațiunii Jobbik

 

Abordarea politicii externe

Formaţiunea Jobbik are planuri clare în ce priveşte modalitatea de abordare a chestiunilor de politică externă. Pe site-ul partidului, aceste planuri sunt detaliate.

„Politica externă maghiară şi-a fixat trei obiective: îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale maghiarilor care trăiesc în ţările vecine, dezvoltarea unor relaţii bune cu vecinii noştri şi integrarea în comunităţile europeană şi nord-atlantică.“, se arată pe site, precizându-se totodată că atingerea acestor obiective este condiţionată de atitudinea celorlalte popoare faţă de Ungaria.

De asemenea, membrii formaţiunii vor „reintegrarea în corpul naţional al bazinului carpatic, o politică activă în Balcani“ şi consideră o sarcină importantă „reunificarea poporului maghiar, dezmembrat în cursul secolului XX.“

“Este datoria noastră fundamentală să ne reprezentăm interesele şi să apărăm drepturile comunităţilor maghiare. Ne vom lupta continuu pentru drepturile colective ale maghiarilor din bazinul carpatic”.

 

Liderul partidului extremist Jobbik: „Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, ne asumăm asta”.

 

Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România – afirmaţie foarte gravă

Vona Gabor trebuie declarat persona non grata, iar partidul său, interzis pe teritoriul României!

 

MAE îi răspunde lui Diaconu (PSD): „Declararea unui străin persona non grata, aplicabilă doar persoanelor  cu statut diplomatic“

 

Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

 

Liderul PRM va sesiza Parchetul în legătură cu declaraţiile şefului Jobbik: “Dacă se întâmpla în Germania sau în Franţa, individul era cercetat în arest”.

 

PES activists, despre discursul liderului Jobbik: „Maghiarii din România sunt folosiţi de diverşi populişti“.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments