Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015.
Proiectul va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova, are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt agenţii economici, consumatorii casnici, furnizorii de servicii sociale esenţiale (precum asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor), furnizorii de activităţi educative sau alte servicii sociale şi de caritate.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România anunţă că bugetul total al proiectului este de 26,5 milioane de euro, din care 7 milioane de euro (26,42%) reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”, finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.
Autorităţile de la Chişinău nu au anunţat cine va efectuat lucrările pe segmentul din Republica Moldova, dar intenţionează să lanseze construcţia pe 27 august. La eveniment vor participa comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, şi premierul român Victor Ponta.
În prezent Republica Moldova importă gaz doar de la gigantul rus Gazprom, prin Ucraina, iar pentru gazul românesc va plăti preţul pe care îl va oferi piaţa, potrivit unor decizii luate anterior.
(Sursa: adevarul.ro)