Ultima descindere cu mascați a polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) în comunitățile de rromi din Grajduri și Ciurea nu este o acțiune care să anihileze „focarul ilegalităților” din zonă. A devenit deja o obișnuință pentru români mediatizarea intervenției forțelor de ordine printre rromii de aici, care, în lipsa unor decizii clare din partea Justiției privind liderii grupurilor infracționale, își continuă liniștiți activitățile ilicite. Din când în când mai sunt tulburați de jandarmi și polițiști, însă, nu atât de mult încât să se dărâme palatele imense construite din fraudă, evaziune și furt.
Acum, rromii din Ciurea au iar probleme cu legea, pentru o evaziune estimată la peste 20 milioane de euro. Dar nu riscă nimic, nimeni nu face puşcărie şi niciun palat nu este confiscat. Nu demult, Viorica Stănescu a încasat 1,7 milioane de lei şi nu a înregistrat niciun ban în contabilitate. Verigă, alt Stănescu, spune că a schimbat prea mulţi contabili şi nu-şi mai aminteşte numele lor. Gaura: 1,2 milioane de lei. Sunt zeci de dosare în justiţie, însumând zeci de milioane de euro, dar niciun rrom n-a primit niciun an de închisoare cu executare. Comunitățile din Ciurea și Grajduri au ajuns, peste noapte, epicentrul evaziunii din toată Moldova.
În timp ce palatele din Ciurea se înalţă ca ciupercile după ploaie, iar averile cresc mai ceva ca Făt Frumos, unii rromi trăiesc în sărăcie lucie, în cocioabe. Îşi trimit copiii la şcoală doar pentru laptele şi cornul primit de la stat.
Palatele sunt ridicate din muncă “cinstită”: evaziune fiscală. Termenul este învăţat din fragedă pruncie de cei mici. “Nu ştiu să scriu şi să citesc, dar am făcut evaziune fiscală de şase miliarde de lei vechi. Am învăţat de la tata”, se laudă un puşti care nu a împlinit 18 ani.
Averea lui Ferdinand
Cel mai bogat dintre ţigani este bulibaşa Ferdinand Stănescu. Singur se laudă că are o avere care se învârte în jurul sumei de 7 milioane de euro, însă pentru bulibaşă sunt un fleac: bani care să încapă într-un buzunar. Ferdinand, alintat şi “Feri”, enumeră o vilă cu 20 de camere, un Audi A7, Volkswagen Touareg, Mercedes, BMW, câte un apartament în Bucureşti, Hunedoara, Braşov, zeci de hectare de livezi în judeţul Vaslui, casă în Austria şi aur în seifuri la BNR.
Până acum spunea că averea lui e clădită din comerţul cu materiale feroase şi neferoase. Că a început cu angro-ul de tablă şi a continuat cu utilaje grele. Însă de când DIICOT i-a ridicat ginerele pentru implicare într-o reţea de evaziune cu zeci de firme din toată ţara, averea lui Ferdinand Stănescu a început să se clatine.
Stăneştii cresc, statul… nu
Potrivit ultimului recensământ, în Zanea figurează 223 de palate. Aici, încrengătura familiei Stănescu numără 900 de suflete: sunt fraţi, surori, bunici, unchi, veri ori mătuşi. Stăneştii cei bogaţi au făcut avere din evaziune fiscală, însă nu-i ajută pe cei aflaţi la limita sărăciei, tot din neamul lor.
Pe rolul Tribunalului Iaşi sunt zeci de dosare de evaziune fiscală în care apare numele Stănescu. Majoritatea au prejudiciat statul cu sume de ordinul milioanelor de euro. Pe 4 iunie, Viorica Stănescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Un alt Stănescu, Verigă, este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 1,3 milioane de lei. Povestea este trasă la indigo.
Ultima descindere, rezultate așteptate
Mascaţii de la Poliţie şi jandarmii au descins ieri, la primele ore ale dimineții, în 15 palate în căutarea unor documente contabile şi bani care ar fi provenit din evaziune fiscală. Opt persoane au fost ridicate şi duse la audieri la sediul IPJ Iaşi. Poliţiştii ieșeni au confiscat 17.000 de lei, dar şi un pistol-mitralieră Kalaşnikov, AK 47 cu bile. Prejudiciul în noul caz instrumenat este de aproximativ 13 milioane de lei.
Anchetatorii spun că administratorii a zece firme, printre care se află şi fiica bulibaşei din Grajduri, Ferdinand Stănescu, sunt suspectaţi că au prejudiciat statul român prin operaţiuni fictive pentru a compensa taxa pe valoarea adăugată.
“În fapt, în perioada 2010 – 2012, 15 persoane sunt suspectate că au înregistrat în actele contabile cheltuieli care au avut la bază operaţiuni fictive cu scopul de a diminua masa impozabilă şi a compensa TVA-ul. În urma acestor activităţi s-a creat un prejudiciul bugetului de stat de aproximativ 13 milioane de lei. În aceste cauze au fost întocmite zece dosare penale pentru infracţiuni economice şi s-au ridicat documente contabile de la acestea”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei.
La percheziţiile din palatele romilor au mai participat 200 de persoane, forţe constituite din polițiști de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), Serviciul Rutier, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi Serviciul de Ordine Publică.