RĂZBOIUL MILIARDARILOR. Gruia Stoica și Ioan Niculae și-au aruncat mănușa în instanță

0
334

Sunt printre cei mai bogaţi români, iar până de curând au făcut businessuri împreună. Doi afacerişti din categoria „greilor” şi-au declarat război. Miliardarii Ioan Niculae şi Gruia Stoica se luptă în instanţă prin intermediul companiilor lor.

 

Surse judiciare au dezvăluit pentru Cancan.ro că Grup Feroviar Român (GFR), societate controlată de afaceristul Gruia Stoica, a depus la Tribunalul Bucureşti o acţiune împotriva InterAgro, grupul patronat de Ioan Niculae. Cele două “imperii” s-au aflat anul trecut în Top 10 cele mai valoroase companii cu capital privat românesc.

“GFR a cerut judecătorilor să se constate că InterAgro are o datorie provenită dintr-un contract încheiat între ele. E primul pas spre o eventuală procedură de executare silită pentru recuperarea banilor pe care compania lui Ioan Niculae îi are de plătit către grupul lui Gruia Stoica”, au adăugat sursele.

 

Potrivit acestora, prima înfăţişare în “războiul greilor” va avea loc în 27 septembrie: “Legea spune că în cazul în care creanţele sunt certe, constatate dintr-un contract, atunci n-ar trebui ca procesul să dureze mult. E o procedură care se poate încheia şi la primul termen, adică la sfârşitul lunii viitoare”.

 

Potrivit Topului celor mai bogaţi români, proprietarul InterAgro, Ioan Niculae, are o avere de patru ori mai mare decât Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român

 

Ioan Niculae şi Gruia Stoica au avut traiectorii similare în afaceri. Ambii au început să-şi dezvolte imperiile imediat după Revoluţie. Patronul InterAgro şi-a amintit într-un interviu că prima afacere a fost importul de dulciuri pentru Crăciunul lui 1990. “Am dat acele dulciuri, ciocolată la fabricile de îngrăşăminte chimice şi la o fabrică de geam în schimbul unor mărfuri pe care ulterior le-am dus la export. Am avut un câştig de 12-13.000 de dolari atunci. Primul meu profit!” De atunci şi până în prezent, Ioan Niculae şi-a extins afacerile, imperiul său întinzându-se până în Canada, Suedia, Rusia şi Turkmenistan, unde derulează contracte uriaşe.

În paralel, Gruia Stoica a făcut primii bani, tot în 1990, din vânzarea de produse pentru ipsoserie, aceleaşi cu care s-au lucrat motivele artizanale din Casa Poporului, iar, în 1994, avea deja o avere apreciată la 4,8 milioane de dolari. După ’98, s-a reorientat către producţie şi domenii strategice, companiile sale, Grup Feroviar Român şi Grampet operând în nouă țări, printre care Turcia, Irak sau Pakistan.

 

Atât Niculae, cât şi Stoica au “atacat” mai multe zone de afaceri. În ultima vreme, ambii s-au orientat către industria hotelieră. Mai mult, cei doi miliardari par să fie pasionaţi de fotbal. Dacă Niculae finanţează Astra Giurgiu, o echipă puternică cu evoluţii spectaculoase şi în Liga Europa, Gruia Stoica s-a arătat interesat, în vară, să preia Rapidul de la George Copos. Patronul GFR s-a retras, însă, în ultima clipă de la negocieri, clubul intrând în proprietatea tandemului Zamfir-Cristescu.

Cine sunt, în cifre, cei doi giganţi?

Ioan Niculae, patronul InterAgr

Ioan Niculae a mărturisit că primii bani i-a făcut după Revoluţie dintr-un troc cu… dulciuri

–           59 de ani;

–           locul 2 în Topul celor mai bogaţi romani cu o avere estimată la 1,7 miliarde de euro;

–           doar cifra de afaceri pe grupul InterAgro a depăşit 1,4 miliarde de dolari;

–           are afaceri în industria chimică, agricultură, industria hotelieră şi comerţ exterior;

–           proprietarul echipei de fotbal Astra Giurgiu;

–           reşedinţe: Bucureşti, Zimnicea

Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român

Gruia Stoica are afaceri care se întind până în Turcia, Irak sau Pakistan

–           45 de ani;

–           locul 10 în Topul celor mai bogaţi români cu o avere cotată între 530-550 de milioane de euro;

–           Grup Feroviar Român are 16700 de vagoane şi 420 de locomotive;

–           are 8.500 de angajaţi;

–           are afaceri în domeniul transporturilor feroviare şi în industria hotelieră, dar deţine şi fabrici de vagoane.

–           a vrut să intre în fotbal, făcând o ofertă pentru cumpărarea Rapidului, însă s-a retras de la negocierile purtate cu George Copos;

–           reşedinţa: Bucureşti.

(Sursa: cancan.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments