Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, l-a invitat pe premierul Victor Ponta să asiste, pe 27 august, de Ziua Independenţei, la începerea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, eveniment la care va participa şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Vice-prim ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a discutat cu ministrul român al Energiei, Constantin Niţă, tot despre gazoductul care va uni reţelele de transport de-o parte şi de alta a Prutului. Toate bune şi frumoase, cu o singură excepţie: sistemul de distribuţie din Republica Moldova este controlat de către gigantul rusesc Gazprom, care este şi singurul furnizor de gaze al Chişinăului. Gazele din România, după ce trec prin interconectorul Iaşi – Ungheni, vor trebui să ajungă la consumatorii moldoveni prin conductele de distribuţie controlate de Gazprom. Sau moldovenii ar urma să dubleze distribuţiile Gazprom cu altele, care să fie în proprietatea lor. Greu de crezut şi una, şi alta! Aşa că, dacă moldovenii nu ajung la o înţelegere cu ruşii, conducta va deveni, practic, inutilă! Gazul ar urma să rămână la Ungheni!
Construcţia gazoductul Iaşi-Ungheni, care va lega reţelele de gaze dintre România şi Republica Moldova, va demara în august, urmând ca, la începutul anului viitor, să fie operational, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Valoarea totală a investiţiei este de 24 de milioane de euro, fără staţia de comprimare, care va fi construită anul viitor şi care va costa între 10 şi 20 de milioane de euro.
“Interconectarea cu gaze naturale este într-o fază finală, cu documentaţie şi aprobări”, a declarat Niţă.
Vice-prim ministrul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, consideră că, la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august vor afla și cine sunt antreprenorii.
„Prioritatea este lansarea, intrarea în şantiere pe proiectul interconectorului de gaze naturale pe axa Ungheni-Iaşi. Suntem în linie cu agenda pe care ne-am propus-o. Pe final de iulie, început de august vom avea claritate despre cine vor fi antreprenorii. Vrem ca nu mai târziu de 27 de august să demarăm şantierul pe partea terestră din Republica Moldova. Am înţeles de la ministrul Niţă că pe partea României se va întâmpla mai repede, de la începutul lunii august, şi suntem încrezători că, pe final de an avem, şi finalităţi şi acest gazoduct să devină operaţional la începutul anului viitor”, a declarat Lazăr.
Chiar dacă în aproximativ șase luni vom vinde din resursele României, încă nu ştim cu ce preţ vom da energia vecinilor din Republica Moldova. Niță a declarat că vom vinde gazul românesc “la preţul pieţei”. “Cât va fi piaţa în luna decembrie, cu atâta vom vinde. Nu ştiu, 400-450. Cât va fi în Europa la vremea respectivă”, a mai spus ministrul Energiei.
Republica Moldova importă anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi gaz natural.
„Preţul pe piaţă este în jur de 500 de dolari mia de metri cubi, vorbesc de un preţ mediu la consumatori. Este mai mare decât preţul de piaţă din România. Ştim că şi în România va mai creşte, odată cu liberalizarea pieţei. Estimările noastre arată că, pe un interval de 4-5 ani, oricum preţul de piaţă din România va fi atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova”, a mai spus ministrul moldovean.
Interconectorul Iaşi-Ungheni, care va avea 700 de metri de subtraversare pe sub Prut, 16 km pe partea Română şi 10 km pe partea Moldovei, va trasnporta, în prima fază, 500 de milioane de metri cubi.
Pe de altă parte, discuţiile dintre Constantin Niţă şi Valeriu Lazăr s-au axat şi pe exportul de electricitate. “Am stabilit cu domnul ministru un calendar şi pentru această linie, de asigurare cu energie electrică a Republicii Moldova. Sperăm ca prima linie de interconectare cu energie electrică să fie maxim 18 luni, cel mult doi ani să fie gata. Iar interesul pentru interconectarea la sistemul nostru de gaze naturale este maxim”, a completat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
Gazprom controlează gazul în Moldova
Republica Moldova consumă, anual, circa 3 miliarde mc de gaze, dar cea mai mare parte este utilizată de termocentrala de la Cuciurgan, din republica separatistă Transnistria, deţinută de alt gigant rusesc, din domeniul electricităţii, RAO UES.
Potrivit presei locale de la Chişinău, o delegaţie condusă de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a fost, recent, la Moscova, pentru a discuta cu gigantul rus Gazprom detaliile unui nou Acord interguvernamental dintre Republica Moldova și Rusia, privind importul de gaze.
Vechiul contract de livrare a gazelor a expirat încă la finele lui 2011. Ulterior, acesta a fost prelungit de mai multe ori. De atunci, părţile nu au putut conveni asupra semnării unui nou contract. Actualul termen pentru contractul de furnizare a gazelor expiră la 31 decembrie 2013.
Banca Mondială și-a exprimat disponibilitatea de a acorda susținere Republicii Moldova în negocierile cu Gazprom privind restructurarea datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom, care se ridică la suma de 4,5 miliarde de dolari, dintre care cea mai mare parte este datoria pentru gazul consumat în stânga Nistrului.
Procesul de semnare a unui nou acord cu Gazprom a fost tergiversat, în special din cauza intenţiei Republicii Moldova de a adera pachetul III energetic. În acest sens, UE a permis Republicii Moldova să prelungească până în anul 2020 termenii de implementare a prevederilor pachetului energetic III.
Moldovagaz, compania de distribuţie a gazului natural, are ca acţionar pe SAD „Gazprom” şi, conform site-ului companiei, aceasta deţine “poziţie de control”, având 6.664.540 din acţiuni, reprezentând 50% din capital. Agenţia proprietăţii publice de pe lîngă Ministerul Economiei al Republicii Moldova deţine 4.708.876 acţiuni (35,33%), iar Comitetul de administrare a proprietăţii Transnistriei – 1.791.306 acţiuni (13,44%).
Astfel, în condiţiile în care Gazprom este unicul furnizor de gaze al Republicii Moldova, este greu de crezut că va accepta “concurenţa românească” pe piaţă, având în vedere că controlează disribuţia de gaze de peste Prut!
(Sursa: focus-energetic.ro)