Ţigările din Republica Moldova continuă să conducă în topul preferinţelor contrabandiştilor din România.
„Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest ale României. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Republica Moldova şi Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit. Serbia continuă tendinţa de scădere şi în luna iulie, până la 8,9%. Pentru prima data în studiile pe care le realizăm, am introdus noţiunea de ”Cheap Whites”, prin care definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Aceste aşa numite ”Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră, şi anume 34,9%. Produsele inscripţionate Duty Free reprezintă 4,2% din comerţul ilicit. În România”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria spune că scăderea contrabandei cu ţigări reprezintă un rezultat al eforturilor comune ale Poliţiei de Frontieră şi Vămii din România, care acţionează la graniţa cu Serbia, cu sprijinul producătorilor de ţigarete.
”Este demn de remarcat că trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia continuă – de la circa 24% în 2012 la sub 9% in iulie 2013. Poliţia de Frontieră, cu sprijinul JTI, a desfăşurat o campanie în şapte judeţe din sud-vestul şi vestul ţării, cu scopul educării cetăţenilor cu privire la efectele negative ale contrabandei. Ca urmare, numărul apelurilor către Poliţia de Frontieră a crescut cu peste 40% în iulie comparativ cu luna precedentă, ceea ce arată în ce măsură oamenii au devenit conştienţi de efectele sociale şi economice profund negative ale contrabandei”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă sume suplimentare la bugetul de stat al României de circa 40 de milioane de euro. De remarcat că această diminuare s-a produs în condiţiile în care, potrivit cercetării Novel, preţul mediu pe piaţa ilicită a înregistrat în luna iulie o scădere de 0,3 lei, revenind la preţul din martie 2013.
„Este îmbucurător faptul că piaţa neagră continuă să scadă, tendinţa vizibilă în acest an începând cu luna ianuarie. Autorităţile vor trebui însă să îşi menţină flexibilitatea în modul de acţiune, mai ales dacă privim la noile tendinţe care se conturează pe piaţa neagră – creşterea contrabandei în regiunea Nord-Est”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România.
Specialiştii nu exclud însă o nouă creştere a contrabandei cu ţigări
“Privind în perspectivă, la propunerea Comisiei Europene în legătură cu proiectul de modificare a Directivei Tutunului este posibil ca interzicerea ţigaretelor mentolate şi a celor de tip slims, adică interzicerea a 10% din piaţa europeană a ţigaretelor şi a aproximativ 20% din piaţa românească, să conducă la o revigorare a pieţei negre, în favoarea căreia Statele Membre ale UE pierd anual aproximativ 12,5 miliarde de euro”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria.
În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria şi atribuirea unor competente specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, întrucât traficul ilicit cu ţigarete se desfăşoară şi în afara punctelor tradiţionale de trecere a frontierei.
(Sursa: adevarul.ro)