Alertă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. A fost confirmat primul caz de meningită virală din această toamnă

0
124

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi sunt în alertă după ce ieri a fost confirmat primul caz de meningită virală din acest sezon. La spital au ajuns trei copii suspectați că ar avea această boală extrem de periculoasă. Medicii infecționiști atrag atenția părinților asupra bolilor contagioase ce pot afecta sănătatea copiilor.
 

Trei copii din Iași cu vârste între 6 şi 10 ani au fost internați, ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase fiind suspectaţi de meningită virală. Pentru unul dintre ei diagnosticul a fost confirmat, ceilalți doi urmând a primi rezultatul în zilele următoare.

Infecţia se poate transmite foarte uşor, atunci când copilul intră în contact cu colegii de şcoală.  Simptomele meningitei virale pot fi confundate de părinţi cu gripa, neglijând prezentarea la medicul de familie. Boala evoluează cu febră, dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi diaree.

Această infecţie nu este singura boală care poate lovi copiii și a cărei principale cauze sunt schimbările bruşte de temperatură şi contactul cu persoanele infectate din colectivele școlare.

 

„Vrem să atragem atenţia în primul rând părinţilor, care nu trebuie să ignore unele schimbări în comportamentul copiilor. Debutul şcolilor şi grădiniţelor poate însemna şi contactarea unor infecţii. Streptococul beta hemolitic poate fi descoperit prin investigaţii simple. Exudatul faringian este recomandat la început de an şcolar pentru prevenţia unor complicaţii. În acest sezon s-a înregistrat şi o creştere a cazurilor de viroze respiratorii care debutează prin febră, dureri de cap. Părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie, iar dacă simptomele sunt mai grave, trebuie să se prezinte direct la triajul Spitalului de Boli Infecţioase. Pe lângă riscul meningitei virale, nu trebuie ignorată nici hepatita acută virală sau boala mâinilor murdare. Este absolut necesar să se respecte principalele reguli de igienă”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

 

Spre deosebire de meningita bacteriană, meningita virală nu trebuie să fie o afecţiune foarte gravă. În urma terapiei specifice, copiii îşi revin în aproximativ două săptămâni. Oricum, pentru o recuperare uşoară şi o evoluţie favorabilă, se impune izolarea sa într-un mediu cu cât mai puţini stimuli: linişte, lumină redusă. Se recomandă consumul de lichide şi medicaţie antitermică. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments