Chevron a primit undă verde pentru exploatarea gazelor de șist. Judecătorii au anulat deciziile primăriilor vasluiene care se opun proiectului

0
86

Cererile de chemare în judecată au fost formulate după ce consiliile locale au refuzat să anuleze hotărârile la solicitarea Prefecturii Vaslui, care le-a atacat în contencios administrativ.

 

Până în prezent, autorităţile din comunele Puieşti, Dumeşti, Tutova, Vinderei, Coroieşti şi Ghergheşti au pierdut procesul. Alte cinci comune aştepată sentinţa până la sfârşitul lunii septembrie.

Un număr de 14 consilii locale din judeţul Vaslui, inclusiv două din cele trei pe teritoriul cărora compania Chevron are luate în concesiune suprafeţe de teren, au interzis, prin hotărâri adoptate în plen, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective.

 

Deciziile au fost luate după ce Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, respectiv Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

 

Din cele 14 consilii locale, 11 au fost date în judecată de Prefectură după ce au refuzat să revoce hotărârile de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale şi anticonstituţionale de Prefectură.

 

În actul transmis în teritoriu, Prefectura Vaslui susţinea că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra acestora.

 

Deciziile Tribunalului Vaslui, care a admis cererile Prefecturii de anulare a hotărârilor CL privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist, nu sunt definitive.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments