Cum se cheltuie UN MILION DE EURO la FILIT

0
191

N-am aflat încă lista cheltuielilor la FIE şi un nou mister se profilează la orizont: Festivalul de Literatură. 500.000 de euro este contribuţia Consiliului Judeţean, alţi bani vin de la Ministerul Culturii, BNR şi de la sponsori privaţi. Sunt 200 de invitaţi din alte ţări, cu onorarii între câteva sute de euro şi maxim 8.000 de euro, pentru un laureat Nobel. Festivalul va ţine trei zile. 7EST cere prezentarea transparentă a cheltuielilor atât la FIE, cât şi la FILIT.

 

Scriitori celebri sau de nişă, traducători şi editori culturali vor veni luna viitoare la Iaşi pentru a participa la FILIT – Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere. Pe lângă nume precum Herta Muller sau Gabriela Adameşteanu, festivalul va reuni circa 200 de profesionişti din domeniul literaturii, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg. Cu un buget consistent asigurat de Consiliul Judeţean, FILIT vrea să capete anvergura internaţională a Festivalului “George Enescu”.

 

Intenţii grandioase

Anunţat ca proiect încă din primăvară, FILIT se vrea cea mai mare manifestare culturală literară din estul Europei. Programat în perioada 23-27 octombrie, FILIT va atrage la Iaşi poeţi, prozatori, traducători, editori şi jurnalişti. „Avem aproximativ 200 de invitaţi din lumea literară, din 17 ţări, de pe două continente. Dacă ne iese aşa cum deja se conturează, va fi un eveniment formidabil, capabil să schimbe la faţă Iaşul, geografia literară naţională şi să intre într-un circuit european”, a susţinut scriitorul Dan Lungu, managerul FILIT.

Partener în organizare, rectorul Universităţii „Al.I. Cuza”, Vasile Işan, a cerut şefilor judeţului să facă tot posibilul pentru ca FILIT să nu fie doar o apariţie meteorică. „Susţin din tot sufletul acest demers şi sper să nu fie doar o explozie de entuziasm, sper să aibă viitor”, a punctat Işan.

 

Mugur Isărescu vine la FILIT

Bugetul asigurat de Consiliul Judeţean pentru acest eveniment este de 500.000 de euro, dar la această sumă se vor adăuga bani veniţi din sponsorizări. Unul dintre noii parteneri atraşi spre FILIT este Banca Naţională, care va asigura o anumită sumă de bani şi va fi reprezentată la Iaşi prin guvernatorul Mugur Isărescu. „Alături de Festivalul George Enescu, Festivalul de Literatură de la Iaşi va fi cel mai important festival de cultură din întreaga Europă de Sud-Est. Scriitori, traducători, directori de festivaluri literare şi edituri consacrate, critici şi jurnalişti literari, librari şi directori de instituţii de cultură se reunesc în cadrul acestui eveniment care va transforma Iaşul în Capitala Literară a Europei de Est. Este unul dintre cei mai importanţi paşi ai Iaşului către obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană”, a precizat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

 

Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi, şi Dan Lungu, directorul Muzeului de Literatură, vor să facă din FILIT unul din marile pariuri pentru o viitoare candidatură a Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană

 

Cât şi cum se cheltuie

Aşadar, bugetul FILIT ar putea depăşi 1 milion de euro, dacă luăm în calcul că doar contribuţia Consiliului Judeţean este de 500.000 euro. Suma este colosală, dacă se ia în calcul faptul că un festival de literatură cu câţiva scriitori importanţi invitaţi ajunge să coste puţin peste 10.000 de euro. O parte din bani vor merge către invitaţi, sub formă de onorarii, dar şi pentru transportul, cazarea şi masa acestora.

Potrivit unor surse din piaţă, onorariul unui scriitor invitat la un astfel de eveniment porneşte de la 200 de euro şi poate ajunge la 1.000-1.500 de euro în cazul unui scriitor cu notorietate şi cu premii importante obţinute din partea unor instituţii de prestigiu. Cheltuielile cu transportul, cazarea şi masa pot dubla sumele investite de organizatori pentru un singur invitat.

 

Pelerinaj cultural

În plus, „publicul interesat de evenimentele FILIT va avea la dispoziţie transport gratuit  asigurat de organizatori (tur-retur) din Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui. De asemenea, va fi asigurat şi transportul iubitorilor de literatură din Bucureşti”, arată organizatorii. Altfel spus, vor fi organizate practic excursii la Iaşi pentru elevi şi pentru iubitorii de cultură din aproape toată Moldova. Implicarea elevilor în FILIT va fi una deosebită, la iniţiativa inspectorului general al ISJ, Camelia Gavrilă, urmând să fie acordat un premiu pentru „cel mai iubit scriitor”. „Scriitorul anului va fi ales de elevi. Aceştia vor primi cinci cărţi selectate pentru a le citi, apoi se va juriza. În plus, vor fi întâlniri cu scriitorii la cele mai importante unităţi de învăţământ”, a explicat Camelia Gavrilă.

Hertha Muller, premiantă Nobel, a confirmat participarea la FILIT. Au mai acceptat invitaţiile scriitori din alte 17 ţări din Europa şi Statele Unite

 

Cât costă alte festivaluri mari din ţară

 

TIFF – 1,4 milioane euro

Bugetul de care va beneficia FILIT se va apropia, ca dimensiune, de cel al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), organizat la Cluj de Tudor Giurgiu. Acesta a anunţat că ediţia organizată în vară a avut un buget de 1,4 milioane de euro, mai mic cu 300.000 de euro faţă de cel de anul trecut. La TIFF au fost prezentate 155 de filme de lung-metraj şi 35 de filme scurte.

Mamaia – 600.000 euro

Festivalul de muzică uşoară Mamaia nu a mai fost organizat în acest an, după ce Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat că nu poate asigura finanţarea necesară de 600.000 euro. Prima ediţie a Festivalului „Mamaia” a avut loc în urmă cu 50 de ani, în 1963 iar în 1976 festivalul a fost întrerupt. „Mamaia” s-a reluat în 1983, cu cele două secţiuni, Creaţie şi Interpretare şi în 2011 a fost introdusă şi secţiunea Rock.

George Enescu – 9 milioane euro

Festivalul George Enescu este cel mai important eveniment cultural organizat în România şi include circa 150 de spectacole de muzică, operă şi balet. „Au fost 35 milioane de lei de la buget, restul din sponsorizări şi bilete”, a indicat Oana Marinescu, responsabilul cu comunicarea al Festivalului George Enescu. Pe lângă cele 35 de milioane de la buget, organizatorii au reuşit să mai atragă circa 4 milioane de lei, astfel că bugetul festivalului se situează în jurul sumei de 39 milioane lei.

 

 

Două antologii cu 28 de scriitori ieşeni

Pentru Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) au fost editate două antologii, în limba engleză, de poezie şi proză ieşeană. Coordonatori au fost criticii literari Doris Mironescu (poezie) şi Antonio Patraş (proză), iar fiecare volum cuprinde câte 14 nume din generaţii şi orientări estetice diferite.

Cei 14 poeţi ieşeni selectaţi sunt Constantin Acosmei, Radu Andriescu, Liviu Antonesei, Michael Astner, Şerban Ax
inte, Emil Brumaru, Mariana Codruţ, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Matei Hutopila, Ovidiu Nimigean, Cassian Maria SPiridon, Nicolae Turtureanu şi Lucian Vasiliu.

Antonio Patraş i-a selectat pe prozatorii Şerban Alexandru, Liviu Antonesei, Călin Ciobotari, Mariana Codruţ, Nichita Danilov, Dan Doboş, Vasile Iancu, Grigore Ilisei, Cătălin Mihuleac, Ovidiu Nimigean, Radu Pavel Gheo, Adrian G. Romila, Valentin Talpalaru şi Dorin Spineanu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments