De ce nu găseşte Victor Ponta 1,5 miliarde de euro pentru Roşia Montană?

0
75

Ponta spune că România nu are 1,5 miliarde de euro pentru a porni investiţia de la Roşia Montană. Pe lângă faptul că suma e mult umflată, nefiind necesară toată de la început, eu cred că România poate găsi 1,5 miliarde de euro pentru un proiect economic care se doveste viabil şi serios. Nu spunea Fenechiu că găseşte 2-3 miliarde pentru şoseaua Est-Vest, mult mai abstractă din punct de vedere financiar decât cel mai mare proiect aurifer din Europa?

E simplu: ai un calcul economic, stai pe patru munţi de aur şi eşti ditamai al şaptelea stat din UE. Angajezi una dintre primele 3-4 firme la nivel mondial de exploatare minieră (sunt singurii care prezintă garanţii ferme de mediu şi management eficient) şi împarţi profitul: 50-50. Rădăcina raului la Roşia Montană a fost împărţirea profitului şi înhăitarea cu nişte ciubucari care speculează licenţe de explorare pe tot globul, jucându-se câte 10 ani pe pieţele bursiere.

Deci, dacă eşti om de stat responsabil, guvernând cu adevărat pentru romani, faci Roşia Montană ca la carte, cu parteneri mari, care au cifre de afaceri anuale mai mari decât PIB-ul României şi găseşti bani în sistemul financiar mondial. Pentru că eşti un stat UE credibil, nu o bandă de guerrillos de prin cornul Africii.

Acuma ce să mai spună Franck Timiş, Paulson, Steinmetz şi Soros, care la început s-a împotrivit proiectului, până a fost primit la masă cu bucate, înfruptându-se ani de zile din jocul bursier? N-au ce să zică pentru că au câştigat sute de milioane de dolari speculând la bursa acţiunile Roşia Montană. Şi-au atins obiectivul. Dacă aveau intenţia să exploateze, o făceau de mult, vindeau licenţa la un gigant din industria minieră.

Aurul a scăzut anul acesta pe burse, după trei ani de creşteri continue, pe fondul crizei. Se spune însă că îşi va reveni şi că pe termen mediu (4-5 ani) cotaţia se va tripla. Nu ştiu, nu sunt Mama Omida, dar Ponta are imensa ocazie să facă ceva cu cap, în interesul românilor. Şi să pună la punct inclusiv sistemul de prelucrare pe orizontală, pentru că resursa minerală e un avantaj competitiv important (vezi Mircea Cosea via ziare.com). Asta înseamnă bună guvernare.

Cei care spun că e mai bine fără exploatare la Roşia Montană pot fi înţeleleşi până la urmă. Fără idealismul lor, proiectul ar fi continuat. Dar punctul lor de vedere e în cealaltă extremă. Trebuie să ne exploatăm resursele bla-bla…, restul îl ştiţi… interesul românilor.

P.S. Mi-am amintit de Norilsk, oraşul de nichel de la Cercul Polar. A fost primul lagăr înfiinţat de Stalin şi exploatarea va mai continua vreo 300 de ani. Statul rus are un profit de 5 miliarde de euro pe an din acest munte. Salariile ajung la 6.000 de euro. Afacerea e controlată de stat.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments