Îi ţine închişi în curte, îi îngrijeşte, îi hrăneşte, dar sub nicio formă nu le dă drumul în stradă. Femeia a înţeles că dragostea sa pentru câini nu trebuie să provoace disconfort celorlaltor persoane.
Curtea unei case din staţia de autobuz Târgu Cucu găzduieşte, în câţiva metri pătraţi, 11 câini. Proprietara, medic de profesie, este o iubitoare de animale. A acceptat să vorbească cu reporterii 7est, însă nu a dorit să-şi declare identitate şi nici să se lase fotografiată.
Femeia a explicat că primii doi câini i-a luat pentru a-şi proteja proprietatea. S-au înmulţit şi aşa a ajuns la 11. Doctoriţa îşi iubeşte animalele, dar îi înţelege şi pe cei care nu suportă prezenţa patrupedelor pe străzi. Tocmai de aceea, îşi ţine animalele în curte. “Poate sunt mulţi, dar nu părăsesc curtea. Ei nu ştiu cum e să trăiască dincolo de gard”, spune femeia.
Pentru pază
Femeia stă în imobilul de lângă zidurile Mănăstirii Golia, de când s-a născut. Părinţii ei au locuit acolo, iar necesitatea unui câine s-a văzut în timp. “Înainte să pun gard, pe bucata de pământ din spatele casei, trăiau oamenii străzii. Veneau primăvara cu cartoane, pături şi trăiau acolo”. Dar asta nu a fost singura problemă cu care s-a confruntat femeia. Romii ce locuiesc în principal pe strada Cuza Vodă, i-au spart de câteva ori magazia şi au încercat chiar să pătrundă în casă. “Au rupt scândurile şi au început să fure. Se întâmplă ca de multe ori să mă trezesc cu odraslele ţiganilor, pe geamul bucătăriei cerându-mi de mâncare”, mărturiseşte medicul. Aşa că femeia a decis să împrejmuiască bucată de pământ cu gard înalt de doi metri şi să aducă câini. “Până la urmă plătesc chirie pe terenul acesta şi mi se părea normal să fac asta”.
Iniţial, medicul a luat doi câini pentru paza casei. S-au înmulţit, a început să-i îndrăgească şi acum nu mai poate renunţa la ei
Saci cu mâncare
În timp, s-a ataşat de câini, iar acum n-ar putea trăi fără ei. Toţi sunt câini comunitari, iar cel mai bătrân dintre ei are nouă ani. La început au fost doi, iar când puii au apărut, femeia a încercat să îi doneze, dar mulţi din cei care doreau un animal ajungeau să se răzgândească. Aşa că, din milă, i-a păstrat pe toţi şi le-a oferit un adăpost. A fost un moment când un câine a scăpat din curte şi l-au prins hingherii. “M-a anunţat un vecin care văzuse totul şi m-am dus să-l iau imediat acasă. Câinele fusese deja castrat, dar nu în condiţii tocmai sterile. Era să moară atunci”, povesteşte femeia. Acum câinele se plimbă liniştit prin curte, iar când cineva se aproprie de gard, stă cu capul între barele din fier forjat pentru a fi mângâiat.
Însă, ca să întreţii atâtea suflete, e nevoie de mâncare. Femeia cumpăra câte un sac cu măruntaie din carne de pui, din care face supă şi hrăneşte haita. “Costuri sunt. Dar ştiţi cum e. Merită”.
I-au spart geamul
Recent a avut parte şi de întâmplări mai puţin plăcute. După incidentul de la Bucureşti, ce a dus la moartea băiatului de patru ani, Ionuţ Anghel, lumea care trece prin dreptul casei medicului are tendinţa să se poarte violent cu animalele. “Când au fost manifestările pentru Roşia Montană, mai mulţi indivizi, când au trecut prin dreptul casei, au început să arunce cu pietre în câini. Mi-au spart şi un geam”, explică femeia arătând spre fereastră cu pricina. Ea a înţeles şi consideră că e tragic ce s-a întâmplat cu băieţelul din Capitală, însă spune nu trebuie aplicat un asemenea tratament tuturor câinilor. Femeia mărturiseşte că atâta timp cât va locui în această casă şi cât va fi în putere nu va renunţa la câini. Care au devenit, până la urmă, ca o familie pentru ea. E poate cel mai bun exemplu de iubitor de câini. Îi ţine închişi în curte, îi îngrijeşte, dar sub nicio formă nu le dă drumul în stradă.
2.000 de câini maidanezi ar mai fi liberi pe străzile din Iaşi, potrivit estimărilor Livioarei Rotariu, şefa padocului Miroslava
O lege controversată
După moartea lui Ionuţ Anghel, băiatul de patru ani sfâşiat de maidanezi în Capitală, Parlamentul a votat cu 266 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, o lege privind situaţia câinilor fără stăpân. Aceasta prevede un termen de 14 zile, timp în care iubitorii de animale se pot duce să îşi revendice patrupedul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, câinii vor fi eutanasiaţi. Actul normativ a stârnit mai multe proteste în oraşele ţării, dar şi în Europa. Legea a fost contestată la Curtea Constituţională (CCR), în urma unei sesizări depuse de 29 de parlamentari PP-DD, PNL, PC, PSD şi PDL. CCR va judeca legea câinilor maidanezi miercuri, 25 septembrie.