Seismologii monitorizează atent zonele din judeţul Galaţi care au fost zguduite în ultimele zile de mai multe cutremure. Cercetătorii încearcă astfel să identifice cauzele care au dus la producerea seismelor.
Actualizare 10:40: „Avem un tip de fenomen în Galați, în zona Izvoarele, și vreau doar să anunț că nu trebuie nimeni să intre în panică. Suntem în monitorizarea fenomenelor și tot ceea ce ține de instituțiile statului și de partea tehnică, domnule ministru Costoiu (Mihnea Costoiu – ministrul Cercetării – n.r.), scurt, să dăm un mesaj de calm că știm fenomenul și îl monitorizăm”, a spus premierul Victor Ponta în comandamentul de urgență convocat astăzi.
Mihnea Costoiu a anunțat astăzi că fenomenele se înregistrează în zona Izvoarele, Negrești, Schela, Slobozia și Conachi din județul Galați.
„Am dispus încă de săptămână trecută ca o echipă să meargă la Galați. Sunt trei stații seismice pentru monitorizare. Suntem în dispozitiv cu toții, suntem cu cei mai buni specialiști în aceste zile în Galați. Deocamdată nu sunt lucruri speciale, există o activitate seismică, câteva cutremure în ultimele zile. Ultimul, astăzi dimineață la ora 8:01, de 3,6”, a spus ministrul Cercetării.
Actualizare 09:30: Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 pe scara Richter s-a produs luni dimineață în județul Galați, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul a avut loc la ora 08:02, la o adâncime de 5 kilometri și cu intensitatea în zona epicentrală III pe scara Mercali. Cele mai apropiate localități de epicentru au fost Galați (17 km), Brăila (30 km), Măcin (38 km), Tecuci (51 km) și Focșani (56 km).
Cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului au montat aparatură de monitorizare a mişcărilor telurice în trei locuri. Potrivit acestora, ar putea fi vorba de mai mulţi factori care au generat cutremurele.
Unul este instabilitatea solului. De vină ar putea fi şi inundaţiile din ultimele săptămâni şi, nu în ultimul rând, exploatările petroliere din zonă. Mai mulţi localnici s-au plâns că sub pământul pe care sunt ridicate casele se aud bubuituri, iar terenul se zguduie.
Dacă se va confirma că alunecările de teren sunt de vină, populaţia va fi evacuată. Primele concluzii sunt aşteptate peste două săptămâni.
Şapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 3 şi 3,9 s-au produs, în ultima săptămână, în zona Galaţi. Ultimul şi cel mai puternic a avut loc ieri, în jurul orei 18.10, la o adâncime de 5 kilometri.
(Sursa: digi24.ro)