Nu dau numele celor care au furat 198 milioane de euro, pe care acum le plătim noi. 7EST va recurge la instanţă. LISTA HOŢILOR POSDRU VREM!

0
104

Într-o corespondenţă halucinantă cu autorităţile de la Organismul Intermediar Regional de la Piatra Neamţ, 7EST s-a izbit ca de un zid de refuzul acestora de a ne prezenta proiectele care au încălcat normele europene. Din cauza fraudelor, Comisia Europeană a aplicat o corecţie de 25% pe proiectele POSDRU, în valoare totală de 198 milioane de euro. Corecţie înseamnă tăierea sumelor, care acum sunt suportate din bugetul României.

 

 

Autorităţile ţin secrete sumele şi programele cu finanţare POSDRU care au fost supuse sancţiunilor UE. Potrivit unui HG publicat recent în Monitorul Oficial, România plăteşte corecţii financiare de 25% iar banii sunt cheltuiţi de la buget. Nimeni nu vrea însă să spună ce programe au fost descoperite în neregulă.

 

Circa 200 milioane euro pe POSDRU

Corecţiile de 25% sunt aplicate ca urmare a neregulilor la achiziţiile publice şi aprobarea proiectelor europene POSDRU din perioada 2009-2011, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Autoritatea pentru certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor va face deducerea definitivă a celor 25% asupra declaraţiilor de cheltuieli care se vor transmite Comisiei Europene pe actuala perioadă de programare.

Hotărârea de Guvern în cauză nu face trimitere la sume exacte dar, în noiembrie 2012, Guvernul Ponta I a adoptat un memorandum care pregătea aplicarea de corecţii financiare de 25% în cadrul POSDRU. Documentul viza atunci corecţii în valoare de 198 milioane de euro.

 

Vinovaţii sunt „la secret”

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Guvernul a decis suportarea contravalorii acestor corecţii de la bugetul de stat, în vederea asigurării fluxurilor financiare din partea CE. Altfel spus, neregulile constatate în timp la derularea proiectelor POS DRU sunt plătite de toţi contribuabilii români. Numele persoanelor implicate şi a proiectelor în neregulă sunt ţinute secrete de responsabili. Consilier al ministrului Eugen Teodorovici, Diana Gherghiţă-Mihăilă şi-a declinat competenţa spre OIR POSDRU. Aşadar, 7EST a solicitat OIR POSDRU lista proiectelor supuse corecţiilor şi sumele în cauză.

 

Din cauza fraudelor pe POSDRU, fondurile au fost blocate aproape doi ani, în două etape, astfel că au suferit şi ONG-urile care au derulat programe curate

 

Dialogul surzilor cu OIR

Primul răspuns al instituţiei de la Piatra Neamţ repetă, practic, atât comunicatul Ministerului Fondurilor Europene, cât şi formulările din HG-ul publicat pe 10 septembrie. „Corecţia este suportată de statul român, beneficiarii de finanţare nerambursabilă nefiind afectaţi de această corecţie, inclusiv cei din judeţul Iaşi. Banii aferenţi Programului operaţional sectorial Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013 nu sunt pierduţi, fiind disponibili pentru solicitări ulterioare de la Comisia Europeană”, se arată în răspunsul semnat de directorul executiv Corneliu Andronache. În consecinţă, pentru că sancţiunile sunt suportate din bani publici, s-a solicitat din nou OIR POSDRU lista proiectelor şi sumele supuse corecţiei.

 

Au rezolvat-o! Plăteşte statul

Răspunsul OIR POSDRU Neamţ a fost unul similar, conducerea instituţiei insistând pe faptul că plăteşte statul în locul celor care au greşit în derularea proiectelor. „După cum e menţionat în răspuns, beneficiarii de finanţare nerambursabilă nu sunt afectaţi de această corecţie, inclusiv cei din judeţul Iaşi. Persoanelor juridice care implementează proiectele nu li se aplică nici o corecţie la cererile de rambursare, cererile de rambursare fiind plătite în funcţie de cheltuielile validate (cheltuielile eligibile)”, a insistat Ioana Andoreanu, coordonatorul Compartimentul Managementul Informaţiei.

O nouă solicitare pentru a afla ce sume sunt suportate de stat drept corecţii pentru proiectele derulate la Iaşi nu s-a mai soldat cu vreun răspuns.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments