Reacții la vizita fulger a președintelui pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni: „Traian Băsescu este nervos că acest proiect nu este al său”

0
80

Inspecția fulger pe șantierul gazoductului Iași-Ungheni nu s-a lăsat fără urmări. Consorţiul format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România) susţine, într-un comunicat, că va respecta termenul contractual pentru execuţia etapei principale a proiectului, stabilit pentru 20 decembrie 2013. Mai dur a fost purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, care l-a făcut pe președintele Traian Băsescu „invidios” pe proiectele Guvernului Ponta.

 

 

„Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunţată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de şantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuţia firului principal al conductei şi toate activităţile şi acţiunile realizate şi prezentatate sunt de natură a suşţine acest termen şi angajamentul executantului”, se arată într-un comunicat transmis de consorţiu. Constructorul consideră, totodată,  „injuste” comentariile şi materialele de presă privind stagnarea lucrărilor.

 

Contractul pentru construcţia ţevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi firmele membre ale consorţiului.

Cele trei firme arată că „o mică parte a materialului tubular” a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de ţeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.

 

Proiectul de construcţie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

 

 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că preşedintele Traian Băsescu este „nervos” pentru că proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni nu este legat de numele său şi încearcă, din acest motiv, să pună piedici.

 

Într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, Ivan spune că „Executivul USL a sprijinit cu proiecte concrete Republica Moldova, spre deosebire de guvernele PDL şi de preşedintele Traian Băsescu”.

 

„Spre deosebire de Traian Băsescu, cel care se pricepe doar la declaraţii frumoase despre relaţia cu Republica Moldova, Guvernul USL i-a sprijinit pe vecinii noştri cu lucruri concrete. Demararea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni este un pas foarte important către independenţa energetică a Republicii Moldova, un pas pe care noi l-am făcut, deblocând proiectul. Probabil că Traian Băsescu este nervos pentru faptul că acest proiect major nu este legat de numele său şi că USL a făcut mult mai mult pentru Republica Moldova decât fostele guverne PDL. De aceea încearcă să pună piedici”, susţine Ivan.

 

El adaugă că de când USL a venit la guvernare, sprijinul pentru Republica Moldova a devenit o prioritate constantă pentru România.

 

„Facem transfer de expertiză pentru pregătirea statului vecin în dialogul cu Uniunea Europeană; oferim 5500 de burse de studiu pentru anul şcolar 2013-2014; lucrăm la dezvoltarea unui mecanism de tip SMURD în Republica Moldova; îndemnăm companiile din România şi populaţia să cumpere produse moldoveneşti, în contextul embargoului rusesc. Sunt doar câteva direcţii semnificative pe care USL le urmează pentru sprijinirea vecinilor noştri, faţă de care atitudinea României s-a schimbat: acum avem fapte, nu vorbe!”, mai spune purtătorul de cuvânt al PSD.

 

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat în această dimineață şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni. Șeful statului s-a declarat surprins că lucrarea nu a început și a atras atenția că este în joc prestigiul Românei în fața Comisiei Europene, care știe că lucrarea va fi finalizată în decembrie. Pe șantier, președintele nu a reușit să se întâlnească decât cu un singur reprezentant al constructorului, dirigintele de șantier, ceilalți muncitori nefiind prezenți.

 

(Sursa: mediafax.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments