Reformă în Sănătate fără nimic. Ministrul Eugen Nicolăescu mai mult ia decât dă. Iașul nu va avea prea curând spital regional

0
67

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a sosit ieri, la Iaşi, pentru a suţine dezbaterea regională cu privire la noile modificări care vor fi făcute în sistemul sanitar. La întâlnire au participat manageri ai spitalelor din judeţele Moldovei, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai medicilor de familie, ai pacienţilor şi ai Colegiului Farmaciştilor, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei de Asigurări de Sănătate. Pe parcursul întâlnirii participanții s-au lămurit imediat că ministrul venise cu tolba goală, fără nici măcar o promisiune.

 

 

Cei mai disperați au fost șefii administrațiilor locale care trebuie să susțină financiar sistemul de sănătate. Subiectele concrete au fost evitate uneori brutal de Nicolăescu. Unul dintre ele: Spitalul Regional de Urgențe, despre care ministrul a spus că există în plan de a fi realizat, însă nu acum.

 

„Liderii noştri au jurat că vor face spitalul regional de Urgenţe la Iaşi. Cer ca măcar primul hârleţ să se sape în aceşti ani, dar vreau să şi văd că se întâmplă ceva. Vine vremea când se va da socoteală. Eu spun din timp, ca să avem vreme să îndeplinim. Discutaţi în Guvern şi rezolvaţi această situaţie. Eu sunt răbdător, dar atent. Să vedem şi fapte, nu poveşti”, i-a cerut Cristian Adomniţei, președintele Consiliului Județean Iași, ministrului Sănătății.

 

Schimbările propuse de Ministrul Eugen Nicolăescu prin Reforma Sănătății se referă în principal la modificarea statutului public al spitalelor, creşterea numărului de centre unde pot activa rezidenţii și adăugarea unor venituri în funcţie de performanţă. Proiectele-pilot vor fi aplicate în 12 spitale, potrivit reformei, atât regionale de urgenţe, cât şi municipale. Toate necesită însă timp, a subliniat ministrul.

„Dacă aş mai avea vreo 500 de oameni în ministerul sănătăţii poate că aş putea să fac toate lucrurile deodată. N-am cum din păcate, și atunci le luăm aşa pe rând şi am considerat că sunt priorităţi. Ca să fie clar poziţiile pe care ne situăm, şi eu vreu 6% din PIB pe Sănătate, şi eu vreau lucrul acesta şi încerc să-l duc în realizare, dar aşa cum îl am în programul de guvernare îl am până în 2016, şi dacă ar depinde de mine mâine l-aş face, dar depinde de economia României ,” a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

 

Reprezentanţii sindicatelor nu văd însă aspectele pozitive şi spun că schimbările nu rezvolvă problemele sistemului. Angajaţii din sistemul sanitar ameninţă în continuare cu proteste de pe 18 septembrie.

 

„Cum am învăţat că problemele cu Cioabă, câinii comunitari şi cu Roşia Montană se rezolvă în stradă atunci suntem obligaţi şi noi. Încă o dată repetăm că mişcările noastre sunt în favoarea Ministerului Sănătăţii şi vă rugăm pe dumneavoastră să fiţi cel care duceţi mai departe în guvern,” a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

Colegiul Medicilor şi Sanitas cer creşterea veniturilor, acordarea a 6% din produsul intern brut pentru Sănătate, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Liderul Sindicatului Sanitas Iaşi, Viorel Tănase, a fost cel care s-a revoltat de mai multe ori.

 

„Unităţile medicale suferă de o subfinanţare cronică de mult timp. Unele abia au început să se redreseze. Aţi ajuns să faceţi experimente pe ele acum, când abia și-au revenit cât de cât?”, a întrebat liderul SANITAS, care l-a iritat pe ministru cu intervenția sa.

 

Ministrul a mai anuţat că în bugetul pe anul 2014, 8,5 sau 9% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va ajunge la medicina de familie.

În plus, pentru cadrele medicale de la UPU Eugen Nicolăescu a anunțat clar că, în bugetul de anul viitor nu vor fi bani pentru reabilitarea clădirii.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments