SFÂNTA MARIA MICĂ. Tradiții și obiceiuri

0
93

Duminică, 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. De cea mai mare sărbătoare a toamnei sunt legate mai multe obiceiuri şi superstiţii. Se spune că în această zi, mai mult ca niciodată, Maica Domnului îl roagă pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor şi să dăruiască copii celor care şi-i doresc precum a făcut în cazul lui Ioachim si Ana.

 

Duminică, creştinii sărbătoresc Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. De cea mai mare sărbătoare a toamnei sunt legate mai multe obiceiuri şi superstiţii.

 

În credința populară, sărbatoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi. Această zi a Nașterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie și ținută de toata lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodărești tocmai în această zi sfântă.

 

Mai există și o altă superstiție românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au șansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.

 

Maica Domnului este cea care protejează îndeosebi persoanele de sex feminin și pe cele mai vulnerabile: fetele necăsătorite, femeile însărcinate, mamele, copiii, dar nu numai.

 

Oricine se roagă Fecioarei Maria este ascultat, mai ales dacă se roagă cu inima curată și credință multă în ziua în care este cinstit numele său, scrie garbo.ro. Se spune că astăzi, mai mult ca niciodată, Maica Domnului îl roaga pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor și să dăruiasca copii celor care și-i doresc precum a făcut în cazul lui Ioachim și Ana.

 

Maica Domnului este alături și de femeile care urmează să nască, veghiind asupra lor pentru a avea o naștere ușoara și prunci sănătoși. Printre gospodine, de Sfânta Maria Mică există obiceiul de a împărți cele mai alese fructe ale toamnei (prune și struguri) celor vii în amintirea și pentru pomenirea sufletului celor “adormiți”. Pentru că în duminica acestei sărbători este dezlegare la pește, în multe zone ale țării se respectă tradiția, iar pe mese stau la loc la cinste bucatele pe bază de pește.

 

(Sursa: realitatea.net)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments