Părintele unui copil de 3 ani care nu a fost primit la grădiniţă pentru că nu avea vacinurile la zi, le-a declarat război autorităţilor sanitare, fiind de părere că minorului i se refuză nejustificat accesul la educaţie. De cealaltă parte, specialiştii în sănătate publică insistă că prioritar este dreptul copilului la viaţă şi la sănătate şi afirmă că neîncrederea părinţilor în beneficiile imunizării nu are argumente solide.
Ionel Vovciuc, de 36 ani, din Suceava, tată a doi băieţi, unul de 3 ani şi 4 luni şi celălalt de 7 luni, este revoltat de faptul că primul său fiu, de vârstă preşcolară, nu este primit la Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde a fost înscris, pe motiv că nu a fost vaccinat împotriva unor boli infecţioase. Părintele reclamă că decizia autorităţilor sanitare de a respinge accesul copiilor neimunizaţi în sistemul de învățământ încalcă Constituţia, Codul Civil şi drepturile pacienţilor şi ameninţă Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu o acţiune în instanţă.
Tatăl: „Copilul meu îşi formează o imunitate naturală dacă eu îi asigur un mediu sănătos şi o alimentaţie corectă”
Ionel Vovciuc invocă dreptul său ca părinte de a nu-şi inocula copiii cu vaccinurile aşa-zis obligatorii, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, susţinând că are suficiente motive să creadă că fiul său se poate dezvolta armonios şi fără vaccinuri.
„Copilul meu îşi formează o imunitate naturală dacă eu îi asigur un mediu sănătos şi o alimentaţie corectă. Consider că din punct de vedere al imunităţii este mai puternic decât copiii vaccinaţi, el nu a răcit, spre deosebire de ceilalţi. Faptul că la noi se înregistrează decese la copiii vaccinaţi şi nimeni nu-şi asumă răspunderea în asemenea cazuri mă face să cred că vaccinurile nu sunt sigure şi că fiul meu poate creşte sănătos şi fără ele. Mi-am asumat toate riscurile când am decis să nu-mi imunizez copilul”, spune tatăl.
De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică Suceava are ca justificare Ordinul 1955/1995, care prevede că „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale ce atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”.
Directorul executiv al DSP, doctorul Ludovic Abiţei, declară căpărinţii care aleg să respingă imunizarea nu îşi pun în pericol doar propriii copii, ci şi pe cei ai altor părinţi şi subliniază că eventualele efecte adverse ale vaccinurilor sunt minore faţă de riscurile pe care le implică nevaccinarea.
188 de copii înscrişi la Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde două dintre cadrele didactice sunt gravide
„Nu putem permite intrarea unui copil nevaccinat în colectivitate, fiindcă există normative în vigoare care interzicacest lucru. Nu este vorba de voinţa personală a cuiva, ci de ceea ce spune legislaţia în domeniu. Dacă am fi de acord cu altceva, ar putea apărea focare sau epidemii de boalăşi ne-am trezi că părinţii copiilor vaccinaţi sunt scandalizaţi. În România există o schemă obligatorie de vaccinare, iar cine nu se supune îşi asumă nişte riscuri”, a punctat şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
La Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde Ionel Vovciuc a vrut să-i ofere primului său născut o educaţie, sunt înscrişi 188 de copii. Unitatea de învăţământ preşcolar are 28 de angajaţi, două dintre cadrele didactice care lucrează aici fiind însărcinate. Dorina Vieru, directoarea grădiniţei, afirmă că nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru posibilele riscuri pe care le implică includerea unui copil nevaccinat în colectivitate, motiv pentru care a cerut Direcţiei de Sănătate Publică lămuriri suplimentare.
“Este primul caz de acest gen cu care ne confruntăm. Copilul a fost înscris de părinţi în primăvară, când s-au depus, în acest sens, o cerere şi certificatul de naştere, urmând ca în toamnă, înainte de intrarea în colectivitate, să se prezinte şi documentele medicale. Pe data de 23 septembrie a venit mama, dar care n-a putut arăta cadrului sanitar adeverinţa de vaccinare, întrucât copilul nu fusese imunizat”, a explicat Dorina Vieru.
Ionel Vovciuc vrea ca subiectul imunizărilor obligatorii la copii să fie lansat într-o dezbatere publică
În ultimii ani, medicii suceveni se confruntă tot mai des cu refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii împotriva unor boli infecţioase, procentul de vaccinare în judeţ scăzând de la 95 la 85 şi chiar 80 în unele zone, conform datelor centralizate de DSP. Medicul de familie Irina Badrajan este convinsă că teama de imunizare a apărut din cauza publicităţii negative făcute vaccinurilor, îndeosebi pe internet. Mulţi părinţi şi-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate publică şi se tem că imunizările sunt periculoase, după ce surse neoficiale au „bombardat” cu informaţii privind toxicitatea vaccinurilor, din cauza conţinutului de metale grele. Irina Badrajan infirmă zvonurile conform cărora vaccinurile pot provoca autism, paralizii sau alte afecţiuni grave, adăugând că beneficiile prevenţiei nu pot fi contestate.
În 2012 şi 2013, în judeţul Suceava s-a înregistrat o epidemie de rujeolă şi rubeolă, fiecare cu peste o mie de cazuri, iar specialiştii instituţiei atrag atenţia că aceste boli contagioase, cu risc ridicat de complicaţii, pot fi evitate prin vaccinare. Datele statistice precizează că, în ultimul an, în judeţ s-au înregistrat trei decese cauzate de rujeolă, victimele fiind o fetiţă de 11 ani şi doi sugari care nu fuseseră imunizaţi.
Ionel Vovciuc şi-a exprimat intenţia de a se alătura unei campanii naţionale de strângere de semnături de la părinţii care împărtăşesc aceleaşi convingeri şi care au ajuns într-o situaţie similară, sperând că subiectul imunizărilor obligatorii la copii va fi lansat într-o dezbatere publică.
(Sursa: monitorulsv.ro)