Viaţă de rezident în Iaşi: 200 de euro după 20 de ani de carte

0
1317

Doctorul Vlad Foca îşi petrece 80% din timp în spital

Sute de milioane de euro se scurg din conturile statului în urma unor licitaţii măsluite, dar bani pentru medici nu se găsesc la buget. Un proaspăt absolvent de Medicină trece prin cei cinci ani de rezidenţiat cu un salariu mizer, de 200 – 300 de euro. După 20 de ani de carte, majoritatea trăiesc tot pe spinarea părinţilor.

 

Gărzi neplătite, 800 de lei salariu şi aproape 80% din viaţă petrecută pe holurile spitalului. Cam aşa se prezintă, pe scurt, viaţa unui medic rezident în România.

 

22 de ani de carte

Doctorul Vlad Foca este medic rezident, anul I, în cadrul secţiei de ortopedie a Spitalului Clinic de Urgenţe “Sf. Spiridon”. Provine dintr-o familie de oameni educaţi, tatăl este inginer agronom, iar mama educatoare, stabiliţi în comuna Mihăileni, judeţul Botoşani. Pasiunea pentru medicină a început încă din băncile şcolii, când a studiat cu interes biologia. Cu sprijinul părinţilor a dat mai departe la medicină. A urmat vreme de şase ani cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie, iar acum îl mai aşteaptă alţi cinci de rezidenţiat. La un calcul rapid, 11 ani.

 

Munceşte ca un sclav

Acum statul îl răsplăteşte pentru cei şase de studii cu 800 de lei salariu, la care se adăugă un spor de 15%. “Ajungi cu bonuri de masă, cu totul, undeva la 1.000 de lei, în condiţiile în care trebuie să mănânci, să te îmbraci, să plăteşti utilităţile şi chiria”, spune doctorul Vlad Focă.

Mai mult, parte din gărzile efectuate de medicii rezidenţi sunt neplătite. O gardă înseamnă să fii în spital de la ora 7 dimineaţa, până a doua zi la 8. Dar cum în următoarea zi, cei mai mulţi din medici au consultaţii, programul se prelungeşte până la ora 14. “Sunt 31 de ore de gardă, din care plătite doar 14. Iar sâmbătă şi duminică gărzile nu sunt plătite deloc, dar trebuie să le faci”, explică rezidentul.

 

Fără concediu

De-a lungul unei luni calendaristice, un medic rezident poate efectua de la cinci până la 8 sau 9 gărzi. Iar acestea implică şi nişte costuri. “Cheltui cam 50 de lei pe gardă. Pe mâncare, apă şi altele necesare. Deja poţi spune că minim 250 de lei din salariu i-ai pierdut”, afirmă doctorul Vlad Foca.

De asemenea, noţiunea de “concediu” nu există în vocabularul medicilor rezidenţi. Atât doctorul Vlad Foca, cât şi alţi colegi de-ai lui, n-au avut parte de concediu de odihnă. “Anul acesta, cred că am avut în total, cinci zile libere. O sâmbătă sau o duminică într-o lună”, spune rezidentul.

 

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, are calcule complete. Pentru dublarea salariilor rezidenţilor, efortul bugetar anual ar fi de aproximativ 41 milioane de euro

 

Vrea în Belgia

Odată ajuns în anul V de rezidenţiat, salariu unui medic nu suferă modificări majore. El ajunge la un cuantum de aproximativ 1.500 de lei. Totodată, nici condiţiile de muncă nu se îmbunătăţesc. Aşa că foarte mulţi sunt hotorâţi să plece în străinătate după terminarea celor cinci ani. Destinaţiile preferate sunt Belgia, Franţa sau Irlanda. Vlad Foca să gândeşte să plece o perioadă cu o bursă de studiu în Belgia. Vrea să vadă dacă se poate acomoda. Spune că nu îi va fi uşor, mai ales că e departe de familie. Dar măcar aşa ştie că e plătit pentru efortul depus în anii de studiu.

În acest moment, medicilor rezidenţi nu are cine să le apere drepturile. Ei nu fac parte din Colegiul Medicilor, dar pe noua legislaţie se doreşte schimbarea acestui aspect.

 

Cum a pierdut România 3,5 miliarde de euro

Din România, peste 14.000 de medici specialişti au plecat în străinătate, din 2007 până în prezent. În ei, statul român a investitit 3,5 miliarde de euro, adică 250.000 de euro pe cap de medic specialist. Dar asta în 30 de ani. “Noi când am făcut calculul pentru cei 14.000, am luat în considerare toate cheltuielile educaţionale suferite de statul român, începând cu şcoala, liceul, după facultatea şi la urmă rezidenţiatul”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Medicii şi asistenţii din România au demarat deja ample măsuri de protest, solicitând majorarea salariilor. Astărăstoae susţine că, cel puţin în cazul medicilor rezidenţi, efortul bugetar ar fi mic. “Pentru a le dubla, în acest moment statul român ar trebui să investească 41 de milioane de euro pe an, iar pe aceste ultime patru luni, ar trebui aproximativ 12 -14 milioane de euro”, a declarat Vasile Astărăstoae. Raportat la bugetul României, suma cerură pentru medicii rezidenţi, în perioada septembrie – decembrie, este subzecimală.

4 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments