A MURIT ANGELA MOLDOVAN, una dintre cele mai importanmte voci ale muzicii populare românești

0
83

Realizatoarea TVR Iuliana Tudor anunţă pe pagina sa de Facebook dispariţia unei mari artiste a muzicii populare româneşti. Angela Moldovan împlinise recent 86 de ani.

 

Lumea folclorului e din nou în doliu. Angela Moldovan, una din cele mai iubite voci ale muzicii populare romăneşti, a murit, anunţă realizatoarea emisiunii „O dată-n viaţă” de la TVR, Iuliana Tudor.

 

Născută pe 19 septembrie 1927, la Chişinău, Angela Moldovan s-a mutat de familie la Târgu Mureș, apoi la Timișoara și Suceava. A fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan, și cu textierul, scenaristul Mircea Block, autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece precum „Fata neichii”, „Sărba de la Deleni”, „Ia mai zi-i măi fluieraș”, „Merge satul la cules”, „Dorul mă cată pe-acasă”.  În anul 1953 devine solistă a Ansamblului „Barbu Lăutaru”. Mai târziu este acceptată în cadrul Ansamblului „Ciocârlia”. Apoi a câștigat un concurs pentru un post de solistă și a început sa cânte în diferite spectacole.

 

Melodia cu care s-a lansat, în anii ’60, este „La Oglindă”, pe versuri de George Coșbuc. A urmat „Mi-am facut bundiță nouă”, cântec pe care l-a învățat de la bunica sa din Basarabia, și care a devenit cel mai mare hit al artistei, fiind preluat și de alte colege de breaslă. A mai lansat numeroase alte piese: „Cine stă posomorâtă”, „Asta-i sârba mărunțică”, „Mi-am pus dorul pe cântar”, „Fata neichii”. Este cunoscută publicului larg și din apariția în filmul „Veronica”. (sursa: Wikipedia)

 

Angela Moldovan a primit pe 29 noiembrie 2002 Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

 

Recent, alte două cântăreţe cunoscute de muzică populară au murit.

 

(Sursa: realitatea.net)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDe luat aminte! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta cuvioasă Parascheva
Articolul următorUltima oră! Peste 100.000 de credincioși au trecut pe la moaștele Sfintei. Opt infractori prinși în flagrant de polițiști în civil. 4 copii rătăciți de părinți. Pelerinii stau câte 15 ore la coadă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments