Primarul Miroslavei a dat prin atribuire directă o lucrare pe care a împărţit-o în trei. „Şi ce dacă?”, se miră el. Ca să nu depăşească pragul de la care trebuia să organizeze licitaţia, Dan Niţă a împărţit investiţia în trei contracte, pe care le-a dat prin atribuire directă aceleiaşi firme: Indecasa. „Avem cea mai frumoasă sală de şedinţe din România”, se laudă secretarul comunei. Mesele, scaunele, lambriurile şi uşile, mai importante decât uliţele fără asfalt, fără canalizare şi fără aducţiuni de apă şi gaz.
Neştiind ce să mai facă cu banii, primarul comunei Miroslava, Dan Niţă (PDL), şi-a renovat complet sediul Primăriei, făcând în ciudă miilor de locuitori pe străzile cărora nu există nici asfalt, nici canalizare, iar prin unele locuri nici măcar curent electric. Toţi aceştia trebuie să se descurce pe cont propriu, achitând mii de euro pentru infrastructura locală, tot aşa cum primarul Niţă are grijă de propriul sediu administrativ. Numai că nu din banii personali, ci din taxele locale.
Primarul Dan Niţă a împărţit o lucrare în trei părţi şi le-a atribuit direct unei singure firme
În interiorul Primăriei Miroslava sunt finisaje de lux cum nici în hotelurile de patru stele din Iaşi nu găseşti. Achiziţiile s-au făcut după o reţetă verificată în sistemul bugetar: Dan Niţă a evitat licitaţia, împărţind suma în trei contracte distincte, şi a făcut doar cerere de oferte. Nicio surpriză: toate cele trei comenzi au fost câştigate de o singură firmă.
O desfătare în lemn masiv
Primăria Miroslava, proaspăt renovată, merită să rămână în amintirea locuitorilor din cea mai bogată comună a judeţului sub numele de Mausoleul lui Niţă. Exteriorul a fost îmbrăcat în termosistem, dar şocul apare abia la interior, holurile şi birourile fiind inundate de lambriurile cu aspect de nuc lucios. Cea mai spectaculoasă este sala de şedinţe a Consiliului Comunal. „Probabil este una dintre cele mai frumoase săli de şedinţe din România. Este o lucrare făcută pentru cel puţin 30 de ani de-acum înainte”, îşi laudă realizarea Elena Florea, secretarul comunei Miroslava.
Sala de şedinţe a Primăriei Miroslava rivalizează cu livingul din apartamentul lui Donald Trump. Doar foiţele de aur lipsesc
În acelaşi timp, sunt zeci de drumuri neasfaltate în cea mai populată suburbie a Iaşului, reţeaua de gaz lipseşte încă pe multe străzi, iar la Valea Adâncă peste o mie de case stau pe o bombă biologică, folosind apa infiltrată cu nitriţi din puţurile săpate în curţi, deoarece nu există reţea de canalizare.
Masă de 15.000 de euro
Exteriorul clădirii a costat 610.000 de lei, organizându-se licitaţie. În schimb, amenajarea interiorului a fost atribuită direct, printr-o manevră de ocolire a legii. La o sumă ce depăşea plafonul de 15.000 de euro, Primăria Miroslava ar fi trebuit să organizeze licitaţie. Primarul Dan Niţă a decis, însă, să împartă lucrările în trei contracte. Lambriurile, uşile, mesele şi scaunele au fost considerate capitole separate. Toate cele trei contracte au fost obţinute, astfel, de Indecasa SRL Iaşi.
Feerie în lemn pe holurile Primăriei
„Nu am împărţit lucrarea ca să evit licitaţia, ci sunt trei obiective distince în discuţie. Şi ce dacă am făcut aşa? La nici unul dintre acele capitole nu este atinsă suma pentru licitaţie”, ne-a spus primarul Dan Niţă. Firma Indecasa a primit, astfel, trei contracte: montaj lambriu şi tapiserie în sala de şedinţe şi pe holurile Primăriei – 61.152 lei, masă de 42 mp şi 80 de scaune – 44.280 de lei şi furnizare şi montare 21 de uşi – 29.644 de lei. „Preţurile practicate nu sunt peste nivelul pieţei. A fost vorba de suprafeţe mari şi de aceea am oferit reduceri. Numai pentru lambriuri din lemn preţurile sunt între 60 şi 100 de euro metrul pătrat, în funcţie de complexitatea lucrării, iar acolo suprafaţa a fost mare”, ne-a spus Marcel Costea de la Indecasa Iaşi.
Deşi în anunţul de atribuire se vorbeşte de lambriuri de lemn masiv, în realitate acestea sunt din PAL. „Preţurile nu variază mult, indiferent de material”, a motivat reprezentatul firmei.
Şi Primăria Leţcani îşi face un nou sediu
O altă administraţie din apropierea Iaşului îşi desface baierele pungii pentru a construi o nouă clădire pentru Primărie. Administraţia Leţcani numără doar 22 de angajaţi dar consideră actualul sediu prea mic, astfel că a decis să ridice de la zero o nouă construcţie. Investiţia a fost evaluată iniţial la 2 milioane de lei, dar licitaţia s-a câştigat cu 1,33 milioane de lei, asta dacă nu vor fi majorări pe parcursul lucrărilor, cum se obişnuieşte în contractele publice din România.
Angajaţii Primăriei Leţcani vor avea la dispoziţie 14 birouri într-un sediu ce va fi amplasat în spatele celui actual şi va avea trei niveluri. Lucrările vor dura trei ani. După finalizarea lucrărilor sediul actual al Primăriei va fi demolat şi în acel loc va fi făcută o parcare.