Al treilea jucător pe piața de medicamente din Iași: cum să devii MILIONAR LA 60 DE ANI

0
9611

La Iaşi e produs medicamentul care distruge tulpina de virus responsabilă de apariţia cancerului de col uterin. Christache Zanoschi a urmat cursurile UMF în două rânduri, o dată a terminat medicina, iar a doua oară farmacie. Acum, e proprietarul unei fabrici de medicamente. Cervugid, cel mai cunoscut medicament produs de el, e căutat pentru tratarea afecţiunilor genitale feminine.

 

 

Unul dintre cele mai căutate medicamente de pe piaţă, Cervugid, este produs la o fabrică din Iaşi. 18 ani i-au trebuit medicului Christache Zanoschi să ajungă la formula perfectă. În 1974, după ce a terminat facultatea de medicină, a primit repartiţie la Policlinică. A tratat mii de femei şi, după ce a încercat sute de combinaţii, a găsit-o pe cea ideală. Aşa a apărut medicamentul ce tratează afecţiuni genitale feminine. A început producţia acestuia într-o făbricuţă din Copou. Cum comenzile curgeau, iar produsul era tot mai apreciat, Zanoschi a împrumutat bani de la bănci şi şi-a făcut o unitate de producţie, pe Calea Chişinăului. Pentru că nu a găsit niciun farmacist serios, Zanoschi a mai urmat încă o dată UMF, între 2005 şi 2010, fiind student la Farmacie. Deşi profesorii, cu care de altfel era coleg, el fiind şi conferenţiar la UMF, îl picau la examene, Zanoschi a absolvit şi a doua oară UMF şi, scârbit de sistem, a ieşit definitiv din învăţământ. Acum, e al treilea producător de medicamente din oraş.

 

Medicul Christache Zanoschi a găsit combinaţia ideală pentru Cervugid din întâmplare, după sute de combinaţii. Acum vinde medicamentul în cutii, fiecare cu câte 12 ovule

 

Diverse combinaţii

Povestea Cervugidului, cel mai căutat medicament pentru leziuni de col uterin, a început pe când Zanoschi era medic la Policlinică. „Am lucrat 35 de ani în Policlinică. Acolo foloseam diverse combinaţii de substanţe ce erau ulterior preparate în farmacii. După 1989 am continuat această joacă şi, într-o zi, am recomandat o anumită combinaţie de substanţe unei bolnave cu cervicită. După câteva zile pacienta era programată pentru cauterizare. Când a venit la control am constatat cu surprindere că nu mai era nevoie. Asta se întâmpla prin 1992 – 1993 şi acum Cervugidul este pe primul loc la tratarea bolilor de col uterin. Multe dintre calităţile lui le-am descoperit după ce intrasem intens în producţie. Spre exemplu, s-a aflat că previne cancerul de col sau de corp uterin. Pentru că distruge tulpina de virus responsabilă de apariţia acestui cancer”, a spus medicul Christache Zanoschi.

 

 

Fabrică pe credit

Încurajat de rezultate, Zanoschi a dorit să producă medicamentul industrial. „Imediat după aceea am făcut o făbricuţă cu o linie de producţie pe strada Pinului, unde este acum sediul social al firmei. În 10 ani am ajuns la vânzări record. În 2003, între octombrie şi decembrie am vândut de 10 miliarde de lei vechi. Atunci am luat decizia să împrumut bani de la bănci pentru fabrica nouă, mai ales că în 2004 se schimbau normele din domeniul producţiei de medicamente, pentru intrarea în UE. Am luat credit de 30 de miliarde şi am făcut fabrica actuală”, a explicat medicul Chirstian Zanoschi. În perioada mutării dintr-o fabrică în alta, a fost oprită producţia de Cervugid. Şi medicamentul atât de căutat a ajuns să fie vândut la suprapreţ.

 

Curat farmacie. La fabrica lui Zanoschi sunt reguli stricte, se lucrează în mediu steril
 

Student la bătrâneţe

Pentru că nu a găsit un farmacist serios pe care să-l angajeze la fabrica sa, Ircon, Christache Zanoschi, care era şi conferenţiar la UMF Iaşi, a dat din nou admitere la universitatea pe care o terminase cu zeci de ani în urmă. „Între 2005 şi 2010 am fost din nou student la UMF, de această dată la Farmacie. Şi am avut mereu probleme cu restanţele, îmi rămâneau pe vară. Mă picau colegi de-ai mei, poate din invidie, nu ştiu”, şi-a amintit Zanoschi.

 

 

 

Îl scoate la export

După ce Cervugidul a primit aviz de export de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, firma ieşeană poate începe exporturile. „L-am mai vândut în afară la persoane care auziseră de el, dar nu era nimic oficial. Este cerut în Ucraina, Germania, Republica Moldova, Anglia. Am găsit o firmă din Austria care este interesată să-l comercializeze în toată Europa”, a spus Christache Zanoschi.

Acum, Ircon Iaşi are în portofoliu 21 de produse, iar pentru alte 8 se aşteaptă avizele de la Agenţia Naţională a Medicamentului. „Avem foarte multe produse pe bază de plante. De altfel, şi în farmacii, 80% dintre medicamente sunt extrase din plante,” a precizat medicul Christache Zanoschi.

 

 

Afacerea Ircon

 

An       cifră de afaceri            profit

 

2008    4,5 milioane lei            245.000 lei

2009    6,7 milioane lei            354.000 lei

2010    7,34 milioane lei          144.000 lei

2011    6,8 milioane lei            176.000 lei

2012    8,5 milioane lei            166.000 lei

 

 

Ircon are 32 de anagajaţi. Salariile sunt cuprinse între 1.500 de lei şi 4.500 de lei net.

Ceilalţi jucători

În Iaşi mai sunt doi mari producători de medicamente: Antibiotice, firmă cu o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de lei în 2012 şi un profit de peste 27 de milioane de lei, şi Fiterman Pharma, cu o cifră de afaceri netă de 68 milioane de lei în 2012 şi un profit de aproape 8 milioane de lei.

 

„România poate obţine uşor în fiecare an cel puţin 5 – 6 miliarde de euro numai din exportul de medicamente. În fabrica noastră avem linii de producţie pentru orice, de la tablete la creme. Putem produce orice medicament, până şi citostaticele pe care le caută statul român prin afara ţării”, conferenţiar dr. Christache Zanoschi.

 

Ţărăncuţa Cezarina, sursă de inspiraţie

Un al doilea medicament de succes al firmei Ircon este Mameldin. Acesta este adresat tot femeilor şi combate durerile menstruale şi pe cele de la menopauză. „Eu am păstrat legatura cu oamenii din satul meu natal Vinderei, comuna Valea Lungă, Vaslui. Aveam o cunoştinţă din copilărie, Cezarina, cu care vorbeam din când în când. Şi Cezarina tot se plângea că o dor tare sânii. Ca să scap de gura ei, i-am făcut un amestec de plante – tătăneasă şi mielărea – şi i l-am dat. După o vreme, când am vorbit cu ea, am aflat că i-au trecut durerile. Aşa am pus la punct un alt medicament”, a afirm
at Christache Zanoschi.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments