Pericol la tarabele comercianţilor veniţi în Iaşi cu ocazia Hramului Sfintei Parascheva. Aveţi grijă ce cumpăraţi! Este semnalul de alarmă tras de medici dermatologi care spun că toate produsele naturiste cu care se laudă vânzătorii trebuie să aibă aviz de la Ministerul Sănătăţii pentru a nu prezenta vreun risc de îmbolnăvire. Din păcate, un exemplu negativ vine chiar de la slujitorii Domnului – de la un grup de maici de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ care comercializează în aceste zile tot soiul de remedii naturiste neverificate de autorități.
Aglomeraţie mare la standul cu alifii şi loţiuni a maicilor din Neamţ. Slujitoarele Domnului spun că remediile lor vindecă de la anemie până la afecțiuni cardiace sau a fecțiuni respiratorii. Maicile nu au aviz pentru niciunul dintre produse și spun că procesul de acreditare este în curs.
Specialiștii spun altceva: „Sunt obligatorii avizele de la Ministerul Sănătăţii atât pentru punerea pe piaţă în circulaţie a produselor pentru igienă corporală cât şi a medicamentelor. Nu este în niciun caz voie să se comercializeze produse care au ca scop vindecarea vreunei afecţiuni dacă aceste produse nu au fost făcute în laboratoare avizate,” a explicat Anca Aghiniţei – Zbranca, medic dermatolog.
Cu alte cuvinte, cremele şi loţiunile nu au fost verficate decât de producători, adică de măicuţele care au cules plantele din pădure şi apoi au făcut preparatele. Maica Maria ne asigură însă că din echipa care lucrează la fabricarea soluţiilor fac parte medici, farmacişti şi asistenţi de medicină generală: „Sunt reţete bătrâneşti şi de multe ori am tot combinat şi am văzut că merge. Le-am aplicat local şi noi avem în mănăstire un azil de bătrâni şi o şcoală plus obştea de 150 de maici şi cumva le-am probat interior şi am văzut că ele funcţioneză plus că ne spun oamenii că ajută foarte mult.”
Riscurile la care se expun cei care folosesc astfel de loţiuni şi creme sunt extreme: „Pot fi fatale. În funcţie de substanţele care sunt folosite, în funcţie de concentraţia lor pot produce foarte mari neplăceri. De exemplu, sunt produse care pot opri cordul, sunt produse care pot da orbire,” a mai spus medicul dermatolog.
Cei care dezvoltă reacţii adverse după ce au folosit astfel de creme, loţiuni sau tincturi sunt sfătuiţi de medici să se adreseze inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor.