Bătălia pentru KILOMETRUL ZERO al IAȘULUI. Cum arată pieţele centrale din capitalele europene. NOU: transformări radicale până în 2015

0
469

Chiar şi cu un miting eşuat, activiştii civic i-au pus la treabă pe şefii Primăriei: tot centrul Iaşului se transformă până în 2015. Săptămâna aceasta se anunţă soluţia aleasă pentru refacerea pietonalului de pe Ştefan cel Mare. Esplanadele, parcurile din zonă şi aleile din complexul mitropolitan vor fi redesenate. Apar fântâni arteziene în cascadă şi mobilier urban inspirat din secolul XIX. Iată cum arată “Kilometrul 0” din alte oraşe din Europa.
 

 

După scandalul tentativei de infiltrare a membrilor TSD Iaşi printre manifestanţi, mişcarea “Iaşul iubeşte teii” a reuşit să strângă doar circa 150 de persoane la mitingul de vinerea trecută, din Piaţa Unirii. Dar discuţia rămâne în continuare valabilă: se justifica sau nu tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare, axul central al Iaşului, transformat în zonă de promenadă şi spaţiu destinat evenimentelor culturale? Apărătorii teilor vorbesc de suprimarea unui simbol al oraşului şi de rolul ecologic al acestora, prin oxigenarea aerului şi umbra pe care o ofereau în zilele toride. Şefii administraţiei locale spun că au urmărit punerea în valoare a clădirilor monumentale de pe laturile bulevardului şi că au avut în vedere parcurgerea unui plan mult mai amplu de transformare a întregului ax central, de la Palatul Culturii până în Piaţa Unirii, Lăpuşneanu şi Fundaţie.

 

 Pietonalul din Iași

 

Soluţia câştigătoare

 

Părerile au ajuns în punctul critic în care niciuna din tabere nu mai poate asculta argumentele celeilalte. 7EST a dezvăluit, la începutul verii, că şefii Primăriei nu au consultat niciun arhitect pentru modificările de pe Ştefan cel Mare, proiectul fiind unul pur tehnic. Ulterior, administraţia a anunţat un concurs de soluţii pentru remedierea din mers a zonei pietonale, din punct de vedere peisagistic şi arhitectural. Rezultatul concursului de soluţii va fi anunţat chiar în această săptămână.

7EST consideră că un exerciţiu foarte bun de găsire a celei mai bune soluţii pentru zona de promenadă a Iaşului este prezentarea pieţelor centrale din alte oraşe europene, centre urbane care îşi valorizează la maxim potenţialul turistic. Printre aceste oraşe este inclusiv Sibiu, care a trecut printr-un proces de restaurare a oraşului vechi cu un deceniu înaintea Iaşului, datorită pregătirilor pentru onorarea statutului de capitală culturală europeană, în anul 2007. Iar de-atunci, Sibiu a rămas printre cele mai mari atracţii turistice din România.

Parcurgând aceste exemple, putem descoperi ceea ce avem nevoie, pentru că altfel căutăm fără să ştim ce.

 

 George Carapanu (centru), şeful Ordinului Arhitecţilor din Iaşi

 

Revin teii?

George Carapanu, şeful Ordinului Arhitecţilor din Iaşi, spune că aşteaptă cu interes proiectul pe care comisia Primăriei îl va declara câştigător, dar că sunt ingerinţe majore în salvarea întregii zone: “Pe lângă dificultatea realizării din mers a unui proiect, mai e şi discuţia că peste tot în lume o astfel de lucrare costă foarte mult, nimeni nu lucrează gratis. Cred că nu vor fi modificări de substanţă, vor fi adăugate detalii, pentru că arhitecţii au fost consultaţi într-un stadiu avansat al lucrărilor”.

George Carapanu a oferit însă o informaţie în premieră: “Ştiu că se discută înlocuirea salcâmilor japonezi cu alţi arbori, dar nu este luată o decizie”. O informaţie neconfirmată oficial de şefii administraţiei este că pe Ştefan cel Mare vor fi replantaţi teii.

 

 Centrul orașului Cordoba, Spania

 

Axul central, proiect unitar

 

Ca elemente de bază, în majoritatea oraşelor europene zonele pietonale sunt pavate cu dale de granit şi sunt pline de terase, care dinamizează timpul petrecut aici. Deocamdată, în Iaşi pe Ştefan cel Mare lipsesc complet spaţiile de repaus, obligându-te să-l parcurgi fără să te opreşti.  

Proiectul Primăriei, dat publicităţii la începutul săptămânii, aduce în discuţie un element nou: întreaga arteră cuprinsă din Palas – Ştefan cel Mare şi Lăpuşneanu va deveni pietonală, destinată manifestărilor publice.

Palatul Braunstein va fi restaurat, esplanada de la Cub va fi complet refăcută, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei derulează, tot cu fonduri europene, un program de restaurare a clădirilor istorice, noi amenajări ale aleilor, a spaţiului verde şi amenajarea unui muzeu subteran. Strada Lăpuşneanu va fi pavat cu piatră cubică, vor fi create scuaruri, va fi adus mobilier urban cu design inspirat din secolul XIX.

 

 Centrul orașului Porto, Portugalia

 

Fântâni şi bazin de sticlă

S-au mai anunţat redesanarea parcului din spatele Muzeului Unirii şi crearea a două fântâni arteziene în cascadă. Un alt plan este punerea în valoare a catacombelor de la Cub, fiind lansat un concurs de soluţii. De asemenea, în faţa ansamblului Mitropolitan vor fi construite alte două fântâni arteziene, precum şi un bazin cu pereţii de sticlă. “Întregul ansamblu va fi definitivat la jumătatea anului 2015”, spune viceprimarul Mihai Chirica.

 

 Centrul orașului Sibiu

Sibiul şi Braşovul sunt, şi ele, fără vegetaţie

 

Zona pietonală „desenată” de primăria ieşeană pare a avea ca model Piaţa Sfatului din Sibiu. Atestată încă din 1408, piaţa sibiană a găzduit, de-a lungul secolelor, adunări cetăţeneşti şi târguri. Piaţa este pavată iar vegetaţia este rară. Majoritatea caselor din jurul pieţei îşi au originea în sec. al XV-lea, păstrându-se şi astăzi numeroase elemente medievale peste care au intervenit refaceri renascentiste, baroce sau clasice.

Piața Sfatului din Brașov

Similar, la Braşov Piaţa Sfatului este pavată iar vegetaţia este aşezată în ghivece. Datând şi ea din Evul Mediu, piaţa braşoveană era locul unde se organizau târguri şi, în prezent, sunt organizate evenimente artistice sau culturale. Piaţa Unirii din Timişoara este, la rândul ei, pavată. Numită şi Piața Losonczy sau piaţa Domului, zona găzduieşte în imediata apropiere obiective cultural-turistice.

 

 Centrul orașului Dublin, Irlanda

 

Pieţe publice celebre în lume

 

1. Grand Place – Bruxelles, Belgia – piaţă considerată ca fiind cea mai frumoasă din Europa. Este delimitată de clădirea Primăriei din Bruxelles, Casa Regală şi
Casele Ghildelor medievale.

2. Trafalgar Square – Londra, Anglia – obiectiv turistic, adăposteşte statui ale unor personaje celebre în istorie.

Centrul orașului Nottingham, Marea Britanie

 

3. Place de la Concorde – Paris, Franţa – construită după planurile arhitectului Ange-Jacques Gabriel în 1763.

4. Marienplatz – Munchen, Germania – poarta numele statuii poleite cu aur a Fecioarei Maria, care are o existenţă de peste 300 de ani.

Centrul orașului Nurnberg, Germania

 

5. Piaţa Catalunya – Barcelona, Spania – este o zonă de legătură între partea veche şi cea nouă a oraşului.

6. Piata Dam – Amsterdam, Olanda – are ca obiective turistice în imediata apropiere Palatul Regal, Nieuwe Kerk, Teatrul Madame Tussaud, Muzeul de Ceară şi Monumentul Naţional.

7. Piata San Marco – Veneţia, Italia –obiectiv turistic plin care găzduieşte inclusiv renumitul carnaval veneţian.

 

 Piața orașului La Valletta, Malta

8. Parliament Square – Londra – permite admirarea Westminster Abbey .

9. Piaţa domului –  Milano, Italia – numită după monumentul celebru care o domină: Domul din Milano. Construcţia pieţei a fost începută în 1330.

 

Piața orașului Lyon, Franța 

 

10. Piaţa San Pietro – Roma, Vatican  – este aşezată exact în faţa Basilicii Sf. Petru din Vaticanşi a fost reamenajată între 1656 şi 1667 pentru a permite unui număr cât mai mare de credincioşi să primească direct binecuvântarea Papei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments