Puii din import sunt umflaţi până la refuz cu hormoni, iar cei româneşti conţin cantităţi mari de medicamente. Prin carnea consumată, ce conţine reziduuri de antibiotice, oamenii ajung să nu mai răspundă la tratamente.
Peste 87% din puii crescuţi în România sunt trataţi cu medicamente, arată un studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor, publicat în luna mai a acestui an. Puii dezvoltă o rezistenţă la diverse substanţe necesare în tratare unor boli, iar acest lucru are efecte directe asupra organismului uman.
Reziduri de antibiotice
Tratamentul medicamentos aplicat puilor se face prin furaje şi apă, mai ales când apar probleme la păsări. “Se bagă antibiotice în apa de băut când apar probleme respiratorii sau digestive. Atunci eşti obligat să le bagi antibiotic. Nu poţi să le dai aghiazma ca să se vindece. La o fermă sunt şanse mici să nu se folosească antibiotice”, a afirmat Marian Dragota, medic veterinar.
Dar în momentul în care păsările sunt tratate cu medicamente, este necesar să existe o perioadă de timp între administrare şi sacrificare. “Legislaţia prevede că în momentul în care puii, dar nu numai ei, ci şi vacile de exemplu, sunt în tratamente cu antibiotice trebuie să se lase o perioadă de timp între tratament şi sacrificare, tocmai pentru ca reziduurile de antibiotice să nu persiste în carne. Dacă nu se respectă această perioadă este o încălcare a legii”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
“Au apărut tulpini multirezistente, fie că e vorba de bacilul tuberculozei, fie că e vorba de stafilococ, care nu mai pot fi tratate cu niciun fel de antibiotic cunoscut. E ca înainte de era antibioticelor”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Tulpini rezistente
Furajul normal conţine porumb, sos de soia şi floarea soarelui, dar pentru ca randamentul acestuia să fie mărit se mai folosesc promotorii de creştere pe bază de antibiotic. Cu alte cuvinte dacă îi dai trei kilograme de furaj, puiul face un kilogram de carne. Dar dacă îi dai şi antibiotic, doar două kilograme de furaj ar fi necesare ca pasărea să facă un kilogram de carne.
Promotorii de creştere sunt însă interzişi de mai mulţi ani în Uniunea Europeană, tocmai pentru efectele devastatoare pe care le pot avea asupra organismului uman. Ei generează germeni rezistenţi, iar acest lucru deja se întâmplă. “Astăzi au apărut tulpini multirezistente la antibiotic, fie că e vorba de bacilul tuberculozei, fie că e vorba de stafilococ, care nu mai pot fi tratate cu niciun fel de antibiotic cunoscut. E ca înainte de era antibioticelor”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Mai mult, acestea pot produce dezordini în microflora intestinală a omului, generând o stare de disbioză, ce poate duce la afecţiuni intestinale inflamatorii, oboseală cronică, obezitate şi multe altele. Astfel, se poate ajunge la prăbuşirea sistemului imunitar. Este mărit riscul de viitoare infectectii, determinând în final apariţia cancerului.
Puii de carne cresc în greutate de două ori mai repede decât acum 20 de ani, ajungând să cântărească 1,5 – 2 kg în 42 de zile în loc de 80.
Uleiul de oregano
Există totuşi şi soluţii alternative ce ar putea fi folosite, pe păsări, în vederea evitării tratamentului medicamentos, pe bază de antibiotice. Una din aceste soluţii o reprezintă uleiul de oregano. “El este biostimulator de creştere şi anticoccidiostatit, coccidioza fiind o boală parazitară la pui şi care apare după 14 zile. Este o soluţie alternativă şi naturală”, a precizat Marian Dragota, medic veterinar.
Dublă escrocherie
O altă practică folosită de comercianţi este injectarea cărnii de puii cu apă şi sare. Uniunea Europeană impune un procent maximum de apă de 4,5% în carnea de pui. Însă, un raport al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) apărut în 2012, arată că în România peste 40% din carnea de pe piaţă a conţinut sare în exces, amidon peste limita maximă admisă, dar şi apă, crescând greutatea produsului cu până la 50%. Totodată, puii româneşti conţin şi peste 30% soluţie de saramura. Aceasta face ca produsul să îşi păstreze culoarea şi aspectul “proaspăt”, dar să tragă şi mai greu la cântar. Adică, o dublă escrocherie.
Antibioticul e folosit la păsări atât pentru tratarea unor boli cât şi pentru stimularea creşterii. 87% din puii crescuţi în România sunt trataţi cu medicamente
Pericolul pulpelor braziliene
Există pe piaţa românească produse congelate precum ficăţei, pipote, pulpe de pasăre şi pui congelaţi, produse aduse din Brazilia, Argentina. Specialiştii susţin că cele mai periculoase sunt cele care sunt de provenienţă braziliană. Acolo puii sunt crescuţi în sistem intensiv şi hrăniţi de multe ori cu făinuri proteice. Ce le face atractive pentru clienţi e preţul foarte accesibil situat undeva între 10 şi 14 lei pe kilogram. Dar acestea sunt adevărate “bombe chimice”.