Curaj nebun. Pe o piață instabilă și în suferință, la Iași se deschide PRIMUL HOTEL DE CINCI STELE

0
3742

Bazându-se pe un studiu din 2007 şi pe fonduri europene, familia Sârbu inaugurează „Pleiada”, cu 200 de euro camera. Piaţa este în suferinţă de cinci ani, dar apar hoteluri noi pe bandă rulantă. S-a deschis Internaţional, urmează Pleiada, primul cu cinci stele din toată Moldova. Proprietarii sunt patronii reţelei GPL Autogas. În acelaşi timp, Hotel Europa se închide pentru un an.

 

Pe o piaţă instabilă şi generatoare de mari pierderi în ultimii 5 ani, va fi inaugurat, peste doar două luni, primul hotel de cinci stele din Moldova. Fostul Hotel Concordia din zona Bucium a fost închis în ultimii doi ani, fiind amenajat în locul său un nou complex ce va purta numele Pleiada. În noul hotel vor fi camere spaţioase, la preţuri de cazare de peste 200 de euro pe noapte, dar şi apartamente. Proprietarii se laudă deja că vor avea în oferta de cazare cel mai luxos apartament din Iaşi.

 

Pe aceeaşi piaţă, un alt hotel cunoscut, Europa, s-a închis pentru un an, intrând în renovare, iar celelalte hoteluri înregistrează profituri tot mai mici.

 

Hotel Pleiada este plasat în Bucium, printre livezi cu meri şi plantaţii de vie

 

Premieră: exterior placat cu ceramică

Primul hotel de cinci stele din Moldova poartă deja denumirea Pleiada şi va fi inaugurat, cel mai probabil, în luna decembrie. Proprietari sunt membrii familiei lui Vasile Sârbu, cel care a deţinut Hotelul Concordia şi deţine lanţul de staţii de GPL Autogas.
Clădirea nouă are 5.000 de metri pătraţi şi este construită în prelungirea vechiului Hotel Concordia, ce avea o suprafaţă de 2.000 de mp. „Proiectul a fost realizat în 2007, pe un studiu de piaţă din care a reieşit că este necesar un hotel de cinci stele în zona noastră. În 2008 a fost accesat un proiect european de cinci milioane de euro, din care jumătate este constribuţia familiei Sârbu şi jumătate sunt bani de la UE. Proprietarii sunt optimişti şi cred că va funţiona bine acest hotel”, explică Andrei Ciuhodaru, arhitectul noului complex hotelier.

 

Pleiada are 64 de camere, patru apartamente, dintre care unul prezidenţial, săli de conferinţe, restaurante, spa, cramă, parcare subterană şi supraterană. „Sunt îndeplinite toate criteriile pentru cinci stele, inclusiv dimensionarea personalului şi a camerelor. Fiecare cameră are peste 20 de mp, cât este standardul la cinci stele, iar apartamentele au peste 50 de mp. Finisajele sunt de top, inclusiv cele exterioare. Exteriorul este placat cu ceramică, o noutate pe piaţă”, a adăugat arhitectul.

 

Cele mai mari tarife

Preţurile de cazare vor fi de cel puţin 200 de euro pe noapte pentru camere şi cel puţin 300–400 de euro pentru apartamente. „Avem în hotel apartament prezidenţial şi credem că este cel mai luxos din oraş. Are o terasă de pe care se vede oraşul şi camerele de la ultimul nivel comunică între ele, astfel că poate fi utilizat de delegaţiile oficiale”, ne-s spus Vlad Sârbu, fiul lui Vasile Sârbu.

 

 

Cel mai semeţ hotel din Iaşi, dar şi cel mai gol, s-a închis pentru renovări

 

Ghiţă Ionescu: „Nu voi ceda hotelul Primăriei”

 

De ceva vreme uşile Hotelului Europa sunt blocate şi clădirea pare părăsită. Este de notorietate faptul că, oricum, foarte mulţi clienţi nu a avut niciodată. Proprietarul clădirii, Gheorghe Ionescu, neagă că ar trage definitiv obloanele: „Hotelul are deja 12 ani şi trebuia modernizat, pentru a-l aduce la standardele actuale. Umblăm la amenajare, dar şi la instalaţii şi dotări. Lucrările sunt începute, dar nu pot estima valoarea investiţiei. Nu puteam lucra cu oameni cazaţi acolo, ar fi însemnat un deranj prea mare pentru clienţi şi am ales să-l închidem până vara viitoare”, ne-a spus Gheorghe Ionescu, proprietarul Hotelului Europa.

 

 

Clauza nu mai e valabilă

Odată cu închiderea Hotelului Europa pentru renovări, s-a speculat că Gheorghe Ionescu va forţa Primăria Iaşi să-i cumpere toată clădirea la valoarea investiţiei, de 18 milioane de euro. Aceasta era o clauză în contractul iniţial, semnat în 1995, când omul de afaceri a concesionat terenul din domeniul Consiliului Local. Dar Gheorghe Ionescu spune că acea clauză a fost anulată între timp şi că ziua în care hotelul se va închide definitiv este departe. „Nu se va ajunge în situaţa de a obliga Primăria să cumpere hotelul. Nu renunţ la această afacere”, a spus Ionescu.

 

Amenajările au costat 5 milioane de euro, fiind un pariu riscant al patronului GPL Autogas, care l-a lăsat pe fiul său ca şef de proiect

 

 

Înghesuială mare pe patru stele

Hotelierii se chinuie să rămână pe linia de plutire, iar piaţa complexelor de patru stele este tot mai aglomerată. „Anul acesta am înregistrat, în sfârşit, prima creştere a cifrelor de afaceri, cu aproximativ 10%. Abia acum se văd efectele investiţiilor masive pe care le-am făcut pe timp de criză. La Iaşi, la patru stele, există un grad de ocupare de 50%”, afirmă Lucian Grecu, proprietarul Hotelului Unirea.
În aceste condiţii, şi inaugurarea Hotelului Internaţional pare hazardată. „Investiţia a fost gândită probabil undeva prin 2007. Dar să nu uităm că la Palas erau două sau trei hoteluri în plan şi n-a apărut decât unul. Nu ştiu dacă mai este loc pe piaţă”, a evitat Lucian Grecu să se pronunţe.

 

 

Profiturile se topesc de la un an la altul

În Iaşi există, în regim hotelier, 1.500 de locuri de cazare. Analizarea situaţiei financiare a două hoteluri cunoscute, Unirea şi Ramada, arată că încă se fac profituri, chiar dacă cifrele de afaceri sunt în scădere. Ramada a trecut de la pierderi la profit de 600.000 de lei în 2010, pe care şi l-a dublat în 2011, pentru ca anul trecut să revină la 500.000 de lei.

Unirea a trecut de la profit de 2 milioane de lei înainte de criză, la doar 115.000 de lei în 2012, dar pe fondul unei investiţii importante în centrul spa. Însă a scăzut şi cifra de afaceri, de la 14 milioane de lei în 2008, la 11 milioane la sfârşitul anului trecut. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments