Exclusiv 7EST. Inocentul avocat Mâţă, lider al PMP Iaşi: „Nu cunosc personal niciun om politic actual”

0
1215

Un cvasinecunoscut în mediul politic, avocatul Dan Constantin Mâţă, a fost alegerea lui Teodor Baconschi pentru conducerea filialei judeţene a Partidului Mişcarea Populară. La două luni de la înfiinţare, aşteaptă membri: „Încă aşteptăm valul de nemulţumiţi să vină spre noi”. Pare a fi singura sa miză. Nu are planuri concrete nici pentru Iaşi, nici la nivel macro. Iar pe liderii locali ai celorlalte partide îi ştie doar de la televizor.

 

La momentul alegerii ca lider la Partidul Mişcarea Populară se ştia despre faptul că aţi cochetat cu PSD?

Vreau să lămuresc povestea cu PSD. Este un atac al preşedintelui PSD Iaşi la ceilalţi lideri politici din zonă. Cererea de simpatizant al PSD am depus-o în 2010, după o discuţie cu mai mulţi prieteni în care am spus că, dacă am face aşaceva, niciun partid nu s-ar interesa cine suntem şi ce vrem. Eu am ales PSD, ei s-au dus la alte partide. Am depus toţi astfel de cereri şi niciunul nu a fost sunat şi întrebat ce doreşte. De fapt, am vrut să arătăm că nu le pasă. Povestea a fost acum reîncălzită de domnul Nichita, care a spus că aş fi fost membru cu adeziune al PSD, pe când eu nu am fost. Am fost la Noua Republică după cererea aceea de simpatizant, deci oricum ar fi trebuit să fiu exclus încă de atunci, dacă aş fi fost membru.

 

De la Noua Republică îl ştiţi pe Teodor Baconschi?

Noua Republică l-a susţinut pe Teodor Baconschi, care a candidat din Iaşi, şi eu m-am ocupat de detaliile juridice ale acestei candidaturi. Atunci ne-am cunoscut şi, probabil, m-a plăcut. Pentru că, la sfârşitul lunii iunie, când s-a anunţat oficial constituirea Mişcării Populare ca partid, am fost chemat la Bucureşti şi întrebat dacă doresc să fiu preşedinte interimar la Iaşi.

 

În vârstă de 35 de ani, Dan Constantin Mâţă are studii în Istorie şi Drept. Este Doctor în Istorie al Universităţii din Iaşi şi al Universităţii din Angers. Asistent universitar la Facultatea de Drept. Avocat în Baroul Iaşi

 

Acum sunteţi interimar, dar veţi candida la alegeri după sentinţa definitivă de înfiinţare a partidului?

Nu vreau să mă alint, dar chiar nu am luat o decizie referitoare la candidatură. Nu mă roade nicio ambiţie politică. Pentru mine şi pentru mulţi de aici politica este un hobby. Nu avem cu adevărat timpul necesar pentru ea, mai ales că toţi avem alte meserii, nu avem funcţii publice. Sunt oameni de afaceri care-şi văd de firmele lor şi care, când au timp liber, se ocupă de partid.

 

Câţi membri aveţi la Iaşi?

Am ajuns la 300 şi, în fiecare săptămână, mai avem 30 – 40 de adeziuni de analizat. 100 dintre cei 300 sunt din mediul rural şi din alte oraşe din judeţ, 200 sunt din Iaşi. Avem chiar şi primari din judeţ care s-au arătat interesaţi de partidul nostru, dar nu le dau numele, nu vreau să le fac probleme. Ei nu pot veni acum la noi pentru că şi-ar pierde mandatele. Sigur, sunt şi judeţe mai productive în număr de membri, cum este Neamţul, care a ajuns deja la 1.500. Noi încă aşteptăm valul de înscrieri din rândul celor nemulţumiţi de actuala clasă politică. Acela este publicul nostru ţintă, zona celor care nu se duc la vot pentru că nu au cu cine vota.

 

Cu adversarii politici cum vă înţelegeţi? Îi cunoaşteţi pe Nichita, Fenechiu, Adomniţei?

Nu cunosc personal niciun om politic actual. Îi cunosc doar ca personaje publice, dar nu i-am întâlnit niciodată.

 

Se va întâmpla şi cu Mişcarea Populară ca şi cu celelalte partide? Vor încerca să preia nemulţumiţii puterea şi, dacă o fac, ajung să-i nemulţumească pe ceilalţi?

Eu nu pot garanta că nu va fi aşa. Noi încercăm să facem tot posibilul să nu ajungem aici, dar nu pot promite. Ce pot garanta este că nici eu, nici familia, nu vom avea afaceri nici directe, nici prin interpuşi. Îmi ajunge cât am acum, nu doresc mai mult.

 

Poate preluaţi puterea la următoarele alegeri. Ce soluţii concrete propuneţi pentru rezolvarea problemelor din justiţie, din economie, din infrastructură?

Într-adevăr, dorim să coalizăm forţele de dreapta şi sigur vom avea, la următoarele alegeri, o alternativă la USL. De altfel, la europarlamentare dorim să avem pe loc eligibil pe cineva din Iaşi. Iar dacă preluăm puterea vom avea soluţii. Dar nu mi le cereţi acum, nu sunt definitive, ci sunt la nivel de discuţii. Pentru justiţie este necesară apropierea faţă de justiţiabil, pentru economie este necesar un volum mai mare de investiţii, iar în domeniul infrastructurii cred că avem nevoie disperată de autostrăzi. Şi, cel puţin aici, soluţia este simplă: trebuie văzut de ce kilometrul în România este de două ori mai scump decât în restul statelor UE. Pentru construirea de autostrăzi este necesar un mare proiect naţional. Actualii guvernanţi au uitat ce este aceea. La Aeroportul Iaşi, spre exemplu, sunt banii ieşenilor folosiţi. Dar m-aş fi aşteptat ca Uniunea Europeană şi Guvernul să susţină această investiţie, pentru că este un proiect naţional, toată ţara are nevoie de el. M-aş fi aşteptat ca Victor Ponta să susţină acest proiect, nu să spună că nu este un proiect naţional. Dacă Ponta ar respecta măcar jumătate din ce-a zis şi a promis, ar avea respectul meu şi al tuturor românilor.

 

Sunt subiecte la modă Roşia Montană şi gazele de şist. Susţineţi aceste proiecte, dacă ajungeţi la putere?

Consider că toate resursele naturale ale României trebuie exploatate. Ceea ce aş dori, însă, este ca acele contracte de concesionare să fie transparente şi semnate doar în urma unor dezbateri publice serioase, nu ca până acum.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments